İŞÇİLER İSYANDA, SENDİKA SESSİZ!


 

Eşit işe eşit ücret alamayan ve her TİS ile maaşlar arasındaki yelpazenin artmasına isyan eden Karayolları işçileri, tek güvenceleri olan Yol-İş Sendikası’nın da konuya sessiz kalmasıyla kendi haklarını aramaya çıktılar.

AYŞENUR ÖNAL

 

Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı Bölge Müdürlüklerinde aynı işi yapmasına rağmen 3 farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılması iş barışını bozuyor!

Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde çalışan 14 bine yakın personel 3 farklı skaladan ödenen yevmiyelerden dertli. Her yıl yapılan zamlarla maaşlar arasında yelpazenin iyice artmasından şikayetçi olan işçiler, tek sendikaları olan Yol-İş Sendikasının da bu sorunu görmezden gelmesine isyan ediyor!

Konuyu her alanda gündeme getirip haklarını almak istediklerini söyleyen Karayolları personeli İlhan Taş, “Karayolları Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlüklerinde işçiler aynı işi yapmasına rağmen 3 farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. 2006 yılında önce işe girenler 1’inci skaladan 263 TL yevmiye alıyor, 2’nci skaladan alanlar ise 178 TL yevmiye alıyor. Fakat 3’üncü skaladan alanlar 142 TL yevmiye alıyor ve hepimiz aynı işi yapıyoruz. Mart ayında toplu iş sözleşmesi (TİS) yenilenecek. bu kadar derin bir skala farkını kabul etmiyoruz. Eşit işe, eşit ücret ödenir” sözlerine yer verdi.

 

AYNI SORUN DEMİRYOLLARI’NDA ÇÖZÜLDÜ!

Aynı sorunu demiryolu işçilerinin de yaşadığını ama onların sorununun protokol ile hızlıca çözüldüğüne dikkat çeken Taş, “Türk-İş Genel Başkanı ve Demiryol –İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay, TCDD ve Bağlı işyerlerinde çalışan ve farklı skala üzerinden ücretlendirilen personellerin 28’inci dönem Toplu İş Sözleşmelerinde skala problemini ortadan kaldırmaya yönelik protokol olarak imza altına aldı. Protokol içeriği 3’üncü skalada çalışan personelle 1’inci Skala da çalışan personel arasındaki fark yapılacak seyyanen ücretlerle 5 dönem içerisinde kapatılıp çalışan tüm personel 1’inci skala üzerinden ücretlendirmesi yapılacak. Yani bizim beklentimizin bir örneğini demiryolu işçileri yaşıyordu ve çözüme ulaştılar. Ama bizim halimizi gören yok. Aynı işi yaptığımız iş arkadaşlarımızdan farklı ücretler alıyoruz. 1 ve 2’nci skalanın ortadan kalkmasını istiyoruz. Vicdanı yaralayan, iş yerlerindeki huzurumuzu ve iş barışını bozan bu 3 farklı ücret uygulamalarına son vermek için herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

 

“ONLAR ÇOK MAAŞ ALIYOR DEMİYORUZ, BİZ AZ MAAŞ ALIYORUZ”

Mart ayında 19’uncu TİS görüşmelerinin başlayacağına dikkat çeken Karayolları işçisi Gürkan Çolak, “Bu sözleşmede sorunun ortadan kalkması gerek. Bizim güvencemiz sendika ama sendika bizi görmezden geliyor. Aynı işi yapan herkes, aynı ücreti almak zorundadır. Bu noktada iş barışımızda kalmıyor. Benim aynı işi yaptığım kişiler farklı ücret alıyor. Ben nasıl huzurlu olabilirim ki? Bizim bordrolarımız ortada, herkes birbirinin maaşını görebiliyor. Ben görüyorum arkadaşım almış 5 bin TL, ben almışım 3 bin TL. Benim çalışma hevesim kalır mı? Kalmaz. Ayrıştırma yapmak da istemiyoruz ama kurumun sorununu çözen bu 3’üncü skalaya mahkum olan genç nesil. 

Biz onlar çok maaş alıyor demiyoruz, biz az maaş alıyoruz. O yine 260 TL yevmiye alsın ama 3 ayrı skala beni de götürsün onların aldığı maaşa. Mesela benim oradaki dengim 225 TL. aramızdaki tek farkın kademe farkı olması gerekiyor. Tamam o insan 35 yıl çalışmış alsın 260 TL ama benimde orada kademe farkı ile alacağım para 200 iken ben niye 145 TL alayım?” diye sordu.

 

“DÜZENLEME YAPILMAZSA BÜTÜN DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”

Skalaların eşitlenmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Derviş Özdoğan, “Düzenleme yapılmazsa bütün demokratik haklarımızı kullanacağız. En büyük temennimiz bu süreçleri yaşamamak. Devletin çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret almaları için gerekli tedbirleri almakla yükümlü bulunduğu yolundaki hükmün ihlal edildiği belirtilerek bizlerin yaşadığı bu Skalalar arasındaki farkların, Anayasa'nın 2. 10. ve 55. maddelerine aykırı olduğu belirtmekteyiz. Eşit davranma ilkesi 4857 Sayılı İş Kanunun 5. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde ile;

İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. İşveren, esaslı sebepler olmadıkça, tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz” sözlerine yer verdi.

 

14 BİN PERSONELİN SESİ YÜKSELİYOR

Sorunlarının çözülmesi için adaletli olunmasını beklediklerini vurgulayan işçiler, “Bu nedenlerle Toplu İş Sözleşmesinde 1’inci skala (6 bin kişi), 2’nci skala (4 bin kişi) ve 3’üncü (10 bin kişi) ücret skalası olarak üç ayrı şekilde uygulanan ücret farklılığı sadece derece kademe ve kıdemle sınırlı olmamakla beraber bunun dışında çalışanlar arasında ki iş verimini düşürerek, iş barışını ve huzuru tehdit etmektedir. Bu problemler her dönemde artarak devam etmektedir. 2’nci skalada ve 3’üncü skala ücretlendirilen Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bağlı Bölge Müdürlüklerinde çalışan personellerin aynı konfederasyona bağlı sendikanın çözümü karşısında üvey evlat muamelesi gördüğü apaçık ortadadır. Anayasanın eşitlik ilkesinin gereğini yerine getirilmesi ve iş barışının sağlanması nedeniyle 14 bin personelin sesi, nefesi olmanız dileğimizle” açıklamasına yer verdiler.

 

HER PLATFORMDAN DESTEK ARIYORLAR!

Ayrıca Karayolları Skala Mağdurları Platformu isimli bir sosyal medya hesabı açtıklarını ve her Cuma günü sosyal medya eylemi ile seslerini duyurmak istediklerini de belirten işçiler, “Sonuç olarak; 2’nci Ücret Cetveli ve 3’üncü Ücret Cetveli üzerinden ücretlendirilen işçiler bir araya gelerek ‘Eşit işe, eşit ücret’ sloganımızla yola çıkmış bulunmaktayız. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bağlı Bölge Müdürlüklerinde çalışan personeller olarak iş barışını sağlamak ve yapılan ayrımın ortadan kaldırılması için toplu sözleşmede yer alan 1’inci Ücret Cetveli (Skala) üzerinden ücret alınmasını talep ediyoruz” dediler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (5)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Adil Kalebaşı - Tarih : 30/1/2021 - 18:49:20
    Emeğin karşılığına ve eşit işe eşit ücret adaletinin uygulanması konusunda bizlerin ve tüm emekçilerin sesi olan Haberci Gazetesine ve Ayşenur Hanıma tüm emekçiler adına teşekkürlerimizi ve saygılarımızı bir borç biliyoruz...

  • Gönderen : Hakan Demirci - Tarih : 29/1/2021 - 20:11:12
    Emekçilerin haklarını ancak emek ile bir yerlere gelenler anlar.Emekçilerin yanında yer alan sizlere bir emekçi olarak teşekkür ederim...

  • Gönderen : - Tarih : 29/1/2021 - 20:03:24
    Karayolları işçilerinin sorunlarını dile getirerek yaralarımıza merhem oldunuz şahsım adına çok çok teşekkür ederim Ayşenur hanım

  • Gönderen : Halil Büyükçelebi - Tarih : 29/1/2021 - 15:10:31
    Teşekkürler Ayşenur hanım

  • Gönderen : İlhan - Tarih : 29/1/2021 - 14:48:08
    Karayolları Skala Mağdurları PlatFormu``nun Sesini Duyup Kayıtsız Kalmayan Mersin Haberci Gazetesi Yazarı Sayın Ayşenur Önal``a Teşekkür Ediyoruz.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA