Haber Merkezi
Türkiye’de kuru alanlarda yetiştirilen buğday, arpa gibi hububat ürünlerinde yeni bir krizin kapıda olduğu uyarısında bulunan CHP'li Gökçel, " Türkiye’de son yıllarda artan gıda ihtiyacı ithalat ile giderilmeye çalışılıyor. Çiftçilerimiz tarımdan uzaklaştı, kuru alanda üretim yapılmıyor. Bu şekilde devam edersek gıda güvenliğimiz tehlikede” dedi.
“Şuanda ülkemizde bir gıda krizi yaşanıyor. Bunun sebebi ülkemizdeki tarımın ve çiftçinin bitme noktasına gelmesi” diyen Gökçel, “Bugün özellikle stratejik öneme sahip buğday ürününde 81 ilimizde yetiştirme imkanı olmasına rağmen 20 milyon ton buğday ancak üretiyoruz” diye konuştu. Gıda enflasyonun yüzde 20,6 seviyesine geldiğini belirten Gökçel, önümüzdeki aylarda bunun artacağını kaydetti. Son yıllarda iç piyasada tarım ürünleri tedarikinde ithalat yoluna başvuruluyordu. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, iktidarın ithalata tarım politikasını eleştirerek, “Aslında ülkemiz bakliyattan hububata tarla bitkilerinden hayvancılığa baktığımızda geçmişte ihracat yapan ve bu konuda ihracat geliri olan bir ülkeydi. Ancak yanlış tarım politikaları ülkemizi net ithalatçı konumuna düşürdü” dedi. Rusya’nın hububat ihracatına vergi uygulayacağını açıklaması hububat fiyatlarının artması endişesi doğurdu.
“ÜRETTİĞİMİZİN YARISINDAN FAZLASINI İTHAL DİYORUZ”
Türkiye son yıllarda hububat ithalatını ağırlıklı olarak Rusya’dan yapıyor. Bu yıl Rusya’dan yaklaşık 10 milyon ton buğday ithalatı yapılması bekleniyor. CHP’li Gökçel, “İhtiyacımız olan buğdayın 10 milyon tonunu Rusya’dan ve başka ülkelerden ithal etmek durumunda kalıyoruz. Bu kabul edilir bir durum değil. Oysa Rusya 20 milyon ton seviyelerinden 85 milyon ton buğday üreten bir ülke haline geldi. Çin 650 milyon ton üretiyor. Rusya şuanda en fazla buğday ihraç eden ülkelerin başında geliyor” dedi. 2020 yılında ülkemizde 19 milyon ton buğday üretilirken sadece Rusya’dan 9,8 milyon ton buğday ithal edildi. 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde Türkiye, Rusya’dan 2.4 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ithalatı yaptı.
“GIDA KRİZİNDE ÇÖZÜM ÜRETİMDİR”
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, üretime dayalı bir tarım politikası ile gıda krizinin çözülebileceğini belirtti. Gökçel, “Eğer biz kendi çiftçimize milli tarım politikası doğrultusunda kullandığı mazotu ucuza sağlarsak, gübreyi, tohumu nakdi ve ayni destekleyerek verirsek ve ürettiği ürünü de Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla değerinde satın alırsak bugün yaşadığımız sıkıntıları yaşamayız aynı zamanda üretimimizi arttırırız ve ihracatçı bir ülke haline geliriz. Ama AKP yıllardır tarımı bitirdi, çiftçiyi tarımdan uzaklaştırdı. Ekranlara bakmaya gazetelere bakmaya çekinir olduk ülkede. İcra edilen traktörler, icra edilen ve hayvanlarına el konulan çitçiler, arazileri banka tarafından satılan çiftçiler, ağlayan sızlayan çiftçi kadınlar, hayvan üretenler. Bunu bu ülkede yaşamaya ve bunu yaşatmaya kimin hakkı var? Bunu ülkede çiftçimize reva görenlere ve çiftçimize bu hale düşürenlere şunu söylüyorum “Siz ülkeyi de yönetemiyorsunuz, tarımı hiç yönetemiyorsunuz” şeklinde konuştu.