HEDİYE EROĞLU
Koruma altındaki alanlardan kum çekme katliamı Salda Gölü’nün ardından Mersin’in Anamur ilçesinde yaşandı. Koruma altındaki Karaağaç bölgesinden bir kova dahi kum almak yasakken belediyenin kamyon kamyon kum çektiği iddia edildi!
Anamur Belediye Başkanı MHP’li Hidayet Kılınç’ın, iki yıl önce Karaağaç sahilinde başlattığı piknik ve mesire alanı çalışması halkın tepkisi ile engellendi. Deniz sahile dikilen ağaçları söküp atarken, konu uluslararası arenaya taşındı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur’daki tahribat için Türkiye’nin de imza koyduğu BERN Sözleşmesi Daimi Kurulu'na bir şikayet mektubu yazarak konuyu uluslararası boyuta taşıdı.
BELEDİYE DURDURULAMIYOR
Ancak Anamur Belediyesi tüm bu mücadeleye rağmen doğa tahribatına devam ettiği iddia edildi.
Son olarak Anamur Çevre Platformu, belediyenin koruma altındaki Karaağaç Sahili’nden kamyon kamyon kum çektiğini ileri sürdü.
Sosyal medyadan konuyla ilgili görüntüler de paylaşan Platform, yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi; “Karaağaç bölgesinde yaşayan insanların verdiği bilgiye göre; Sarısu Deresi’nin denize döküldüğü yerde sözde temizlik ve ıslah amacıyla 20.01. 2021 tarihinde yapılan çalışma sonrasında, bir kova da olsa kum alınması yasak olan kumsaldan, Anamur Belediyesi’ne ait kamyonlarla defalarca kum taşınmıştır. Kumların nereye götürüldüğüne dair bilgimiz olmasa da, bu işin yasal olmadığı ve sahilin farklı bölgelerinde her yıl birkaç kez tekrarlandığı bilgimiz dahilindedir.
“ŞİKAYET EDERİZ”
Anamur Kaymakamlığı’na ya da başka bir devlet birimine dilekçe yazarak sahilden kum alınıp depolarda saklanacağını bildirmekle suç oluşmayacağını düşünen belediye yetkililerini anlamakta zorlanıyor ve bunu tekrar etmeleri durumunda artık, ilgili birimlere şikayet edeceğimizi ve suç duyurusunda bulunacağımızı buradan bildiriyoruz.
Sayın belediye yetkilileri, lütfen artık sahilden kum almayın. Yaklaşık 13 kilometrelik kıyı şeridi, deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalıdır ve özel bir genelgenin yanı sıra uluslararası sözleşmelerle de koruma altındadır. Tıpkı piknik alanı için kumun üstüne toprak döküp ağaç dikilince olduğu gibi, bu durumun da Bern Konseyi’ne iletilmesi halinde, konunun izahında devlet yetkililerimiz oldukça zorlanacaktır.
Kumsalı ve deniz kaplumbağalarını düşünmediğiniz ortada.
Bari devletimizi zor durumda bıraktığınızı aklınıza getirin de bu işi yapmaktan vazgeçin. Bakın Profesör Serap Ergene bu konuda ne diyor: ‘Anamur sahillerine genellikle, Caretta caretta deniz kaplumbağaları yumurta bırakıyor. Yuvalama kumsalında yapılacak ufak değişikler bile, bu canlıları etkiler”.