HEDİYE EROĞLU
Akdeniz Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısına, Çay Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi damga vurdu. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, TOKİ ile yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları için protokol imzalama yetkisi istedi.
Ancak muhalefet sürecin şeffaf ilerlemediğini savunarak, bilgilendirme istedi.
“BU İŞİN PATRONU TOKİ OLACAK”
HDP’li Meclis Üyesi Özgür Çağlar, yaptığım inceleme doğrultusunda sözleşmede tüm yetkinin TOKİ’de olduğunu vurgulayarak, “Bu işin patronu TOKİ olacak. Protokolün maddelerinin detaylarına indiğimde Akdeniz Belediyemiz bu işin angaryasında. Ufak tefek getir götür işlerinin hepsini belediyemiz yapacak gibi gözüküyor. Ben hukukçu olarak protokolü anlamakta zorluk çektim. Ben Çay ve Çilek mahallerinde büyüyen biri olarak oradaki insanlarla görüşmelerimde hiç kimsenin bilgisi olmadığını gördüm. Sayın Mustafa Gültak ne yapmak istiyor halk bilmiyor. Veya eksik, yanlış biliyor. Bunu şöyle yapmamız lazım, Akdeniz Belediyemiz bu mahallelerde kamuya açık halk toplantıları yapabilir. Yapılmalı da. B işi yapacaksak halkı bilgilendirerek yapalım. Kısacık bir dar alana sıkıştırarak bir kerede geçirmeyelim.
Protokol de ayrıca, imar uygulaması sonrasında belediyemize geçecek olan taşınmazların bir TL gibi bir sembolik bedelle TOKİ’ye devredileceğinden bahsediliyor. Bunu da anlamadım. Neden böyle bir uygulamaya yapılıyor? Bu da açıklanmalı.
Örneğin bir vatandaş TOKİ’nin yapacağı daireleri almak istemediğinde ne olacağı belli değil. Şuana kadar kentsel dönüşüm ile ilgili belediyemizin saha çalışmasına dair bizim bile meclis üyesi pek bilgimiz yok. Bu tarz problemler var. aydınlatma, bilgi verme gibi sorumlulukları belediye yerine getirirsek, biz de bilgilendirilirsek iyi olur” dedi.
CHP: “DÖNÜŞÜM GÖRÜŞMELERİ ERTELENSİN”
CHP’li Serhat Servet Dövenci de, halk ile pek görüşme yapılmadığına dair şikayetler aldıklarını söyleyerek, “Burada yapılan işler ile ilgili ikna sürecinin ne şekilde işleyeceği, ne şekilde kamulaştırma yapılacağı belli olmadığından dolayı ciddi endişeler var. Bunlar bizi de endişelendirdi. Ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı netleştirirseniz sorun olmaz. Kentsel dönüşüm kapsamındaki mahalleler var, bence de elzem ama bu yapılırken şehrin dokusunu bozmadan, insanların taleplerini göz ardı etmeden yapmak gerekir. Konu sonraki toplantıya kalmalı” dedi.
“HALK OYLAMASI YAPILABİLİR”
EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara da, kentsel dönüşüm noktasında bir çok çalışma olduğunu söyleyerek, “İşe muhatapları ile işe başlamazsak çok başarılı olamayız. Halk toplantılarının yanı sıra kamuoyu yoklaması yapılabilir ki burası 604 dönümlük bir alan. Öncelikli olarak bu alanda yaşayan halkla bir temas edilmesi lazım protokolden önce. Meclisimiz bir komisyon oluşturur, oraya ilişkin birimlerle idare ile birlikte çalışma yapılabilir. Gerekli olan nedir, halkın talepleri nedir buna ilişkin ortaya bir projeksiyon konur ve ne yapılması gerektiği buna göre yapılır. İlk başta böyle bir girişim daha anlamlı olur” dedi.
“HALK BİLGİLENDİRİLMELİ, KOMİSYON OLUŞTURULMALI”
HDP’li Meclis Üyesi Bedriye Kuş da, her kentsel dönüşüm TOKİ gündeme geldiğinde kaygılarını dile getirdiğini söyleyerek, “Dönüşüm noktasında belli çalışmalar yaptığınızı söylüyorsunuz ama biz bu çalışmaların çok dar çerçevede yürütüldüğünü duyuyoruz. Birkaç memurun gidip belli kişiler ile görüşmeler yaptığını ve bu doğrultuda konunun meclise geldiğini duyuyoruz. Belediye böyle bir çalışma yapacaksa şeffaf bir çalışma yürütülmeli. Halka, kamuoyuna açık alanlarda gerekirse anons edilerek toplantıya çağırıp, bilgilendirme yapması gerekir. Orada yaşayan insanların taleplerini, kaygılarını dile getirmesi sağlanmalı. Bu gündemin Nisan ayına ertelenip, bu süreç içerisinde de halkı bilgilendirme çalışması yapılmalı. Gerekirse bir komisyon da kurulur ve bir rapor da hazırlanır. İnsanların daha iyi koşullarda yaşamasını biz de istiyoruz ama mağduriyet kaygısı var, bu önlenmeli” dedi.
BARIŞ VE BAHÇE’DE YÜZDE 88 DÖNÜŞEME ‘EVET’ DEDİ
Başkan M. Mustafa Gültak da; kentsel dönüşümün Mersin’de kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunun altını çizdi. Barış ve Bahçe Mahalleleri’nde dönüşüm için halkın yüzde 88.1’i ile sözleşme imzaladıklarını açıklayan Gültak, “Bu saatten sonra dönüş yok, kamulaştırma için de karar alındı” dedi.
İstediği imza yetkisinin bir prosedür olduğunu ve siyasete gerek olmadığını aktaran Gültak, “Ben kral oldum, her yeri kırıph döktüm diye bir şey yok. Şuan biz zaten bir heyet kurduk. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz çalışıyor. GMK altındaki Çay Mahallesi’ni 3 etaba böldük ve TOKİ ile de görüşme yaptık. Tüm mülk sahipleri ile ve ev gezerek buraların değerlendirmelerini yapıyoruz. Şuana kadar bu bölgelerle ilgili devlet bir değerlendirme yapmamış. Yani vatandaş hali hazırda kaç metrekare alanda oturuyor? Kaç hissedar? Gibi yaklaşık 2 ay süren bir çalışma başlattık. Bu insanların tek tek kapıları çalınacak ve ‘gel sana daire vereyim, üzerine 100 al, ver’ denilmeyecek, yerinde değerlendirme ve tespit yapılacak. Bu tespitler bittikten sonra biz TOKİ’ye Akdeniz Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda verileri verip, Barış ve Bahçe’de olduğu gibi TOKİ’nin çalışanları vatandaş ile anlaşmak için buraya gelecek. Burada kaç hane var ise tek tek çağıracak, ellerindeki veriler ışığında görüşme yapacaklar. İşte orada başlayacak konuşmalar. “Senin 3 katın var ama 1,5 veya 2 daireye denk geliyor, 3 dairenin ve arsanın bedeli şu kadar, git bunu araştır’ denilecek. Biz bu tespit ve değerlendirmeleri de piyasa verilerine göre yapacağız. Kaçak bunlar, ruhsatı yok ama biz yinede değerlendireceğiz.
Yasa gereği Danıştay’dan dönen davalar gereği, yüzde 66’yı yakalamadığınız anda bu proje zaten iptal olur. Biz daha bu insanlar ile konuşmadık. Siz neyin telaşındasınız? Ve bu görüşmeler sonucunda biz kimseye zorla sözleşme imzalatmayacağız. İkna olursa imzasını atar olmazsa atmaz. Biz yüzde 66’yı bulmadığımız sürece acil kamlaştırma kararı alsak Danıştay’dan döner. Çay Mahallesi’nde yüzde 70-75’leri bulmadan ben bu yola çıkmam. Çay Mahallesi’ndeki insanların kararını ne biz ne sizler vermesin, oradaki insanlar versinler” dedi.
“MECLİS DEVRE DIŞI BIRAKILMAMALI”
HDP’li Meclis Üyesi Salik Akbaş ise bu çalışmanın belediye yetki almadan da yürütebileceğini söyleyerek, “İllaki biz bu yetkiyi verdikten sonra sadece tekrar protokolün encümene kalmasını doğru görmüyoruz. Meclisi devre dışı bırakıp halkın kaderine meclisin dışında karar verilmesinin doğru olmayacağını söylüyoruz. Bu yetkiyi vermeyi uygun görmediğimiz ifade ediyoruz. Biz bir alt komisyon oluşturacağız. Mahallerimizi gezip, insanların kaygılarını dile getirerek onların lehine bir durum var ise karar veririz. Yoksa onay vermemiz mümkün değildir” dedi.
AKDENİZ BELEDİYESİ SICAK ASFALT TESİSİNİ KURUYOR
Meclis’te; Konya Büyükşehir Belediyesi Kardeş Belediye Protokolü kapsamında, Akdeniz Belediyesi tarafından yeni kurulacak sıcak asfalt sathi kaplama tesisi ve yol asfalt çalışmalarında kullanılmak amacıyla hibe edilecek araç ve gereçlere ilişkin önerge de görüşüldü. Önerge, Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.
Kurulacak tesisin yerine ilişkin bir soru üzerine bilgi veren Başkan Gültak; “Akdeniz Belediyesi asfalt üretim tesisi için; Organize Sanayi Bölgesi’nin alt tarafında bir bölgede, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden; Milli Emlak aracılığıyla takas yoluyla bir yer alacağız. Kuracağımız asfalt üretim tesisi, kesinlikle yerleşim yerlerine uzak bir bölgede yer alacak” diye konuştu.
Bir sonraki toplantının, 5 Mart Cuma günü saat 10:00’da yapılmasının açıklanmasından sonra Meclis toplantısı sona erdi.