Haber Merkezi
Mersin’de 2019 yılında Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü, Hal Kompleksi’nin paydaşları ile yaptığı çalıştaylar sonucunda tespit edilen sorunları ana başlıklar altında birleştirerek, çözümü için hummalı çalışmalar başlattı. Bu süreç içerisinde Hal Kompleksi’ndeki trafik sorunu, çevre kirliliği, sinek ve haşere ile mücadele ve su baskınları gibi birçok sorun çözüme kavuşturuldu.
Büyükşehir Belediyesi Merkez Hal Yöneticisi Mehmet Güner, Hal Kompleksi’ne günlük ortalama 7-8 bin aracın giriş yaptığını, günlük insan sirkülasyonunun 30 bin civarında bulunduğunu söyledi. Güner, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in üreticinin en küçük emeğinin heba olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istediğini vurgulayarak, “Biz de bu konuda paydaşlarımız olan komisyoncular, pazarcılar, sevkiyatçılar, tüccarlar, ihracatçılarla bir araya gelerek sık sık çalıştaylar düzenledik. Bu çalıştaylar sonucunda Halimizin tüm sorunları hakkında bir fizibilite çalışması çıkardık. Bu fizibilite çalışmasının sonuçlarını projelendirdik ve bu projeleri de hayata geçirmeye başladık” dedi.
ULAŞIM SORUNUNU TAMAMEN ÇÖZECEK YENİ BİR SEVKİYAT ÇIKIŞ KAPISI YAPILIYOR
Hal Kompleksi’nin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım sıkıntısına dair yaptıkları çalışmaları anlatan Güner, bu sorunu yalnızca Hal bazında ele almadıklarını, üreticinin tarladan topladığı malı Hal’e sağlıklı, kısa ve güvenli bir şekilde getirebilmesi için tarladan, Hal’in ana kapısına kadar ana arterlerin tüm yollarını düzenlediklerini belirtti. Güner, “Hal’in tek giriş, tek çıkış kapısı var. Dolayısıyla trafik sıkışıklığına sebep olmakta. Yeni bir proje çalışmasıyla sevkiyat kısmından çıkan, yurt içi ve dışı tüm araçları arka bölümden hem otobana hem D-400 yoluna bağlamak koşuluyla güzel bir ek çıkış kapısı yapıyoruz. Meclis’ten geçti, imar planına işlendi. İnşaat çalışmalarımız bir hafta önce fiilen başladı. Yaklaşık 60 gün içerisinde sonuçlandırılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
BİNEK ARAÇLAR VE BÜYÜK ARAÇLAR İÇİN 2 PARK ALANI YAPILACAK
Planladıkları park alanı çalışmasına ilişkin konuşan Güner, “Mevcut ek kapının açılmasından sonra kantar yerlerimizi değiştiriyoruz. Oradan boşalan yerler de imar planlarında ‘araç otopark alanları’ olarak belirlendi. Yaklaşık 1-2 ay içerisinde kantarların taşınmasının akabinde boşalan alanlara hem binek araçlar için hem de Hal’in arka tarafındaki sevkiyat bölümünde büyük araçlar için otopark alanını ayarladık. İhale çalışmaları devam etmekte olup, proje çalışmaları bitti” ifadelerini kullandı. Ayrıca Hal içerisinde çalışan vatandaşların iş güvenliğini sağlamak adına yapılan çalışmalara da değinen Güner, “Bu konuda yol işaretlemeleri, yaya yolu işaretlemeleri, trafik işaretlemeleri ve yaya yolu yaptık ve bunların kontrollerini sağlıyoruz” dedi.
Kısa süre önce duvarları meyve ve sebze figürleri ile süslenen Hal Kompleksi’ne çevre düzeni ve yaya yolu kapsamında kaldırımlar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Güner, “Komisyoncular bölümünde pilot bölge olarak başladık. İnsan sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde kaldırım yaptık. Hal içerisinde yine ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmalarımız bordür ve kaldırım çalışmaları ile birlikte devam etmekte. En kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
POŞETLEME SİSTEMİ İLE ÇÖP DAĞLARI SON BULDU
Güner, daha öncesinde sebze ve meyve atıklarından oluşan çöp dağlarının sebep olduğu çevre sorununun sonlandırılması için yaptıkları çalışmalar hakkında ise şunları söyledi: “Eski çöp konteynerleri sistemleri ile sokaklarda çöpler vardı. İnsanlar çöplerini, çöp kovalarının yetersiz kalmasından veya çok sık dolmasından ve rutin boşaltılmamasından dolayı yere döküyorlardı. Dolayısıyla çevre sağlığı ve çalışanlar için güvenli ve hijyenik ortam sağlanamamaktaydı. Bu sorunu noktalamak için poşetleme sistemine geçtik. Bununla ilgili gerekli alt yapıyı sağladık. Paydaşımız Komisyoncular Derneği ile birlikte ortak hareket ettik. Esnaf arkadaşlarımıza poşetler dağıttık ve çöp toplama aracı ile günde 2 periyot olarak, acil durumlarda ise özel araç göndererek esnafın iş yerinin önünden çöpleri alıp kurduğumuz çöp depolama ve aktarma merkezine götürüyoruz. Böylece biz Hal’de sağlıklı ve hijyenik bir çalıma ortamı elde ettik. Bu çalışma ile çöplerden kaynaklı oluşan sinek ve haşere mücadelesine karşı da ön bir tedbir aldık.”
“BOŞ KASA DEPOLAMA ALANI İNŞA ETTİK”
2019’da yapılan çalıştayların ardından 2020’de yapımına başlanan boş kasa depolama alanı hakkında da bilgi veren Güner, “Esnafa bir yandan dolu kasalar geliyor, bir yandan da her yer boş kasalarla doluyordu. Dolayısıyla buradaki boş kasaların yer işgali hem trafik sıkışıklığına neden olmakta hem de devrilme riskinden dolayı can tehlikesi yaratmaktaydı. Bununla ilgili hemen hazırda bulunan alanlara boş kasa depolama yerleri inşa ettik. Onları ilk etapta 140 esnafımıza verdik. Yenileri için de çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
HAL ESNAFININ MAL KAYBINA SEBEP OLAN SU BASKINLARINA KARŞI TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ
Hal’de yoğun yağışlar sonrasında su baskınları yaşandığını hatırlatan Güner, bu konuda gerekli fizibilite çalışmalarının yapıldığını ve aksayan yönlerin belirlendiğini kaydetti. Güner, “Yağmur suyu giderlerimizi komple kontrol ederek elden geçirdik. Kırık olanları onardık, yetersiz olanları büyüttük. Bütün yağmur suyu giderlerimizdeki sebze ve meyve atıklarından oluşan tıkanmaların önüne geçmek için rutin olarak 3 ayda bir temizliğe tabi tuttuk. Yağan yağmurlarda vatandaşlarımız ve üreticilerimiz için önemli bir sorun olan su baskınlarından kaynaklı mal kaybının önüne geçmiş olduk” dedi.
“TÜM TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLDİ”
Mersin Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Münir Şen, hal esnafının pandemi döneminde de yalnız bırakılmadığını, hijyen ve sağlık hizmetlerinin artırılarak sürdürüldüğünü belirterek, “Sosyal belediyecilik adına pik yapmış durumdayız” dedi. Şen, Hal Kompleksi’ne yapılan hizmetlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi: “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer camiamız için bir şans. Tarım sektörünün tüm sorunlarına en az bizim kadar vakıf. Bu nedenle kendi sorunlarımızı rahatlıkla aktarabiliyoruz. Göreve geldiği günden bu güne kadar tüm taleplerimiz yerine getirildi. Özellikle fiziki olarak Halimiz’in tüm ihtiyaçları giderilmiş durumda. Yıllardır trafik sorunu vardı Hal’de. Büyükşehir Belediye Başkanı’mızla beraber biz bunu çözdük. Otobana direk bağlantılı sevkiyat çıkış kapımız yapılıyor. Trafiğin rahatlaması açısından ciddi bir kolaylık oluşturacak. Diğer taraftan yaya yollarımız yapıldı. Özellikle yeşillendirme konusunda ciddi çalışmalar devam ediyor. Otopark alanları tahsis edildi. Yapımı planlanan bir soğuk hava projemiz var. Dünyada ilk olan bir kreşimiz var. Yapımı devam eden ve bugünlerde bitecek olan güneş enerjisi ile çalışacak olan bir Gıda Kurutma Tesisimiz var. Yaklaşık 25 kadın istihdam edilecek. Yine Büyükşehir’le beraber Türkiye’de ilk olmak üzere çöp poşetleme sistemine geçtik. Biz çöplerimizi poşetliyoruz, Büyükşehir Belediyesi bunları kapımızdan alıp çöp toplama merkezine kadar götürüyor. Bu çalışma sağlık ve görüntü açısından Halimiz’e büyük bir değer kazandırdı. Bugün dışardan Hal’e girince zaten farkı; eğer daha önce girdiyseniz; gözle görünür bir şekilde hissedersiniz.”