GİZEM EKİCİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bir kez daha kadrolu yerine sözleşmeli öğretmen alımı yapacak. MEB'in internet sitesinde açıklanan takvime göre, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için 15-26 Mart'ta ön başvurular alınacak.
“TEK İSTEDİĞİMİZ; ÖĞRENCİLERİMİZE KAVUŞABİLMEK”
Mersin Atanamayan Öğretmenler Platformu, yaptığı basın açıklaması ile atanamayan öğretmen sayısının 700 bini geçtiğine dikkat çekti.
Açıklamada ilk olarak söz alan beden eğitimi öğretmeni Yasir Çukur, “Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını da öğrencilerinin ufkundan geleceğe açılan her bir penceresinde pusula olmaya ant içmiş eğitim neferleriyiz. Tek istediğimiz; bu dünyada kendimizi ait hissettiğimiz yegâne yer olan okullarımızda öğrencilerimize kavuşabilmek.
HÜSRAN DOLU BEKLEYİŞ…
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan tarafından 23.02.2021 tarihli eğitim Kongresi Açılış Töreninde kamuoyuna müjde başlığı ile duyurulan 20 bin öğretmen ataması, aylardır atama bekleyen yüz binlerce öğretmen adayını büyük bir hayal kırıklığı ile beraber derin kaygılar içinde bir girdaba sokmuş hatta ve hatta verilen kontenjan duyurusu sonrasında yaşanan ümitsizlik sonrası aramızdan bazılarımızı edebiyete uğurlamamıza sebebiyet vermiştir. Halen içinde bulunduğumuz bu hüsran dolu bekleyişte sizlerle güncel istatistiksel verilerimizi de sayısal verilere dayanılarak yüzde 24,7’lik artış bulunmaktadır. Bu sene aday sayısında görülen artış bile atama heyecanımızı rakamlara vurmakla birlikte Sayıştay verilere göre kurum bazı öğretim ihtiyacı 138 bin 393 iken bu sayı sendikalarını verilere göre 144 bin bulmaktadır.
EK 40 BİN ATAMA ÇAĞRISI
22 Ekimde açıklanan KPSS sonuçlarının ardından belirsizlik ile geçen tam 4 aylık süre zarfında yetkilikler tarafından hiçbir bilgilendirme, açıklama ve yönlendirme yapılmadan 23 Şubat’ta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın 20 bin öğretmen atamasının yapılacağı haberi verilmesiyle sınava girmiş, yüksek puan almış ve önceki yılları referans, alarak atanmayı hak ettiğini düşünen binlerce öğretmen arkadaşlarımızın, kalan bu 5 aylık süre zarfında KPSS sınavına hazırlanması zorunluluğu doğmuştur. 5 aylık sürenin KPSS hazırlığı için oldukça yetersiz bir zaman dilimi olduğu aşikârdır. Bu mağduriyetin giderilmesi adına ek 40 bin atama yapılması bu mağduriyetin giderilmesi vesile olacaktır.
ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN ADAYI SAYISI 700 BİNİ GEÇTİ
Kutsal öğretmenlik mesleğini yapmak için atama bekleyen öğretmen adayı ark aşlarımızın sayısı 700 bini geçmiş bulunmakta iken Sayıştay raporları doğrultusunda ülkemizde öğretmen açığı 138 bin gibi yüksek bir rakamdadır. Ve bu açığın 28 bini sadece İstanbul’daki okullarımızda olduğu raporlarda yer alıyor. Bakanlığımız 138 bin öğretmen açığını ücretli öğretmenlikle kapatmaya çalışmakta ve valiliklerden alınan veriler doğrultusunda 80 bin 583 ücretli öğretmenlik gibim kutsal bir hatırı sayılmayan rakamlara çalıştırılıp ve günü kurtarmak adına meslek hakları güvence altına alınmadan çalışmaya mecbur bırakılmaktadır” dedi.
KPSS KABUSU
Sınıf öğretmeni Yaren Yağmur da, tam 154 ay buyunca salgın döneminde hiç evden çıkmadan günde 12 saat ders çalışarak masa başında 15 ay geçirdiğini açıkladı. “Bu dönemin sonunda KPSS sınavına girdim ve yüksek bir puan aldım” diyen Yağmur, “Sınav sonucumu 22 Ekimde öğrendim fakat atama sayısı 23 Şubatta geldi boşa geçirdiğim 4 aylık sürenin yarattığı mağduriyetin giderilmesini istiyorum. Ben 36 dersi nasıl 5 ayda bitireyim?” dedi
“VARLIĞINDAN UTANÇ DUYDUĞUM ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞE MECBURİYETTEN BAŞVURDUM”
Remzi Çetin de, ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmenden yalnızca biri olduğunu vurgulayarak, “Varlığından utanç duyduğum ücretli öğretmenliğe fizyolojik ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için mecburiyetten başvurdum. Talebime cevap alamayınca bulunduğum ilçe milli eğitime gittim ve durumu anlattım. Azarlar bir ses tonuyla daha önce neden gelmediğimi, başvuru yapmakta geciktiğimi ve sırf bu yüzden önlisans mezunlarına görevlendirme yaptıklarını söyledi. Fakat ön lisans mezunu birinin bu işi yapamayacağı konusundaki ısrarım ile mesele halledildi ve görevlendirmem yapıldı. Öğrencilerimle kavuşma anım muhteşemdi. Genç bir öğretmen onları heyecanlandırmıştı ta ki kadrolu olup olmadığımı sordukları o ana kadar. Ben de diğer ücretliler gibi geçiciydim. Gittiğim hastanede sigortamın olmadığı öğrendim. Çünkü ben ücretli öğretmendim. Herkes kadar çalışır hatta daha çok çalışır fakat en tabi haklarıma dahi sahip olamazdım. Maaşımda sigortamda kısıla kısa verildi” diye konuştu.
“EN AZ 60 BİN ÖĞRETMENİN DAHA ATANMASI LAZIM”
Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Metin Ercan da, öğretmenlerin haklı taleplerine destek verdiğini söyleyerek, Arkadaşlarımızın gayet haklı gerekçeleri var. Uzun bir süredir sınava hazırlanan gençlerimizin ciddi sıkıntılar içerinden geçtiler, ciddi de bir beklenti içerine girdiler ama Sayın Milli eğitim Bakanlığımızın 20 bin kontenjanın açıklanmasıyla genç meslektaşlarımız gibi açıkçası bizi de hayal kırıklığına uğradık bugün 20 bin öğretmenin atanması müjde olarak Türkiye’de haber yapılmasını bizi yürekten yaralamıştır. Eğer gerçekten müjde verilecekse en az 60 bin öğretmenin daha atanması lazım” dedi.