Haber Merkezi
Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, yaptığı yazılı açıklama ile “Gıda kaybı ve israfını azaltmalıyız” çağrısı yaptı.
İçerisinden geçilen pandemi sürecinde üç önemli konunun öne çıktığını belirten Özdemir, bunları; tarım ve gıda sektörünün stratejik değeri, dünya çapında gıda arz zincirinin devamlılığı, gıda arz güvenliği konuları olarak sıraladı.
“GELECEK 30 YILDA GIDA TALEBİ YÜZDE 60 ARTACAK”
Gıda israfı, gıda kaybı ve gıda güvenliği gibi kavramların günümüzde artık çok daha fazla gündemde kalmaya başladığına dikkat çeken Başkan Özdemir, “Çünkü gıda kayıpları ve israfı, açlık ve yetersiz beslenme ile birlikte küresel sorunlar arasında ilk sırada yer almaktadır.
Günümüzde 850 milyon insan yetersiz beslenme ile mücadele etmektedir. Diğer yandan, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamaktadır. Dünya nüfusu bugün 7.8 milyar seviyesinde. 2050 yılında ülkemiz nüfusunun 100 milyona ve dünya nüfusunun ise 10 milyar kişiye dayanması beklenmektedir. Dolayısıyla, önümüzdeki 30 yılda dünya gıda talebinde yüzde 60'lık bir artış gereksinimi öngörülmektedir.
“ÜLKEMİZDE HER YIL 18.8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR”
Bu noktada ilk sorun olarak ‘gıda kaybı’ kavramı kendisini göstermektedir. Birleşmiş milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, hasat sonrası işleme, depolama, taşıma ve dağıtım sürecinde, (başka bir ifade ile ürün tarladan perakendeye varıncaya kadar) üretilen toplam gıdada yüzde 14 kayıp yaşanmaktadır.
Diğer bir önemli konu ise ‘gıda israfı’ olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreç perakende satış ve tüketim aşamasında oluşmaktadır. Satış ve tüketim aşamasında toplam üretilen gıdanın üçte birlik bölümü israf edilmektedir. Bu ise 1,3 milyar ton gıdaya tekabül etmektedir.
Türkiye açısından incelendiğinde en fazla gıda kaybı ve israfı meyve ile sebzelerde yaşanmaktadır. Bu rakam da, ülkemizde üretilen toplam meyve ve sebzelerin yüzde 50'sine denk gelmektedir. Ayrıca günlük olarak 4,9 milyon adet ekmek israf edildiği gibi hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, iki bin litre içecek israfı gerçekleşmektedir. Sonuç olarak ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gitmektedir” diye konuştu.
“ULUSAL STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI” İÇİN EL ELE VERMELİYİZ
Bu sorunların önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüze yakın eylemi kapsayan “Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın hazırlandığını da anımsatan MTB Başkanı Özdemir, gıda kayıpları ve israfının olumsuz etkilerinin özellikle pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldığı kanısında olduğunu belirtti. Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği önümüzdeki yıllarda, gıda kayıpları ve israfını azaltmanın en öncelikli sorumluluklardan biri olduğunu vurgulayan Özdemir, “Ülkemizin tüm dinamikleri olarak bu sorumluluğu benimsediğimiz ve Bakanlığımızın belirlediği yol haritası için el ele verdiğimiz taktirde bu konuda önemli mesafe kat ederek birçok ülke için de örnek model olacağımız fikrindeyim” dedi.