CEMEVÝ’NDE NEVRUZ KUTLAMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CEMEVÝ’NDE NEVRUZ KUTLAMASI


 

Haber Merkezi

 

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Þubesi’nce, Mersin Cemevinde Nevruz kutlama programý düzenlendi. Pandemi koþularýndan kaynaklý sýnýrlý sayýda katýlýmla gerçekleþen programa; Alevi Kültür Dernekleri Genel Baþkan Yardýmcýsý Hasan Engin, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Sekreteri Ali Özveren, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri, Ýnanç Kurulu Üyeleri, Mersin Cemevi Kadýn Kollarý  katýldý.

Mersin Cemevi Ýnanç Kurulu Baþkaný Erdoðan Sevin Dedenin okuduðu Gülbengin ardýndan Nevruz ateþi yakýldý. Zakir, Rýza Aydýn seslendirdiði deyiþlerle kadýn canlarýmýz semah döndü.

Alevi Bektaþi Federasyonu Ýnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Baþkaný Pir Hasan Kýlavuz, programda yaptýðý konuþmada, “Nevruz 5000 yýldan beri, Ortadoðu’da hüküm süren çeþitli uygarlýklarýn kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiþtir. Nevruz bayramýný, barýþ, demokrasi, birlik, beraberlik ve kardeþlik duygularýyla kutlayan tüm halklara mübarek olsun. Her 21 Mart geldiðinde Ortadoðu’daki halklar kendi kültür ve gelenekleri ile emiþtirerek coþkulu bir þekilde, bayram havasýnda kutlarlar. Her halk kendi inanç ve geleneklerine göre bugünü kutlar. Nevruz, Türki Cumhuriyetlerde mili bayramdýr. Ýran’da coþkulu kutlamalarla birlikte resmi tatil yapýlýr. Ülkemizde 1995 yýlýnda resmi bayram olarak kabul edildi. 21 Mart baharýn baþlangýcýdýr, eski takvimlerde yeni yýlýn baþlangýcý olarak kabul edilir. Karlý kýþ günlerinden sonra baharýn geliþini müjdeleyen gündür. Topraðýn canlanmasý, aðaçlarýn dal, çimenlerin boy verdiði, bolluðun ve bereketin baþlangýcý bir gündür. Eskinin gidiþi, yeninin geliþidir. Yeni bir gündür ve her günden üstündür. Güneþin Balýk burcundan Koç burcuna girdiði gündür. Nevruz her büyük sancýdan sonra yeniden direniþi, diriliþi, varoluþu, doðayla dostluðu, dayanýþmayý, aþký, arkadaþlýðý ölümsüz özgürlüðü anlatan gündür. Saray sultanlarý ve hükümdarlar bugünü bayram olarak kutlamýþlar. Bunlardan Kaþgarlý Mahmud, Nizâmü’ý Mülk, Melik Þah, Akkoyunlu  Uzun Hasan, Safevi devletini kurucusu Þah Ýsmail ( Hatai ), Osmanlýlarda 1. Ahmet ve Sultan Dördüncü Murad gibi.

Ömer Hayyam ( 1040- 1122 ) Nevruz Name isimli eserinde, 21 Mart Nevruz bayramýnýn bir Kürt bayramý olduðunu zamanýmýzdan bin yýl öncesinden  seslenerek bildiriyor. Medlerin ülkesini iþgal eden Asur Krallarýndan zalim Dehak ve demirci Kava  mücadelesi anlatýlýyor.

Kürt halký bir demirci ustasý olan Kava’nýn, mücadelesiyle zalim bir Hükümdar olan, her haklý çýðlýðý susturan, mazlum halka kan kusturan Dehak’ýn saltanatýný yýkarak zulmünden kurtarýyor. 21 Mart gününe rastladýðý söylenen bu günü, Kürtler yerleþtikleri bütün coðrafyalarda bayram havasýnda coþkulu bir þekilde kutlarlar.

 Alevi Bektaþi Ýnancýnda 21 Mart Nevruz günü kutsal bir gün olarak kabul edilir. Alevi Pirleri bu gün dünyanýn var oluþ günüdür, her günden üstündür derler. Þahý Merdan Ali’nin, Kabe’nin içinde 21 Mart 598 yýlýnda doðduðu gündür. Geçmiþte Alevi dergah ve cemevlerinde Nevruz günü meydan açýlýr, semah dönülür, nefesler okunur, nasip alýnýp verilirdi. 

2021  Nevruz etkinliðini dünyayý saran korona virüsünden dolayý kitlesel olarak kutlamayý sakýncalý buluyoruz. Cemevlerinde sembolik olarak gülbank okuyarak, çeraðlar uyarmak ve semah dönülerek,  zakirlerin okuyacaðý nefeslerle Nevruz’u kutlayacaðýz. Þahý Merdan Ali, Boz Atlý Hýzýr’ýn Himmeti ile; bu Nevruz birlik ve beraberliðe vesile olsun. Dünyayý saran koronavirüsü son bulsun, Halkýmýz huzur ve mutluluða kavuþsun.’’ diye konuþmasýný tamamladý.


   




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!


  HABERCÝ GAZETESÝ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCÝ SPOR
 


  BÝK ÝLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇÝ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARÞÝVÝ KÜNYE ÝLETÝÞÝM GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA