TİYATRO AGON: “SADAKA İSTEMİYORUZ”


 

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde kentte 20-25 özel tiyatro grubu varken 3’ü ile festival yapıp, ’16 sanatçıya destek’ olduk reklamı yapan Büyükşehir’e, Tiyatro AGON’dan ‘Sadaka istemiyoruz” tepkisi geldi.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın, ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ dolayısıyla bu yıl ilk kez düzenlediği ‘Mersin Özel Tiyatrolar Festivali’ne tepkiler sürüyor.

Festival ile kentte faaliyet gösteren yerel tiyatro topluluklarının oyunlarını dijital platformda seyirciyle buluşturulmayı amaçlayan Büyükşehir, organizasyon kapsamında 16 sanat emekçisine destek verdi.

Projenin iş bilmezlikle hayata geçirilmesine tepki gösteren Tiyatro AGON, yaptığı basın açıklaması ile Büyükşehir kadrolarını topa tuttu.

 

“RAHATSIZ OLDUK VE PROJEDEN ÇEKİLDİK”

Basın açıklamasını Tiyatro AGON oyuncularından aynı zamanda yönetmen olan Salih Yıldırım, okudu. Dijital Platform Projesi için açık çağrı yapıldığını ve projeden yararlanacak olan gruplardan belli kriterleri taşımaları istendiğini söyledi.

Tiyatro AGON olarak, projeye dahil olduklarını ancak başından beri rahatsızlık duydukları uygulamalar yüzünden çekildiklerinin söyleyen Yıldırım, “Doğal olarak ilk ilan edilen ve bir süre paylaşılan afişlerde adımızın bulunması, sonraki afişlerde olmayışımız yüzünden karşılaştığımız sorulara cevap olması amacıyla böyle bir açıklamayı, seyircilerimize ve dostlarımıza gerekli görüyoruz.

 

“ÇOK ZOR BİR SÜREÇLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, pandemi koşullarında zaten çok zor bir süreçle karşı karşıya kalan kentin sanatçılarına çeşitli projelerle destek olmasını çok önemsiyor, değerli buluyor ve teşekkür ediyoruz. Bu desteklerin hayat bulması için, Mersin'de 20 yıldır kesintisiz olarak sahne alan, asli kadrosunda onüç, alt kadrosunda ise yedi oyuncusu bulunan, kendine ait bir sahnesi olan Tiyatro AGON olarak, biz de zaman zaman gerekli kamu kurumlarını ziyaret edip, bu projelerin hayata geçmesi için üzerimize düşeni yapma girişimlerinde bulunduk.

 

“100 YILLIK KURUM EL YORDAMIYLA İŞ YAPIYOR”

Fakat neredeyse 100 yıllık bir kurum olan Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, bazı şeyleri hayata geçirirken hala el yordamı ile yol almasını, kervanı yolda düzmesini kabul etmiyoruz. Bu her şeyden önce, hepimizin kurumu olan Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne, sonra da bu kentin aynı zamanda birer vatandaşı olan biz Tiyatro Agon üyelerine ve diğer sanatçı dostlarımıza yakışmaz” diye konuştu.

 

“EŞİT VE ADİL DAVRANILMADI”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı sorumluluğunda oluşturulan projenin ortaya çıkış sürecinden de bahseden Salih Yıldırım, yaşanan yanlışlara dikkat çekti. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 Ekim ayında, Adnan Menderes Bulvarı Kültür Parkı'nda bulunan Amfi Tiyatro'da, tiyatrolara destek adı altında yapılan ilk projesinde de, iş bilmezlikle katılan gruplara eşit ve adil davranılmadığını anımsatan Yıldırım, “Bu durum gerekli mercilerle konuşulmuş ama bir çözüm üretilmediği gibi keyfi ve üstten bir üslupla tarafımıza cevap verilmiştir. Bu tavır üzerine, etkinlik sonunda verilen Plaket Takdim Töreni'ne, böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için uyarı niyetli boykot ederek katılmadık.

 

“KRİTER OLMALI AMA!...”

Bugün ise, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Sanata Destek adı altında yaptığı projede, benzer bir tavır ile karşılaştık. 27 Mart haftasında gerçekleştirdiği Sanata Destek adı altında Mersin Özel Tiyatrolar Festivali için, bu kez belli kriterler getirilerek, açık bir çağrı yapılmış (Ki bu durum başından beri bizimde istediğimiz bir şeydi, kriterlerin olması ve tüm gruplara açık çağrı yapılması) ve bu kriterlere uygun gruplar belirlenmiştir. O gruplardan biri de Tiyatro AGON olmuştur.

 

ÖZEL MADDE!

Başvuru yapıldığı andan itibaren, ‘O’ desteğin ne kadar olduğunu öğrenme hakkımızı kullandığımızda, belirledikleri kriterlerden (Başvuran ve Mersin Özel Tiyatro Festivali Seçili Kurulu tarafından onaylanan oyunlar için tiyatrolara yapılacak maddi destek miktarı, oyunun kişi sayısına, prodüksiyon harcamalarına ve tiyatroların kayıtlı - sigortalı eleman çalıştırıyor olmalarına, tiyatronun kendine ait sahnesi olup olmadığına ve / veya vergi mükellefliği durumuna göre değişkenlik gösterebilir) maddesini göstermişlerdir.

Bizde buna hak vererek (Ki izlemeden, prodüksiyonu görmeden bir şey belirlemek mümkün olmaz diyerek) Dijital Platform için, yine belediyenin belirlediği gün ve saatte çekim yaptık.

 

“OLDU –BİTTİYE GETİRİLDİ”

Tüm grupların çekimleri bittikten birkaç gün sonra ödemeler grup liderlerine -burası başlı başına ayrı bir hikâye- 5 bin TL toplu yatacak bilgisi verildi. Yüzyıllık bir geçmişe sahip Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, gruplarla yazılı bir sözleşme yapmadan, gruplardan onay almadan, onlara bilgi vermeden, gerek sosyal medya hesapları üzerinden gerekse bilbordlarda bizimde afişlerimizin olduğu projeyi, hemen anında bir oldu bittiyle ilan etmesi kabul edilemezdir.

 

“NEDEN DOĞRU VE NET CEVAPLAR VERİLMEDİ?”

Bizde durumu anlamak ve başından beri kendi koydukları kriterleri neden uygulamadıklarını öğrenmek adına, Kültür Sanat Daire Başkanı'na durumu dile getirdik ama maalesef ki görüşme iç açıcı geçmedi ve yine her zaman ki gibi çözümsüz bir durumla karşı karşıya kaldık. Başkanın bize verdiği cevap ‘Biz eşit ve tüm gruplara adil olabilmek adına bu miktarı belirledik’ oldu. O zaman neden en başından itibaren (yukarıdaki maddeyi hatırlatarak); ‘o maddeyi başvuru ilanına eklediniz ve süreç içinde ne alacaklarını, oyunlarının kaç gün, kaç gösterimle sınırlı olduğunu merak eden tiyatro gruplarına, hep bu maddeyi öne sürerek doğru ve net bir cevap vermediniz?’ diye sorunca, aldığımız cevap, özrü kabahatinden de büyük dercesine bir cevap oldu.

 

KÜLTÜR SANAT DAİRE BAŞKANINA “LÜTUF” TEPKİSİ

Kültür Sanat Daire Başkanının; ‘aslında biz bu miktarı ta en başından belirlemiştik, sadece gruplara bildirmek istemedik’ cevabı, başvuru yapan gruplara nasıl baktığını göstermesi açısından ibretliktir. Bu durum üstüne fikirlerimizi bile dinlemeden -çünkü kendisi durumu salt belirlenen miktar olarak algılamakta hala ısrarcı- ve yine keyfe keder bir kararla karşılaştığımız ve üslup sorunu yaşadığımız Kültür Sanat Daire Başkanının, yapılanı bir lütuf gibi görmesi, göstermesi bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durumda en doğru tavrın projeden çekilmek olduğuna karar verdik.

 

“SADAKA İSTEMİYORUZ”

Devletin, özellikle yerel yönetimlerin, kentinde yaşayan insanlara, kendilerini geliştirebilecekleri, sanat üretebilecekleri mekanları, olanakları yaratması, var olan sanat kurumlarına maddi manevi destekler sağlaması, suması zorunludur. Bütün bu haklardan yararlanmak bu devlete vergi veren her yurttaşın doğal hakkı. Dolayısıyla biz hiç bir kurumdan sadaka istemiyoruz.

Hiçbir sanat kurumuna sadaka verir gibi bir destek sunulamaz. Ayrıca verilen desteğin miktarı hiç önemli değil. Bu miktar, o kurumların başında bulunan kişilerin kendi cebinden çıkmadığı için, kendisi bunu lütuf gibi göremez de gösteremez de. Çünkü sanat icra eden insanlar, bunu toplum yararı için yaparlar. Aynı şekilde kamu kurumları da topluma hizmet sunmak için vardır ve kimsenin babasının çiftliği değildir. Kültür Sanat Daire Başkanı'nın bir kamu kuruluşunu temsil ettiğini kendisine hatırlatmak isteriz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer'in, bu şehir için, kişisel ve keyfi kararlar verdiğini düşünmüyoruz. Ama aynı zamanda kendisini de temsil eden bazı kişilerin böyle bir keyfilik içinde bulunmasının bizleri zor durumda bıraktığını bilmesini isteriz.

 

“20-25 ÖZEL TİYATRO VARKEN, 37Ü İLE FESTİVAL DÜZENLENDİ”

Bir kamu kuruluşu yöneticisi olan Kültür Sanat Daire Başkanından beklentimiz şudur; bir şey hayata geçirilirken, her şeyin kurallara kaidelere, belirlenen, sınırları çizilen şartlara uygun davranılmasıdır. Ortak işler yaparken, mutlaka en küçük detayın bile belirtildiği bir sözleşmenin hazırlanması ve katılımcı gruplara imzalatılmasıdır. Çünkü bu durum sadece Tiyatro AGON olarak bizi değil, Mersin'de tiyatro yapan diğer grupları da zor duruma sokmuştur. Bunu görmek için programa bakmamız yeterlidir. Mersin genelinde faaliyet gösteren 20-25 civarı özel tiyatro grubundan sadece 3 tane tiyatro grubuyla Özel Tiyatro Festivali düzenlemesi bunu yeterince açık ediyor.

 

“BİR DE SİZ ENGEL OLMAYIN”

Sadece üç grupla (Tiyatro Körebe, Özel Tarsus Şehir Tiyatrosu ve Duvarsız Sanat Tiyatrosu) yaptığınız festivali, sanki Mersin'de bir yıldır sahnelerini açamayan, salonlarını kaybeden, tiyatro mekanları kapalı olduğu için işlerini yapamayan kentin tüm oyuncularına destek veriyormuşçasına, ‘Mersin'de 16 tiyatro sanatçısına destek’ üst başlığıyla ulusal ve yerel basına lanse etmeniz, bizce Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne yakışmayan bir tutumdur. Bu ayrıca yukarda özellikle belirttiğimiz kervanı yolda dizme anlayışınızın da en güzel göstergesidir. Çünkü başvuru esnasında ileri sürdüğünüz kriterler yüzünden bir çok tiyatro grubu, bu destekten baştan mahrum kalmıştır. Pandemi bize zaten zor bir süreç yaşatıyor, lütfen siz de o sürece yeni bir şey eklemeyin” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA