DSİ: “SONA YAKLAŞTIK” GÖKÇEL: “BİTİRİN ARTIK”


 

Mersin’in yılan hikayesine dönen Tarsus Pamukluk Barajı projesinde DSİ, “Sona yaklaşıldı” açıklaması yapsa da muhalefet bu sözlerin vaatten öteye gitmemesini eleştiriyor.

Hediye Eroğlu

 

Temeli 10 yıl önce atılan ve bu arada finans sorunları nedeniyle 3 kez el değiştiren Tarsus Pamukluk Barajı, kentin yılan hikayesine dönen projelerinden biri olarak gündemdeki yerini koruyor.

Sık sık ödenek sorunu ile gündeme gelen baraj, küresel iklim değişikliği nedeniyle çiftçinin suya erişiminde stratejik öneme sahipken, bir türlü tamamlanamıyor.

Yıl boyunca kesintisiz tarım faaliyet yapılan Mersin’de tamamlanmasıyla yaklaşık 10 bin kişiye ek istihdam ve yılda 131 milyon TL’lik gelir artışı sağlaması hedeflenen baraj, faaliyete geçtiğinde yıllık 282 milyon metreküp su depolama hacmine ve yıllık 128 milyon metreküp içme suyu kapasitesine sahip olacak. Ayrıca barajdan 184 bin dekar zirai araziye sulama suyu temin edilmesi hedeflenirken, şehir merkezi başta olmak üzere birçok mahalleye 2060 yılına kadar içme suyu verilecek. Baraj projesinde yılda 68 milyon kilovat saat enerji üretilmesi de öngörülüyor.

 

DSİ: “SONA YAKLAŞTIK”

DSİ’den son olarak dün yapılan açıklamada, Mersin’e yapılan yatırımlarla kentin mümbit topraklarının su ile buluşturulmaya devam edildiği bildirildi.

Tarsus Pamukluk Barajında çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Çalışmaları devam eden Tarsus Pamukluk Barajının tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 221 bin 700 dekar arazinin sulanacağını” ifade etti. Genel Müdür Yıldız ayrıca; “Yılda 68 milyon kilovat saat enerji üretilecek ve Mersin ilinin yıllık 127,54 hm3 içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.

Pamukluk Barajı’nın en önemli aşamalarından birisi olan ön yüz beton imalatlarına 2020 yılının kasım ayında başlandığını hatırlatan Genel Müdür Yıldız; “Bugün itibariyle; Pamukluk Barajı sulaması iletim tüneli, regülatör, baraj gövde dolgusu, dolusavak ve ön yüz beton imalatları tamamlanmıştır. Baraj kreti üzerindeki perde duvar imalatları ve derzlerde geçirimsizlik tedbirleri yapılması işleri devam etmekte olup mekanik imalatlara başlanılacaktır. % 97 fiziki gerçekleşme sağlanan Barajın 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.  Projenin tamamlanması ile 2021 birim fiyatları ülke ekonomisine yıllık 357 Milyon TL tarımsal katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Temelden yüksekliği 135 metre ve su depolama kapasitesi 282 milyon metreküp olan Tarsus Pamukluk Barajı’nın tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim artacak, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacak” dedi.

 

“SÖZLERİN ARKASI GELMİYOR”

Ancak bu açıklamalara CHP Mersin Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Cengiz Gökçel’den, “Laftan ötesi lazım” tepkisi geldi.

Barajın yıllardır yaşanan ödenek sorunu nedeniyle bir türlü tamamlanamadığını bildiren Gökçel, “Bu sene bir ödenek ayrıldı ama gönderilip gönderilmeyeceğini bilemiyoruz. Normalde bu barajın 2015’te bitirilip faaliyete geçirilmesi gerekiyordu. Ancak daha ortada ıslaha hattı ile alakalı hiçbir şey yok. AKP her zaman yaptığı gibi bir şeyler söylüyor ama arkası gelmiyor. Bir Mersinli ve çiftçi olarak umuyor ve diliyorum ki; suyun önemi daha iyi anlaşılsın. Çünkü bu baraj Mersin’in yılan hikayesine dönen en önemli meselelerinden bir tanesi ki özellikle küresel iklim değişikliği nedeniyle suda yaşanan sıkıntı herkesçe malum. Çiftçinin sulama suyunu çok pahalıya kullandığını düşünürsek, barajın ekonomik anlamda önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Pandemi nedeniyle de tarımı desteklememiz gerektiğini zaten hepimiz anlamış durumdayız.

Sonuç olarak umarım bir an önce yeterince ödenek ayrılır ve baraj en kısa zamanda bitirilerek, çiftçinin, Mersinlilerin hizmetine sunulur” diye konuştu. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA