MERSİN’İN ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜ SURİYELİLERE YARADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜ SURİYELİLERE YARADI


 

Akademisyenlerce; yabancılara ticari imtiyazlar verilmesi ile göçlerin arttığı Mersin’de geçmişten gelen çok kültürlü mirasın, Suriyelilerin kentle kaynaşmasına olanak tanıdığı açıklandı.

Haber Merkezi

 

Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (MERGÖÇ) buluşmaları devam ediyor.  Merkez son olarak Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya katılımı ile bir söyleşi gerçekleştirdi. İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği desteği ile hazırlanan Yerel Yönetimde Rezilyans Projesinin (RESLOG)  bir parçası olan “Türkiye'de Suriyeli Göçü ve Belediye Deneyimleri: Kitlesel Göçler ve Yerel Yanıtlar” kitabı ile söyleşi devam etti.

 

MERSİN ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR KENT

Söyleşide Kaya, Mersin’in göçler tarihine vurgu yaparak “Süveyş kanalının yapımı sırasında gerekli sedir ağacı ticareti, Kırım savaşı sırasında ihtiyaç duyulan tahıl nakli ve Çukurova’da ekilerek işlenen pamuk, bölgenin tek iskelesine sahip olan Mersin’den dünyaya nakledildi” dedi.

Ayrıca, “Suriyeli çiftçi Nusayri Araplar, Lübnanlı Maruniler, Ortodoks Araplar, Lazkiyeli Sünni Araplar, gayrimüslimlere sağlanan ticari imtiyazlar sayesinde İtalyan Levantenler, İngiliz ve Fransız bankacılar, Kıbrıslı Türkler, mübadele yasası ile Giritli Türkler, Orta Anadolu, Tarsus ve Toroslardan pek çok insan, bu dönemde Mersin’e yerleşti ve Mersin’i çok kültürlü bir kent yaptılar. Geçmişten gelen çok kültürlü mirasına uygun bir şekilde daha önce şehre zorunlu göçle gelen ülkenin farklı yerlerinden göçmenleri olduğu gibi Suriyelilerin de kentle kaynaşmasına olanak tanışmıştı” dedi.

 

MERSİN’DE 213 BİN 846 SURİYELİ İKAMET EDİYOR

Söyleşinin devamında Kaya, Mersin’de Suriyeli göçüyle ilgili yapılan çalışmalara da yer verdi. Mersin’de 9 Temmuz 2020 itibariyle 213 bin 846 bin Suriyeli’nin geçici koruma kapsamında ikamet ettiğini bildiren Prof. Dr. Ayhan Kaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde 2019 yılında Uyum Masası oluşturduğunu ve Mersin’deki belediye deneyimlerinden bahsetti.

Kaya, Türkiye’deki diğer Suriyeli nüfusun aksine Türkiye’de kurulan Suriyeli şirketlerin yüzde 25’inin Mersin’de yer aldığını da dile getirerek, buradaki Suriyelilerin orta sınıf olma ağırlığına dikkat çekti.

MERGÖÇ Müdürü Doç. Dr. Esra Dik ise, yeterli kaynak yaratıldığında yerel yönetimlerin toplumsal sorunlara yaratıcı çözümler üretebileceğini söyleyerek, göç sürecinde belediye deneyimlerinin yerel yönetimlerin potansiyel gücünü gösterdiğini aktardı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA