Haber Merkezi
Türkiye’nin ilk Tarım-Gıda İhtisas Teknoparkı olma özelliği taşıyan Mersin Tarım-Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşaatı için Mersin Agropark A.Ş. ile müteahhit firma arasında sözleşme imzalandı. Hedef, teknoloji ağırlıklı modern sistemlerle yüksek katma değerli, verimi daha yüksek ve sağlıklı ürünler yetiştirip çok daha uzak pazarlara gönderebilmek.
MTSO’da gerçekleştirilen imza törenine Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Agropark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Agropark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ruhi Koçak ile Akbaygrup Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Akbay katıldı.
SU: “SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK BİR YATIRIM”
İmza töreninde bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Ali İhsan Su, tarımın Mersin için önemine değinerek, “Kentimizin bu alanda ciddi bir potansiyeli var. 2020 yılı üretim rakamlarına göre muz, limon, çilek başta olmak üzere 8 üründe Türkiye birincisi, 10 ürünün üretiminde ise Türkiye ikincisiyiz” dedi. Mersin ikliminin her türlü ürünün üretimine imkan tanıdığını kaydeden Su, “Bu bağlamda Tarım Teknoparkı da oldukça önemli bir ihtiyaçtı. Çalışmalara 2011 yılında başladık. Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın gayretleriyle süreç başladı. 2018’de Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazetede yayınlandı ve Tarsus’ta 800 dönümlük arazi üzerinde Mersin Tarım Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruldu. Ardından arkadaşlarımızla bir araya gelip kurucu ve işletici şirketi oluşturup çalışmalara başladık. Alanın imarından projelendirilmesine kadar olan çalışmalar tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylar alındı ve yapım ihalesi gerçekleşti. Yeni ürünlere yönelmeye ve yeni stratejiler oluşturmaya fırsat tanıyacak bu oluşum, sektörün gelişip ivme kazanmasına büyük katkı sağlayacak. Tarım konusunda kim çalışma yapmak istiyorsa yer vereceğiz. Dışarıda daha çok maliyetle yapabilecekleri çalışmayı bu merkezde çok daha az maliyetle uygun bir ortamda yapabilecek” dedi.
ÇAKIR: “MÜRACAATLARI BEKLİYORUZ”
Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise toplantıda başta Mersin Valisi Ali İhsan Su ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Tarımın, ülkeler için stratejik sektörler arasında yer aldığını belirten Çakır, kontrol altına alınıp geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bu amaca hizmet etmek üzere kurulan Mersin Agropark’ın sadece bölgeye değil tüm ülke tarım ve gıda sektörlerine hizmet edeceğini belirten Çakır, hedeflerini ise şöyle özetledi:
“Hedefimiz, tarım ve gıda alanında sektördeki araştırmacılarla girişimcileri bir araya getirerek ortak sinerji oluşturmak. Bu sinerjiyle verimliliği ve katma değeri yüksek, sağlıklı ürünler üretilmesini sağlayıp, dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak. Güçlü olduğumuz tarımsal avantajımızı, tarımsal teknoloji ve katma değeri yüksek ürün ihracatıyla ülkemiz için önemli bir gelire dönüştürmek.”
Çakır sözlerini, Türkiye’nin ilk tarım ihtisas teknoparkı olan Mersin Agropark’a çok gecikmeden yatırımcı ve araştırmacıların müracaatlarını beklediklerini ifade ederek tamamladı.
“MERSİN AGROPARK”
Kuruluş kararı 31Mart 2018 tarihli ve 30377 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mersin Tarım–Gıda İhtisas Teknoloji Bölgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Mersin Valiliği’nin desteğiyle; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Çukurova Teknokent, Tarsus Belediyesi, Erdemli Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Bitki Islahçıları Alt Birliği ortaklığında, Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletmeciliği A.Ş. isimli şirket tarafından kurulup işletilecek.
Toplam 800 bin metrekarelik alanda hizmet verecek olan Mersin Agropark’ın inşaat alanı 24 bin 266 metrekare olup ilk etapta 3 bin 700 metrekarelik kısmı inşa edilecek. İçerisinde 48 adet ofis ve laboratuvarların yer alacağı Agroparkta, araştırmacılar ve özel sektör temsilcileri, yeni tohum çeşitlerinden, sera konstrüksiyonlarına, nano teknolojilerden tarımsal makinelere, organik besinlerden, alternatif ürünlere kadar birçok alanda ar-ge çalışmaları yürütme imkanı bulacak. Ayrıca inşaatın tamamlanması beklenmeden gerekli izinler alınarak 2,5 ve 5 dekarlık alanlarda toprakta ekim yapılarak yürütülecek ar-ge çalışmalarına başlanması da mümkün olacak.
Türkiye’nin ilk Tarım Teknoparkı olan Mersin Agropark ile tarım ve gıdada dışa bağımlılığın en aza indirgenip ülkenin bu sektörde uluslararası boyutta söz sahibi olmasına imkan tanıyacak bir cazibe merkezi haline dönüşmesi hedefleniyor.