Haber Merkezi
MTSO 6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret, 7 No’lu Perakende Gıda ve Muhtelif Ticaret, 8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları, 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları, 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti,12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası ile 29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyeleri Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan başkanlığında bir araya geldi. Pandemiyle mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalardan dolayı, discount marketler ve zincir marketler karşısında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Komite ve Meclis Üyeleri, ardından taleplerini sıraladı. Toplantıda bir taraftan discount marketlerin kontrolsüz yayılması ve hafta sonları açık kalarak gıda dışı ürünler satmaları noktasında yaşanan sorunlara çözüm aranırken diğer taraftan yerel firmaların yapması gerekenlere dikkat çekildi.
Hafta içi saat 18:00’e kadar işletmelerini açabildiklerini, insanların işlerinden çıkıp doğruca evlerine gitmek durumunda kaldıklarını, bu nedenle ihtiyaçlarının önemli bir kısmını internetten ya da hafta sonu açık olan marketlerden karşıladıklarını belirten Üyeler, diğer işletmelerin açık olmasından dolayı haksız rekabete maruz kaldıklarının altını çizdi. Toplantıda kısıtlama kararları alınırken gıda dışında birçok kalem ürünü de satan zincir marketlerin temel ihtiyaç malzemeleri ve gıda satışına izin verilmesine yönelik düzenleme yapılmasının önemi vurgulandı. Aksi takdirde gıda dışı perakende sektörlerinin süreçten fazlasıyla mağdur olduğu, açık oldukları süreçte dahi iş hacimlerinin çok fazla düştüğü, bir de bu işletmelerin sattığı ürünleri hafta sonu kapalı oldukları için insanların internetten ve zincir marketlerden almayı tercih etmesiyle sıkıntının arttığı belirtildi. Kapanma sürecinin küçük ve orta ölçekli gıda dışı perakende sektörleri için zorlu geçtiği vurgulandı.
“GIDA DIŞI PERAKENDE İŞLETMELERİ DE AÇIK OLMALI”
Marketlerde olduğu gibi diğer perakende işletmelerinin de aynı saat dilimine açık olmaları, gerekli tüm tedbirleri alarak müşteri kabul etmelerinin önemli olduğu, bu konuda düzenleme yapılmasını beklediklerinin ilgililere iletilmesi talep edildi.
Toplantıda zincir ve discount marketlerin istihdam teşviklerinden en fazla yararlanan firmalar olup, bu firmaların istihdam ettikleri personelin önemli kısmının ücret ve sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması nedeniyle çok kolay şube açabildikleri ifade edildi. Yerel marketlerin İl Ticaret Müdürlükleri ve SGK tarafından sıkı şekilde denetlendiğine değinilen toplantıda, aynı denetimin discount ve zincir marketlere de İl Ticaret Müdürlükleri ve İl SGK Müdürlükleri tarafından uygulanması talep edildi. Yerel marketlere uygun koşullarda istihdam teşviki sağlanması istenirken discount ve zincir marketlerin ise bu kadar hızlı şube açmasına engel olunması gerekliliğine dikkat çekildi.
Ticaret Bakanlığınca zincir marketlerin açılışına yönelik perakende ticaretin düzenlemesiyle ilgili mevzuat çalışması başladığından bu yana bu firmaların mağazalaşma süreçlerini hızlandırdığı ifade edilen toplantıda, mevzuat çıktığında iş işten geçmiş olacağı belirtilip, Bakanlığın bu konuda geç kaldığı vurgulandı.
“İŞBİRLİĞİ SAĞLANMALI”
İnternet üzerinden yapılan satışlardaki artışa da değinen sektör temsilcileri, yerelde Odanın öncülüğünde bir internet sitesinin kurularak işletmelerin bu platform üzerinden e-ticarete açılmalarının sağlanması talep edildi. Toplantıda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde geliştirilmekte olan www.esnafseninle.com e-ticaret sitesi ve mobil uygulaması hakkında bilgi verildi. Yürütülmekte olan bu çalışmaların son aşamaya geldiği belirtildi.
Her geçen gün kan kaybeden, vahşi rekabet ortamında var olmaya çalışan, zincir marketlerin sayısı her gün artarken yerel işletmelerin sayısının sürekli düştüğü, bunun için birleşmelerinin ve işbirliğinin mutlaka sağlanması gerektiği belirtildi. Zincir marketlerin istihdam desteklerinden faydalanmamaları, denetimlerin bu işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, sokağa çıkma kısıtlaması olduğu zaman diliminde sadece gıda ürünleri satabilmeleri ya da diğer gıda dışı perakende sektörlerinin de işletmelerini açabilmeleri talep edildi. Perakende ticarete ve şube açmaya yönelik mevzuat çalışmasının en kısa zamanda sonuçlandırılması gibi sıralanan taleplerin yetkililere iletilmesi, işletmelerin işbirliği yapmalarının sağlanması ve e-ticaret konusunda çalışmaların sonuçlandırılmasının perakende sektörleri için elzem konular olduğu vurgulandı.