EĞİTİM YAP-BOZA DÖNDÜ!


 

Çok sık karar değiştirmelerle eğitimin yap boz tahtasına çevrildiğini söyleyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Sümbül, sorunların çözümü için yetkilileri göreve çağırdı. Eğitim ve Yüksek Öğretim Sekreteri Duygu Taner de, Eğitim İzleme Kurumu’nun raporunu kamuoyuyla paylaştı.

GİZEM EKİCİ

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şubesi Eğitim İzleme Kurulu, eğitimde ve pandemide yaşanan son gelişmelerle ilgili aylık raporunu ve görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, öncelikle söz alarak, kapatma kararını pandemiyi bitirme ve eğitim sorunlarını çözme konusunda eksik bulduklarını açıkladı. 1 Mayıs kutlamalarının da yasaklara takıldığını belirten Sümbül, “Bizim açımızdan her gün 1 Mayıs” diyerek mücadele kararlı olduklarını vurguladı.

 

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ BÜYÜDÜ

Eğitim İzleme Kurumu’nun sorunları tespit etmek ve çözüm üretmek adına önemli bir görev yürüttüğünü bildiren Mahmut Sümbül, çok sık karar değiştirmelerle eğitimin yap boz tahtasına çevrildiğini söyledi. Başkan Sümbül, “Bakanlığın verilerine göre; 18 milyona aşkın öğrenciden 4 milyon 250’si EBA’ya aktif ulaşamamış. Biz bu rakamın 6 milyonun üzerinde olduğunu duymuştuk. Bu eğitimde var olan fırsat eşitsizliğinin ne hale geldiğinin bir göstergesi.

Yine bakanlığın verilerine göre; öğrencilerin yüzde 9’u tabletle, yüzde 30’u bilgisayarla ve yüzde 60’ı da cep telefonuyla EBA’ya girip dersleri takip edebildi. Yani evde birden fazla öğrenci varsa ve ebeveynleri çalışıyorsa uzaktan eğitimden yararlanmak mümkün olmadı.

Daha önce de bakanlığa yaptığımız çağrıyı yineliyoruz; hem internet altyapısı açısından, hem de öğrencilerin teknolojik imkânlara kavuşabilmesi için özellikle zor şartlarda olan ekonomik koşulları iyi olmayan ailelerin uzaktan eğitim hakkından faydalanılabilmesi için lütfen öğrencilere bu olanakları sağlayın.

Uzaktan eğitimde öğrenci yoksa ek ders ödeme izni ise tuhaf bir karar. Eğitimcileri itibarsızlaştıran ve eğitimi gericileştiren bir yaklaşımla karşı karşıyayız ve bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

 

EĞİTİMCİLER AŞILANMALI

Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğünde yetkililer ile görüşerek eğitimin bütün bileşenlerin aşılanması için girişimde bulunduklarını da anımsatan Sümbül, ‘Halk Sağlığı Başkanı bu talebimize olumlu karşıladı. Ve konun bakanlık nezdinde yapılan değerlendirme ve toplantılarda öncelikleri olduğunu söyledi. Ancak bir de arkadaşlarımız görevleri olmadığı halde gönüllülük ilkesine dayalı olması gerekirken filyason ekiplerinde görevlendiriyorlar.  Bartın Valisi ise; ‘filyason görevi yürütürken pozitif olan kişiler hakkında inceleme yürütülecek ve uygun görürse soruşturma açılacak’ gibi bir açıklama yapıyor. Bunun anlaşılabilir bir şey olmadığını, gönüllü yürütülen bir çalışmada testi pozitif olan arkadaşlarımızdan zarar görenlerin mesleki çalışma olarak sayılması gerekirken suçlanmasını asla kabul etmeyeceğiz. Buna karşı her ortamda yüksek sesle karşı çıkacağımızın bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER

 

 

Daha sonra sendika Eğitim ve Yüksek Öğretim Sekreteri Duygu Taner, Eğitim İzleme Kurumu’nun raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Mersin Eğitim İzleme Kurulu olarak; eğitime dair eğitim emekçilerinin, veliler ve öğrencilerin sesi olmaya devam edeceklerinin belirten Taner, “Sorunların üzerini örtmek isteyen ve görmezden gelenlere karşı inatla herkese sorumluluklarını hatırlatıp, sorunun değil çözümün bir parçası olmanın mücadelesini vereceğiz.”şiarıyla halen alınmamış tedbirleri bir kez daha hatırlatarak tarihe not düşüyor ve bu tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyoruz.

17 Mayıs’tan sonra tüm kademelerde yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için, aşı dâhil tüm önlemler alınmalı, uzaktan eğitim uygulamalarını kalıcı hale getirmek yerine, eğitime erişim başta olmak üzere yıllardır eğitimin çözüm bekleyen temel sorunlarına, eşitsizliklere ve adaletsizliklere yoğunlaşılmalı, kalıcı çözümler üretilmelidir.

Öğretmen açığının kapatılması, yardımcı hizmetli personel istihdamı, maske ve hijyen malzemelerinin sağlanması, seyreltilmiş sınıflar, yeni öğretmen odaları, yeni öğretmen ve öğrenci tuvaletleri ve diğer fiziki düzenlemeler için acilen eğitime ek bütçe oluşturulmalıdır.

Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

Öğrencilerimizin üstün yararı için, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS uygun bir tarihe ertelenmelidir.

Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.

Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.

Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.

Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.

Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.

Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA