Haber Merkezi
CHP’li Gökçel tam kapanma sürecinde semt pazarlarının kapandığını ve çiftçilerin ürünlerinin ellerinde kalmaya başladığını kaydetti. Özellikle Akdeniz bölgesinde rekoltenin yükseldiğine değinen Gökçel, “Piyasaya ürünler girecekken tam kapanma kararı alındı” dedi. Kapatma kararının tüm sektörler için işlerin arttığı dönem olan bahar döneminde alınmasının yanlış olduğunu belirtti. 13 aydır “tam kapanma” kararı almayan iktidarın kapatma kararı alması gereken dönemde lebalep kongre yaptığını söyleyen Gökçel, “İktidar kapanma yapılması gereken dönemde lebalep kongre yaptı şimdi tarımda hasat sezonunun başladığı zaman kapanma kararı alıyor” diye tepki gösterdi.
Kış aylarında fiyatların yüksek olması üzerinden çiftçilerin hedef gösterildiğini söyleyen biber üreticisi, “Şu an bizim bölgemizde rekoltenin yükseldiği ayları yaşıyoruz, kış aylarında hasat yapamadığımız, fiyatların yüksek olduğu dönemde televizyonlar bizi hedef gösterip haber yaparken çiftçi bu ürünleri yetiştirmeye çalışıyordu” diye konuştu.
Semt pazarlarının kapanmasının ürünün ellerinde kalmasına sebep olduğunu dile getiren çiftçi, “Şimdi hasadın tonaj olarak arttığı rekoltenin yükseldiği dönemde semt pazarlarının kapanması ürünleri dalında bırakacak noktaya getirdi. Ürüne ilaç kullanmayayım, gübre kullanmayayım, işçilik yapmayayım, gölge atmayayım deme şansı yok. Şuan dönüme 35, 40 bin liraya varan masraflar yapıldı, satışlar ise dönüme 20 25 bin lira civarında. Bizim masrafımızı çıkarmak için daha 15bin liralık satış yapmamız lazım” dedi.
“SEBZE MEYVE HAYVANLARA VERİLİYOR”
Semt pazarlarının kapatılmasının ardından çiftçilerin ürettikleri ürünler sebze meyve hallerinde alıcı bulamaz hale geldi. Çiftçiler çareyi ürettikleri ürünleri hayvanlara vermekte buldu. Sebze halinde ürünlerin satılamadığını dile getiren Gökçel, halde satılamayan ürünlerin hayvanlara yem olarak verildiğini kaydetti. CHP’li Gökçel, “Arz ve talep dengesi ile ilerleyen bir sektörde semt pazarlarının kapatılması çiftçinin elindeki ürünü satamaması demek. Şuanda halde satılamayan ürünler hayvanlara yem olarak veriliyor. Eğer semt pazarları açılmazsa esnaftan sonra çiftçiler de intihar noktasına gelecek, semt pazarları derhal açılsın” dedi.
“ÇİFTÇİ ZARARINA SATIYOR, TÜKETİCİ GIDAYA ULAŞAMIYOR”
Kapanma kararı ile hasadı yapılan ürünlerde sıkıntılar yaşandığını belirten CHP’li Gökçel, “Kapatma ile birlikte arz ve talebe göre fiyatı belirlenen tarım ürünlerinin, hasadının yapıldığı bu dönemde pazarların kapatılması çiftçiyi çok daha fazla sıkıntıya sokuyor” dedi. Çiftçinin zarar ettiğini ancak tüketicilerin de gıdaya ulaşmakta güçlük çektiğini vurgulayan Gökçel, “Burada çiftçi zararına satarken tüketici sebzeyi meyveyi yüzde 200 yüzde 250 daha fazla fiyatla alıyor. Ekonominin dip yaptığı bu dönemde tüketicinin gıdaya ulaşması çok zor. Çiftçi zaten borç batağı içerisinde, girdi maliyetleri çok yüksek, bir de bu dönemde zarar ederse önümüzdeki yıl ülkede tüketecek gıdaya ulaşılması mümkün olmayacak” dedi.
“ÇİFTÇİ BORÇLARINI ÖDEYEMEYECEK”
Tarımsal kredilerin ödeme döneminin Haziran Temmuz ayları olduğunu belirten biber üreticisi, “Bu şekilde giderse kredilerin ödenmesi mümkün olmaz” dedi. Semt pazarlarının açılmazsa kredilerin ödenemeyeceğini belirten üretici, “Hepimizin ödeme dönemi Haziran ve Temmuz aylarında, eğer biz bu malı bugün satamazsak, semt pazarları açılarak bize bu fırsat yaratılmaz ise bankalara bu kredilerin ödenmesi mümkün olmaz” dedi.
CHP’li Gökçel, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçların faizinin silinmesini ve makul taksitlere bölünmesini talep etti. Bir yıldır devam eden pandemi sürecinde çiftçilere destek paketi açıklanmadığını hatırlatan Gökçel, “Çiftçi kaderiyle baş başa bırakılıyor” dedi.