HEDİYE EROĞLU
Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Mersin Taşucu Limanı ve Lojistik Tesis Alanı Taşınmazın 36 yıl süreyle özelleştirilmesine yönelik ihale süreci yılan hikayesine döndü. Limanın geri sahası ile birlikte ihaleye çıkarılmasına bölge iş dünyasından tepki gösterilmesine rağmen ilk kez 2017’de ihaleye çıkarılan tesis için
n yüksek teklifi, 410 milyon lirayla Metal Yapı Konut AŞ vermiş ancak ihalenin iptal edilmesi ile yeniden başlayan süreç adeta kördüğüme döndü. İptalin ardından 2 defa daha ihaleye çıkarılan ancak teklif alınamayan tesis için son olarak 24 Eylül olarak açıklanan teklif verme süreci 3’üncü defa ertelenerek, 2 Kasım’a uzatıldı. Ancak ihale bu tarihte yapılamayınca 3’üncü defa ertelenmiş oldu.
İHALE İÇİN İSTEKLİLER 8 EYLÜL’E KADAR TEKLİF VEREBİLECEK
Son olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Taşucu Limanı’nın 40 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle, liman geri sahasında bulunan taşınmazın da “satış” yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilmesi için ilana çıktı. ÖİB’nin söz konusu taşınmaz satışına ilişkin ihale ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Taşucu Limanı 40 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle, liman geri sahasında bulunan taşınmaz da “satış” yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilecek.
İhalede geçici teminat bedeli 20 milyon lira, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli ise 20 bin lira olarak belirlendi. İhale için istekliler 8 Eylül saat 17.00’ye kadar teklif verilecek. İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulü”yle gerçekleştirilecek.
İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. İhaleye katılım için İhale Şartnamesi ile Tanıtım Dokümanı’nın satın alınması ve ÖİB’nin internet sitesinden temin edilecek Gizlilik Taahhütnamesi’nin imzalanması gerekiyor.
MERSİN’İN 2.BÜYÜK LİMANI
1983 tarihinde yapımına başlanan ve 15 Kasım 1985'te faaliyete geçen Taşucu Limanı, Mersin ilinin en büyük 2. limanı. Türkiye Selülöz ve Kağıt Fabrikası’na (SEKA) ait işletmelerden bir olarak 1984 yılında faaliyete geçen “SEKA Akdeniz İşletmesi Kağıt Fabrikası” olarak faaliyet göstermişti. 2003 yılında işletmesine ara verilen liman için kağıt fabrikası olarak yapılan özelleştirme çalışmalarından olumlu sonuç alınamayınca Sümer Holding’e devredilerek “Sümer Holding Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi” olarak adlandırıldı. Ardından faaliyetler durdurulmuş ve işletme kapatılmıştı. 2009 yılında ise imar planı ‘Turizm Tesis Alanı ve Yat Limanı’ olarak yeniden düzenlendi fakat 2013 yılında Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. Sümer Holding A.Ş. Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi 23.01.2017 tarihinde TDİ’ye devredildi. Toplam kapalı depolama alanı 9 bin metrekare ve açık depolama alanı ise 118 bin metrekare. Kara alanı 291 bin 183 metrekare olan limanda sanayi tesis alanı 714.182,88 ve lojistik tesis alanı ise 329.508,68 metrekare olarak görünüyor.
BÖLGE İŞDÜNYASI İSTİYORDU
Öte yandan Mersin iş dünyası öncülüğünde Karaman’dan Konya’ya kadar bölge illerinin ticaret ve sanayi odaları ile borsaları, liman işletmesini devralmak için ihaleye teklif verme çabasına girmiş ancak, liman geri sahasının da ihaleye dahil edilmesi ile bu çabalar sonuçsuz kalmıştı. Limanın geri sahası ile birlikte değil de ayrı şekilde ihaleye çıkarılmasını isteyen bölge iş dünyası, bu şartlarda limanın yatırımcı bulmakta zorlanacağı görüşünde!