HEDİYE EROĞLU
Mersin’de 17 yıldır yapımı gündemde olan Silifke Taşucu’nda Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Taşucu Tersanesi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi.
Önceki gün Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, özelleştirme ilanına çıkarılan Taşucu Limanı ile ilgili yaptığı açıklamada, Taşucu Limanı içerisinde, bakım, onarım, boyama ve benzeri işlemler amacıyla tersane kurulması ile bölgede ekonomik değer ve istihdamın artacağına dikkat çeken Engin, “Akdeniz’de gemilerin bakım ve onarımını yapacak tersane yok, bu da Akdeniz’e bir tersane gerekliliğini ortaya koyuyor. Taşucu Seka Limanı içerisinde tersane alanı hazır. Tersane alanının aktif hale getirilmesi ve tersane havuzlarının derinleştirilmesi ile bölgemiz sektörel açıdan canlanacaktır. Onarım için başka şehir ve ülkelere gitmek zorunda kalan gemiler, hem ekonomik olarak, hem de zamandan tasarruf edilecektir” açıklaması yaptı.
“DOĞAL ALANLARIN ZARAR GÖRMESİ HALK SAĞLIĞINI ÇOK OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Bu açıklamaya yıllardır tersaneye karşı mücadele veren Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nden (MERÇED) tepki geldi.
Dernek Başkanı Sabahat Aslan, bugün dünyanın, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. Bu ısınmanın sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır.Bugün dünyanın yaşadığı Covid-19 felaketinin krizi de doğanın dengesinin bozulmasının bir sonucudur. Doğal alanların zarar görmesinin halk sağlığını çok olumsuz etkilediği ortadadır.
DANIŞTAY ÇED’İN İPTAL KARARINI ONADI
Silifke Taşucu’nda Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporu; Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edilmiş olup, karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde iptal kararı onanmıştır.
KURULMAK İSTENEN YER; ÖZEL ÇEVRE KORUMA ALANI
Taşucu Tersanesi mahkemece ve Danıştayca yapımına onay verilmemesine rağmen aynı yerde tekrar yapılmak istenmektedir. Dolayısıyla tersane kurulduğu takdirde yaratacağı olumsuzluklar aynı etkiyi yaratacaktır. Tersanenin yapılacağı bölge Özel Çevre koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle koruma alanındadır ve 1. derece Doğal Sit alanıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapım yeri ekolojik olarak korunması gereken ve dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na 500 metre uzaklıkta, kaplumbağa üreme alanına bitişik ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de 60 metre uzaklıktadır. Taşucu Tersane bölgesinin alanı 1. derece tarımsal alanıdır.
“DOĞAL YAŞAMIN TAHRİP EDİLMESİNDEN VAZGEÇİNİZ”
Yapılması düşünülen tersane alanının Göksu Deltasına komşu olması, işletmeden kaynaklanacak su ve hava kirliliği, gemi trafiğinden kaynaklanacak kirlilik ile olası deniz kazaların yaratabileceği kirliliğin hızlı bir şekilde deniz yolu ile Delta kıyılarına ve deniz ile bağlantılı lagün sistemine taşınmasına yol açacaktır. Bu anlamda her ne kadar yapılması planlanan tersane özel çevre koruma bölgesinin dışında da olsa, planlanan bölgenin yakınlığı buradaki flora ve faunayı olumsuz etkileyecektir.
Doğamıza ve yaşam alanlarımıza zarar verecek olan Taşucu tersanesinin 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanan olumlu ÇED raporunun iptali için derneğimiz dava açmış olup, mahkemenin aleyhimize vermiş olduğu red kararını Mart 2021 yılında Danıştay derneğimizin lehine kararı bozmuştur.
Taşucu Tersanesi kirli bir teknolojidir. Bu kirli teknoloji kentimizin turizmine, ekosistemine ve insan sağlığına ayrıca Ramsar sözleşmesi ile korunan Göksu Deltasına çok zarar vereceği açıktır. MESİADIN bu zararlı yatırımın yapılması çağrısını doğru bulmuyoruz. Yetkililerden ve Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.den projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Doğal yaşamın tahrip edilmesinden vazgeçiniz” diye konuştu.