MERMER OCAKLARI İLE BAŞLARI DERTTE


 

Anamur’un Anıtlı Mahallesi’ne kurulması planlanan mermer ocağının tepkiler üzerine iptal edilerek yer olarak komşu köy Çamlıpınar’ın seçilmesi kafaları karıştırdı. Antalya Kepezler Mermer Ltd. Şti tarafından 96,61 haktarlık alanda açılması planlanan mermer ocağı için ÇED süreci başlatılırken bölgedeki 5 mahalle muhtarı ve köy sakinleri cumartesi günü bir Anıtlı Köy Meydanı’nda yapacakları toplantı ile yok haritası belirleyecek. Mahalleli mermer ocağı için mahkemeye başvurmayı planlıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Anamurluların başı mermer ocağı derdinden bir türlü kurtulmuyor. Bölgenin başı bu defa ilçeye 50 kilometre uzaklıktaki Çamlıpınar Mahallesi’ne kurulması planlanan mermer ocağı ile sıkıntılı. Antalya Kepezler Mermer Ltd. Şti tarafından kurulması planlanan mermer ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. ÇED sürecine ilişken dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

ÇED dosyasında yer alan bilgiye göre 96,61 hektarlık ruhsat sahasının 23,75 hektarlık kısmında yılda 52 bin ton parça ve blok mermer çıkarılması planlanıyor. Yüzde 40 olacağı öngörülen ocak verimi nedeniyle bu üretimin yılda 20 bin 800 tonu blok mermer ve 31 bin 200 tonunun ise pasa malzemesi olacağı belirtiliyor.

Antalya Kepezler Mermer Akaryakıt Maden Tarım İnş. Tic. Paz. ve San. Ltd. Şti. tarafından Çamlıpınar Mahallesi sınırları içinde açılıp işletilmesi planlanan mermer sahasında tel kesme yöntemi ile maden çıkarımı yapılacak. Üretim, açık işletme olarak basamaklarla yapılacak.

Projeye konu sahanın devlet ormanı olduğunu ifade edilirken 3. şahıslarla mülkiyet ihtilafının olmadığı bilgisi yer aldı.

Üretilen blok mermerlerin iç ve dış piyasada değerlendirileceği belirtilirken çıkarılacak mermerin iyi kalitede olması nedeniyle kâr getirisi yüksek bir yatırım olacağı tahmin edildiği vurgulandı.

 

MERMER KULLANIMI TURİSTLERİN DOĞAL ORTAMDA TATİL TERCİHLERİNE KATKIDA BULUNACAKMIŞ!

ÇED raporunda mermer kullanımının turistlerin doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunacağı yönünde tuhaf bir bilginin yer alması dikkat çekti. Ülkenin turizm potansiyelinin anlaşılmasıyla birlikte turizm yörelerindeki turizm amaçlı otel, motel, site ve tatil köyleri gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımı son yıllarda büyük artışlar gösterdiği görüşü bulunun raporda şu ifadelere yer verildi:

“Bu gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımı ile daha estetik bir görünüm verilmekle beraber turistlerin daha doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunulmaktadır. Turizm ülkesi olan ülkemizin bu yörelerinde doğal mermer kullanılmasına önem verilmelidir. Bu yörelerde hem doğallığı hem de modern yaşam tarzını ve çevreciliği doğal estetiklik ile birleştirerek harikulade projelerin geliştirilmesi turizme kesinlikle katkı sağlayacağı düşünülmelidir.”

 

MUHTARLAR TEPKİLİ: “GEREKİRSE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”

Daha önce Anıtlı Mahallesi’ne kurulması planlanan mermer ocağının tepkileri üzerine iptal edilerek  bu defa yer olarak Çamlıpıhar Mahalle sınırlarının seçilmesine bölgede bulunan 5 muhtar tepkili. Muhtarlar 19 Haziran Cumartesi günü köy sakinleri ve çevre avukatları ile birlikte bir araya gelerek yol haritası belirleyecek.

 

 “BURAYA MERMER OCAĞI YAPILMASI SAÇMALIKTIR”

Anıtlı Mahalle Muhtarı Sunay Aslan, açılması planlanan mermer ocağının kendi köylerine olduğu gibi bölge köylere de büyük zararı olacağını söyledi.  Mermer ocağının Çamlıpınar sınırları içine yapılacağını hatırlatan Aslan, “Daha önce bu mermer ocağı bizim köyümüz sınırları içine yapılacaktı sonra komşu köyümüzü bulmuşlar. Köyümüze baraj yapım projesi var. Baraj projesinin çalışmaları tamamlandı ve şu anda ihale aşamasında. Söz konusu mermer ocağı barajın hemen üstündeki bir alana yapılacak. Doğu tarafına yapılacak. Bu alana mermer ocağı yapılması saçmalıktır. Mermer ocağının kalıntıları baraja akacak. Bu baraj sulamada kullanılacak ancak kaynağından mahalleli içme suyu da alıyor. Ne kadar zararı olacağını siz hesap edin. Mermer kalıntılarının yazın tozu, kışın yağmur yağdığı zaman sel atıkları baraja akacak. Burası tarım bölgesidir. Bütün meyvelerin, sebzelerin çiçeğine zarar verecek. Bu mermer ocağının bütün bölgeye zararı olacak. Bunun kalıntısı Anıtlı’da denize dökülecek. Biz buna itiraz ediyoruz. Biz bölgedeki muhtar arkadaşlarımızla avukatlara vekalet vereceğiz. Yapımda ısrar edilmesi durumunda dava açacağız” şeklinde konuştu.

 

“KESİNLİKLE MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ”

 Çamlıpınar Mahalle Muhtarı Ömer Alataş da köy sınırları içine yapılacak mermer ocağının sadece köylerine değil bütün bölgeye zararı olacağını söyledi. Geçilen yollardaki asfaltın bile etkileneceğini anlatan Alataş,” Bizim köyün yanında Sarıdana, Çataloluk, Orhana, Çataloluk, Lale, Kaledran’a kadar bütün bölge etkilenecek. Bölgede su kaynaklarımız var. Çoban evimiz, çobanlarımız var. Çiftçimiz var. Bu mermer ocağı Anıtlı’ya yapılacak sulama barajına zarar verecek. Bizim bölgemizde muz, avakado yetişiyor. Bu ürünlerimiz zarar görecek. Biz kesinlik burayA mermer ocağı istemiyoruz. Daha önce Anıtlı mahallesi ile bizim köy sınırına bir mermer ocağı yapılacaktı tepkiler üzerine onu iptal ettiler. Şu anda bizim köy sınırımıza almışlar. Buna da bir tamam demiyoruz. ÇED süreci başlatılmış. Önümüzdeki günlerde bir toplantı yaparak tepkilerimizi dile getireceğiz. Kaledran, Lale, Teniste, Sarıdana, Çataloluk muhtarları olarak toplanıp tepkimizi göstereceğiz. Orada bir yol haritası belirleyeceğiz. Gerekirse mahkeme süreci başlatacağız” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA