Mersin’de eski eşi Hatun Koç’u (28) sokak ortasında pompalı tüfekle vurarak sakat kalmasına neden olan Özkan Yarbi’nin (35) yargılanması sürdü. Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Hatun Koç katılmazken yerine avukatları Bahar Naz Alkan, Battal Gazi İnci, Betül Tokgöz, Nalan Ateş Altuntaş ve Zelal Akgül ile davaya taraf olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları Merve Sarı ile Ufuk Emre hazır bulundu. Sanık Özkan Yarbi ise duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Duruşmayı takip etmek isteyen basın mensupları ve sivil toplum örgütü temsilcileri pandemi gerekçesiyle salona alınmadı. Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı sanık Yarbi’nin kasten öldürmeye teşebbüsten ceza almasını istedi. Tutuklu sanık Özkan Yarbi ise mütaalayı kabul etmediğini ifade ederek bundan sonra eski eşi Hatun Koç’a kesinlikle karışmayacağını ve işine gücüne bakacağını ifade ederek tutuksuz yargılanmayı talep etti. Sanık avukatlarının mütaalaya karşı ek süre istemeleri nedeniyle duruşma 6 Temmuz 2021 Saat 14.20’ye ertelendi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Mersin’de 27 Mayıs 2019’da, Özkan Yarbi, 2014 yılında boşandığı Hatun Koç ve kızıyla buluşmak istediğini söyleyerek bir araya gelmiş ve barışma talebini reddeden Hatun Koç’a 4 el ateş ederek av tüfeğiyle ayaklarından vurmuştu. Silah tutukluk yapınca iki kurşunun sekmesi sayesinde büyük bir şans eseri hayatta kalan Hatun Koç, topuğundan ve bacağından yaralanmıştı. Bir dizi operasyon geçiren Hatun Koç’un sakat kalmıştı. Hatun Koç’u öldürmek amacıyla 4 el ateş etmiş olmasına rağmen fail Özkan Yarbi; sadece “kasten yaralamadan” yargılanmış, dava dosyası istinaf mahkemesine gittikten ve bozulduktan sonra “öldürmeye teşebbüs”ten yargılanmaya başlanabilmişti. Yarbi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
“HATUN KOÇ FAİLİN SERBEST KALMASINDAN KORKUYOR”
Duruşma öncesi yazılı bir açıklama yapan Antalya Feminist İnsiyatifi tarafından İstanbul Sözleşmesi’nin yazılmasına kaynaklık eden Nahide Opuz davasıyla Hatun Koç’un yaşadıkları büyük benzerlik gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklama şu ifadelere yer verildi: “Nahide Opuz, kendisine ve ailesine şiddet uygulayan, tehdit eden kocasını devlet makamlarına tam 36 kez şikâyet etmesine rağmen onu koruyamayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı 15 Temmuz 2002’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) dava açmıştı. Dava sonucunda AİHM, Türkiye’nin vatandaşını koruyamadığına karar vermiş ve Türkiye’yi mahkûm etmişti. AİHM’in Nahide Opuz kararı üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen görüyoruz ki mahkemeler kadınların yaşam hakkını görmezden gelmeye devam ediyor. Bizler, en temel insan hakkımız olan yaşam hakkımızın devlet tarafından korunması için gerekli tedbirleri içeren İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi kabul etmiyoruz!”