“BU BİR DOĞA KATLİAMIDIR”


 

Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, ilçede yapımına başlanan yat limanı inşaatı ile uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz Foklarının yaşam alanlarının yok sayıldığını belirterek “Bu bir doğa katliamıdır, bu rezalet durdurulsun” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde Orta Alan denilen bölgede yapımına başlanan yat limanına çevrecilerin tepkisi dinmek bilmiyor. Çevrecilerin yat limanının plaj ile iç içe olan bir bölgeye ve Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına yapıldığı yönündeki itirazlarına rağmen geçtiğimiz günlerde iş makinaları girerek çalışmalara başladı. Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı ise yaşananlara isyan etti. İş makinalarının yaptığı çalışmayı ve 2010 yılında bölgede koruma altına alınan Akdeniz Fokları ile çektirdiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan Sarı, yaşananların doğa katliamı olduğunu savurarak yetkililere “Rezalet durdurulsun” çağrısı yaptı. 

 

“BÖLGEDE BULUNUN FOK MAĞARARASI NE OLACAK”

Aydıncık’ta iş makinalarının girdiği yat limanı inşaat alanında Akdeniz Foklarının yaşadığını bütün dünyanın bildiğini ve kendisinin de bu durumun canlı şahidi olduğunu ifade eden Sarı, “Söz konusu yat limanı inşaat sahasının denizle buluştuğu noktada fok mağarası bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda burada fok yavruları tespit edildi. Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre bu fokların bulunduğu alana hiç bir şekilde müdahale edilmeyecektir. Bu alanında korunması için Türkiye taahhütte bulundu. Ancak geldiğimiz noktada bu hayvanları yok sayarak inşaat başlatılmak isteniyor. “Bu bir doğa  katliamıdır” şeklinde konuştu.

Aydıncık’a yapılmakta olan yat limanına karşı olmadıklarını vurgulayan Sarı, “İlçemiz kendi

yağı ile kavrulmakta. İlçenin çok az bir kıyı  kenarı var ve bir tek plajı var. O bölgedeki halk plajına yakin bir mesafeye bu yat limanının dayamak akıl dışıdır. Bu yat limanına  çanak tutanlar, ilçede siyasetle uğraşanlar ve seyirci kalanlar işin ne olduğundan farkında değiller. Avrupa Birliğine gireceğiz ve satıya bu kıyıları koruyacağız diyorsunuz. Bu kıyılarda nesli yok olmakta olan canlılar var. Bu canlıların korunması için sözleşmeler imzalayarak taraf olmuşsunuz. Peki şimdi ne olacak . Yok mu sayacağız.”

 

“YAT LİMANI İÇİN ALTERNATİF BÖLGELER VAR”

Yat limanı yapılması için ilçede alternatif yerlerin bulunduğunu belirten Sarı şunları söyledi:

“Yat limanı için en uygun yer balıkçı barınağının genişletilmesidir. Bu saatten sonra olmaz diyorlar. Neden olmaz? Allah mı yapmış ki olmaz. Yoksa aklınızdan başka şeyler mi geçiyor? Baska bir sey daha var. Ben bu ilçede doğup yaşlanan bir bireyim. Aktif çalışan bir profesyonel balıkçıyım. Bu yat limanı burada olmaz. Hava şartları izin vermez. Burada şiddetli hava akımı var. Ayrıca bu yat limanının ÇED raporu yok. Yat limanı yapılacak yerde belediyenin halkın kullandığı tesisler var. Buralar yat limanının bünyesine geçtiği zaman biz Aydıncıklılar buraları unutalım. Olan en çok Aydıncık plajına olacak.

Yetkililerden açıklama bekliyoruz. Aydıncık yat limanı kaçıncı sınıf bir yat limanidir. Şimdiden içini toprakla dolduruyorlar. Burada yaşayan bir balıkçı ve sivil toplum başkanı olarak endişelerim var. Yarın büyük bir felaketin kapımızı çalmayacağının garantisini kim verebilir.  Eğer bu felaket gerçekleşirse plajı unutun. Allah aşkına bunu biri açıklasın. Orada yaşayan canlılar ne olacak. Yok mu bunları açıklayacak  Aydıncığı seven biri. Aydıncıklıları duyarlı olmaya davet ediyorum.”

 

“AKDENİZ FOKUNU YAVRULARI İLE BULUŞTURMUŞTUK”

2010 yılında Akdeniz Foku ile çektirdiği fotoğrafının hikayesini anlatan Sarı şunları söyledi: Şu anda yat limanı için inşaat makinalarının çalıştığı Aytur Düğün salonu altındaki bölgedeki kayalık sahile Akdeniz Foku vurmuştu.  O zaman Emniyet Deniz Polisi görevlileri beni aradı. Daha sonra Akdeniz Fokları Araştırma Derneği, Milli Parklar görevlileri geldi. Burada bulunan Akdeniz fokunu koruma altına alarak yavruları ile buluşmasını sağlamıştık” dedi.

Sancak Burnu ile Kızılliman arasındaki 20 kilometrelik kıyı ile 25 kilometrelik açığın Akdeniz Foklarının yaşaması için özel bölge ilan edildiğini vurgulayan Sarı, “Buralarda avcılığa yasak hale getirilerek trol ve gırgır teknelerinin girmesi yasaklanmıştı” ifadelerini kullandı.    


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA