Haber Merkezi
Devlet Su Ýþleri (DSÝ), Mersin’de yaptýðý yatýrýmlarla kentin mümbit topraklarýný su ile buluþturmaya, vatandaþlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taþkýn riskini azaltmaya devam ediyor. Mersin ili ve ilçelerinde son dönemde yapýlan su yapýlarýnýn artmasý bölgedeki tarýmsal faaliyetlerin geliþmesinde de önemli rol oynuyor.
Son yýllarda modern sulama projelerini geliþtirerek uygulamaya koyan DSÝ, modern sulama ile tarýmda saðlanan verim artýþlarý, üretim deseninin çeþitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doðrudan ve dolaylý artýþa neden oluyor. Bu durum bir yandan kýrsal kalkýnmanýn hedeflerinden olan yoksulluðun azaltýlmasý amacýna hizmet ediyor bir taraftan da yaþam standardýný yükselttiði için göçü önlüyor.
Mersin Aydýncýk Barajý’nda çalýþmalarýn devam ettiðini açýklayan DSÝ Genel Müdürü Kaya Yýldýz, “Ön yüzü beton kaplý kaya dolgu tipinde inþa edilen Baraj'da enjeksiyon imalatlarý tamamlanmýþ olup depolanacak su ile 2 bin 650 dekar tarým arazisinin sulanmasý saðlanacaktýr. Projenin önemli aþamalarýndan birisi olan önyüz beton imalatlarý da bugün itibariyle tamamlanmýþtýr. Bu Baraj sayesinde Toros Daðlarýnda karlarýn erimesi ile oluþan ve bugüne kadar Akdeniz'e dökülen sular depolanarak Mersinli çiftçilerimizin hizmetine sunulmuþ olacaktýr.’ dedi. Gövde dolgusu, önyüz betonu, dolusavak, su alma yapýsý, enjeksiyon, ulaþým ve relokasyon yolu çalýþmalarýnýn tamamlandýðýný’ ifade eden Genel Müdür Yýldýz, ‘2021 yýlý sonunda su tutmayý hedeflediðimiz Barajda, dipsavak cebri boru, vana odasý ve parapet duvarý çalýþmalarýna devam edilmektedir. Temelden yüksekliði 46 metre ve su depolama kapasitesi 1,590 milyon m3 olan Mersin Aydýncýk Barajý’nýn tamamlanmasý ile 2021 birim fiyatlarý ile ülke ekonomisine yýllýk 4 Milyon TL katký saðlanmasý hedeflenmektedir” dedi.