Türki Cumhuriyetlere yönelik taşımacılığın üssü konumundaki Mersin başta olmak üzere Türkiye genelinden nakliyeciler, yaşadıkları engellemeler nedeniyle Kazakistan ve Rusya’yı Sarp Sınır Kapısında protesto etti.
HEDİYE EROĞLU
Türk nakliyeciler, transit geçiş belgeleri tükendiği için yaklaşık 4 aydır Orta Asya’ya taşıma yapamıyor. Rus engelini aşan nakliyeciler, Kazak engelini aşamıyor. Kazakistan geçiş belgesi vermediği için yerli yükü de navlunu da yabancı kapıyor.
Sorunun çözüme kavuşturulması için Ankara’da Ulaştırma Bakanlığı önünde eylem yapan ve sonrasında Kazakistan Büyükelçiliği’ne çelenk bırakan nakliyeciler, son olarak Artvin’in Kemalpaşa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda eylem yaptı.
Türki Cumhuriyetlere yönelik taşımacılığın üssü konumundaki Mersin başta olmak üzere Türkiye genelinden yaklaşık 150 nakliyecinin katıldığı eylemde seslerini duyurmaya çalışan sektör temsilcileri, sorunlarına çözüm istedi.
ENGELLEMELER EN ÇOK MERSİN’İ VURDU!
Yıllarca Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan eylemciler arasındaki Mersin’de faaliyet gösteren METER Uluslar arası Nakliyat Sahibi Ercan Arslan, eylemdeki nakliyecilerin yarısının neredeyse Mersin’den olduğuna vurgu yaparak, sorunun büyüklüğünün Türkiye genelinden katılım ile görülebileceğini söyledi.
“Türki Cumhuriyetlere yönelik nakliye hizmeti veren Mersin’de yerleşik 200’e yakın firma var. Engellemeler en çok bizi vurdu. Bu firmalar çok zor durumdalar” diyen Arslan, “Yılda minimum 10 sefer atan araçlar yılın ikinci yarısına gelmemize rağmen daha ikinci seferini bile tamamlayamamış durumda. Türki Cumhuriyetlere çalışan nakliyecilerin önünü kesmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ama ne bakanlık ne yetkililer bunu görmüyor” dedi.
“LÜTUF DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Tepkilerinin bu eylem ile sınırlı kalmayacağını da dile getiren Ercan Arslan, “Geçen ay Ankara’da eylem yapmış, yine önceki günlerde de Kazakistan Büyükelçiliğine çelenk bırakmıştık. Ekmeğimiz, aşımız için yasal olan tüm haklarımız kullanacağız. Bize verilecek olan çözüm iyilik veya lütuf olmadığı bilinmelidir. Hakkımız olanı istiyoruz. Yasalarla güvence altına alınan haklarımızı talep ediyoruz.
Türk nakliyecisini öldürüp kendilerine yer edinebilmek için böyle bir yola başvurmuşlar bu da insani değil. Biz Türkiye’ye bunu ayrımcılık yapın demiyoruz. Biz bu insanlarda gelebilirler. Ama biz tek çaremiz alternatif olan bu sektörde şartların eşit olmasını istiyoruz. Kazakistan aracı elini kolunu sallayarak Türkiye’ye girerken, bir tüne Türk aracı bir kağıda mahkum ediliyor.
“BİZLERİ ENGELLEMEK AMACIYLA TÜRLÜ BAHANELER, OYUNLAR OYNANIYOR”
İstenen belgeler yasal statüsü olmayan evraklar. Bizleri engellemek amacıyla türlü bahaneler, oyunlar oynanıyor. Sektörün temsilcisi olan bakanlık da sessiz. Rus turistler gelmediğinde bakanlık ayağa kalkıyor. ‘Turizmin 23 milyar dolar getirisi var’ deniliyor. Ama yılda 18 milyar liralık kazanç sağlayan lojistik sektörü için kimse kılını kıpırdatmıyor.
İstihdam açısından da çok önemli bir sektör olmamıza rağmen sahipsiziz. Buna anlam veremiyoruz.
Bize verilen vaatler, sözler yerine getirilmediği için 100-150 kişinin katılımıyla bu protestoyu yaptık. Çözümsüzlük devam ederse mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
“EŞİTSİZLİĞE ÇÖZÜM İSTİYORUZ”
Nakliyecilerden Abdullah Özer de; nakliyecilerin emeğine, ekmeğine, geleceğine sahip çıkmak ve taşıma yaptığı ülkelerde yaşadığı eşitsizliklere çözüm bulabilmek için Sarp Sınır Kapısı’na geldiğini söyledi. Özer, “Bizlere sorun yaratan ülkelere sesimizi duyurmak, bunun böyle gitmeyeceğini anlatabilmek için sadece firma sahipleri olarak buradayız” dedi.
“KAZAKİSTAN, GEÇİŞ BELGESİ SORUNUNU SADECE TÜRK NAKLİYECİLERE YAŞATIYOR”
Nakliyeciler adına açıklama yapan Burak Ay ise şunları söyledi: “Ülkemizin dünya yollarındaki bayrak taşıyıcısı olan biz karayolu nakliyecileri, maalesef ihracat ülkesi olmamıza rağmen özellikle Kazakistan’ın sadece Türk nakliyecilere yaşattığı geçiş belgesi sorunu nedeniyle Orta Asya ülkelerine ihracatımızı taşıyamayacak hale geldi.
Koronavirüs nedeniyle Türkmenistan’ın tüm kara sınır kapılarını kapatmasıyla Türkmenistan Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a yapılan tüm taşımalar, mecburen Kazakistan üzerinden yapılmak zorunda kaldı.
Dünya Ticaret Kanunu’na göre hiçbir ülke transit geçişlerde kısıtlama yapmazken kanunların ötesinde Türk dünyasının üyelerinden olan Kazakistan’ın diğer Türk dünyası üyesi olan biz Türk nakliyecilerine karşı bu uygulaması, kabul edilemez.
Kazakistan’ın Türk nakliyecilere transit geçiş belgesini sadece Hazar Ro Ro şartı ile vermesi, Türk araçlarına ortalama 3 bin dolar ek maliyet getirdi ve diğer ülke nakliyecileri ile rekabet edemez duruma düşürdü.
Kazakistan’ın bu uygulamalarına ek Rusya da gümrüklerindeki inşaatı sebep göstererek, transit geçecek Türk nakliyecilerin sadece Azerbaycan üzerinden ülkesine gelmesine izin veriyor. Özetle hem Rusya hem de Kazakistan, Türk nakliye sektörünün Orta Asya ülkelerine çalışmaması adına ellerinden geleni yapıyor.
Rusya ve Kazakistan’ın Türk nakliyecilerine karşı bu uygulamalarını asla ve asla kabul etmiyoruz. Bizler, ihracat ülkesi olmamıza rağmen ülkemize yüksek oranda boş olarak yük almaya gelen hiçbir ülke nakliyecilerini bu tür uygulamalara maruz bırakmıyoruz. Buradan özellikle Kazakistan yetkililerine seslenmek istiyoruz; biz, eşitlik istiyoruz. Ekmeğimizi böleriz lakin ekmeğimizin hepsini elimizden almaya çalışanlar da müsaade etmeyiz.
Türk dünyasının üyesi Kazakistan yetkililerinden ve Türk dünyasının Aksakalı olan Sayın Nur Sultan Nazarbayev’den en kısa zamanda olaya müdahale ederek Türk nakliyecilerine yaşatılan eşitsizlikleri düzelteceklerini umuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a seslenmek istiyoruz; Taşıma yaptığımız ülkelerde sadece Türk plakalı araçlara yaşatılan eşitsizlikler nedeniyle yüzlerce firma, çalışabilmek adına sektör göçü yaparak yabancı plaka araç alıyor, yabancı ülkelerde firma kurmak zorunda kalıyor. Bizler, Türk plakalı araçlarla ihracatımızı dünyanın her ülkesine taşımak istiyoruz. Ülkemizin her bölgesinden yaşadığı eşitsizlikleri duyurmak amacıyla sarp sınır kapısına gelen Türk nakliyeci arkadaşlarımız, bayrağımız altında toplandık bir çözüm arıyoruz.
Rusya’dan ülkemize gelecek turistler için konulan uçuş yasağına bile devletimiz kısa zamanda çözüm buluyorsa kudretli devletimizin, sorun çözmedeki bu gücünü Türk nakliye sektörü olarak bizler de hissetmek, görmek istiyoruz.”