Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Erdemli İlçesi Tırtar Mahallesi’nde 41 ve 32 dönüm iki araziyi turizm tesisi ve günübirlik turizm alanı olarak satışa çıkarması bölgede yaşayan insanları mağdur etti. Satışa çıkan arazi üzerinde 11 evde imar barışından yararlanıp ecri misil ödeyerek yaşayan 50-60 kişi doğup büyüdükleri topraklardan başka gidecek yerleri olmadığın söyleyerek, mağduriyetlerinin giderilmesi için cumhurbaşkanına seslendi.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Erdemli İlçesi Tırtar Mahallesi’nde kıyı kenar çizgisinde yer alması nedeniyle kamusal alan olması gereken iki arazinin turizm tesisi ve günübirlik turizm alanı olarak satılması için 8 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek ihale yıllardır bölgede imar barışından yararlanıp ecri -misil ödeyerek yaşayan insanların tepkisi çekti.
Tırtar’da üzerindeki 4 evde insanların yaşadığı turizm ve günübirlik turizm alanı olarak satışa çıkarılan 41 bin 762 bin 88 metrekarelik alanın tahmini bedeli 107 milyon 624 bin lira iken geçici teminatı 11 milyon TL. Aynı bölgenin sınırları içinde yer alan ve üzerinde 7 evin bulunduğu 32 bin 275 metrekarelik alan da, turizm + günübirlik turizm alanı olarak 0.20 emsal ile 11 milyon TL teminat bedeliyle satışa sunuldu. Arazinin muhammen bedeli 80 milyon 96 bin TL olurken, arazi bölgenin en değerli alanlarından biri olma özelliği taşıyor.
Arazilerin ihalesinin yapılacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinde yer aldı ancak bölgede yaşayan insanlar satışı araziye bakmak için lüks araçlarla gelen insanlardan öğrendi. Lüks araçlı şahıslar vatandaşların tepkisi nedeniyle bölgeden apar topar uzaklaşmak zorunda kaldı.
Dedesinin ve 84 yaşındaki babası ile birlikte yıllardır söz konusu yerde yaşadığını ifade eden Mustafa Cerit (44) satışı araziye bakmak için lüks araçlarla gelen kişilerden öğrendiklerini söyledi.
Satışa çıkarılan yerlerin eski Töbank tesislerinin doğu tarafında bulunduğu bilgisini veren Cerit, “32 dönüm ve 41 dönüm olmak üzere iki arazi satılacak. Biz iki alanın ortasına yakınız. 32 dönüm alan sınırları içindeyiz. Bizim de bulunduğu 32 dönümün içinde 7 ev var. Öbür 3 ev ise tam sınırda. 2017’den önce imar barışı çıkmıştı. Biz ondan yapı kayıt belgemizi almıştık. 2002’den beri tapu kesildiği için ecri misil ödüyoruz. Bizim olduğumuz yerleri hazine arazisi olarak yazdılar. Burası 3. derece sit sahası idi. 2019’dan sonra değişmiş. Önce tarım daha sonra turizm alanı olmuş. Şu anda turizm alanı olarak satışa çıkmış durumda” şeklinde konuştu.
“GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK”
Bölgenin küçük bir mahalle gibi olduğunu anlatan Cerit, “Biz geçimimizi buradan sağlıyoruz. Gidecek başka yerimiz yok. Biz yıllardır burada yaşıyoruz. 84 yaşında olan babam burada yaşamış. Dedem burada imiş. Bizim doğup büyüdüğümüz yer buralar. Geçtiğimiz günlerde turizm alanı olarak satışa çıkmasının ardından satın almak için bakmaya gelenler oluyor. Bu durum bizim huzurumuzu kaçırdı. Satılık yer bura imiş diyorlar. Burada yaşayan insanlar buna tepki gösterdi. Son model lüks araçlarla gelen insanlar var. Biz huzursuz olduk. Tanınmış insanlar geliyor” diye konuştu.
“SIKINTIMIZ BÜYÜK”
Burası satıldığı zaman ne yapacaklarını bilemez halde olduklarını anlatan Cerit, “Milli Emlak Müdürlüğü’ne gittik. Milli Emlak Müdürü evrakımızın gönderildiğini söyledi. Erdemli Belediye Başkanı’nın yanına çıktık. TOKİ eliyle gidiyormuş yapacak bir şey yok dedi. MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek aradı. Yapı kayıt evraklarını kendisine gönderdik. CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ona da gönderdik. Ulaşabildiklerimize gönderdik. Biz şu anda çok tedirginiz, sıkıntımız büyük” ifadelerini kullandı.
“50-60 KİŞİ MAĞDUR OLACAK”
35 yıl süren kadastro mahkemesi sonrası bölgenin bir kısmına tapunun verildiğini anlatan Cerit, “Bizim bulunduğumuz yere tapu vermediler. Bize de 2002’den beri ecri misil geliyordu onu ödüyorduk. Sit alanını önce tarıma daha sonra turizm alanına çevirmişler. 11 ev var. Burada 50-60 kişi yaşıyoruz. Burası bize atalarımızdan kalan yer. Osmanlı tapusu varmış. Bu tapu Silifke’de ki tapu dairesinde çıkan yangında yanmış” dedi.
“HERKES DİKEN ÜSTÜNDE”
Bölgenin satışa çıktığını alıcılar geldiğinde öğrendiklerini belirten Cerit şunları söyledi: “İçlerinde Mersin’in tanınmış zengin insanlarının da olduğu bazı kişiler son model araçlarla gelerek burası satılıkmış haberiniz var mı? diyor. Biz bu gelen insanlar nedeniyle huzursuz olduk. Herkes diken üstünde biz mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bunu istiyoruz. Bize tebligat gelmeden nasıl satış oluyor, nasıl yaptılar anlamış değiliz. Mağduriyetimiz giderilsin.”