MERSİN GÜNEYİN WUHAN’I OLABİLİR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN GÜNEYİN WUHAN’I OLABİLİR!


 

Bayram öncesi, “Tatil zehir olmasın” uyarısı yapan Tabip Odası, yine haklı çıktı! Artan vaka sayıları sonrası “Mersin güneyin Wuhan’ı olabilir” uyarısı yapan uzmanlar, kente özel önlemler istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Koronavirüs ile mücadelede iki yıl geride kalırken özellikle tatil dönemleri sonrası vaka sayılarında büyük artışlar yaşanan Mersin’de yine korkulan oldu. Kurban Bayramı öncesinde “Bayram zehir olmasın” uyarısı yapan Tabip Odası haklı çıktı, kentet vaka sayılar yüzde 10 oranında artarak, 100 binde kişi başına düşen oran 61.88’e çıktı.

 

VAKA ARTIŞI SÜRPRİZ OLMADI

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, ülke genelinde günlük vaka sayısı 12 bini aşarken, Mersin’de de benzer bir durumun yaşandığını ve vaka sayısının yüzde 100 arttığını söyledi. “10 bin vaka sayısında olağanüstü önlemler alıyorduk şimdi bu tehlike eşiğini aştık ve bu sürpriz olmadı” diyen Antmen, yaşanan artışın göz göre göre geldiğini söyledi.

Bayramdan hemen önce hükümeti, sağlık bakanlığını uyardıklarını anımsatan Dr. Antmen, “Yanlış yapıyorsunuz, önlemleri tamamen kaldırarak bayrama girilmesi çok tehlikeli’ dedik ama dinletemedik. Bu vaziyette çok ciddi sıkıntılar olacağı belliydi. Beklenen de oldu” dedi.

Yaklaşık 3-4 hafta önce 100 binde 15’e kadar inen vaka sayısının önce 26’ya, sonra 40’a ve son olarak yüzde 60’a kadar çıkmasındaki en önemli detayın delta varyantı olduğunu da altını çizen Dr. Mehmet Antmen, bunun da yeterince önemsenmediğini vurguladı.

 

“AŞILAMAYA ÖNEM VERİLMİYOR”

Vaka artışının yanında en büyük sorunun aşılamada istenilen seviyeye ulaşılamaması olduğunu da dile getiren Antmen, “Buradaki esas sıkıntı Sağlık Bakanlığının aşı konusunda yeterince hassas olmaması. Toplumdaki aşı tedirginliğini aşacak hiçbir özel çaba göstermemeleri. Vatandaşların aşıdan uzak durması nedeniyle bu sıkıntılar yaşanıyor. Bunun önüne geçmek için aşılamaya özel önem verilmeli ve aşı olmayanlar ikna edilerek, aşılı kişi sayısı arttırılmalı” diye konuştu.

 

“YOĞUN BAKIMLARDA YATAK SAYILARI ARTTIRILIYOR”

Artan vaka sayıları nedeniyle tatil bölgesi güney sahili ve özellikle de Mersin’in, ülkenin yeni Wuhan’ı olabileceğini işaret eden Dr. Antmen, özellikle bölge illerinden kente gelişlerin bunda önemli bir etken olduğunu kaydetti.

“Çünkü vaka sayıları katlanarak artıyor. Tahlil yaptıranların yüzde 60-70’i pozitif çıkıyor” diyen Antmen, “Yüz binde 60 çok yüksek bir oran. Bugün hastanelerde yoğun bakımlarda yatak sayıları arttırılmaya başlandı. Hastanelerde bir beklenti var, önlem alınıyor. Çünkü başvurular arttı.

 

“KENTE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KONTROL ALTINA ALINMALI”

Mersin’e özel önlemler gündeme getirilmeli. PCR testlerinin sayıları arttırılmalı, sadece şikayeti olanlar değil şüpheli veya temaslıların da mutlaka test yapması sağlanmalı. Şehre giriş çıkışların daha denetimli olması lazım. Sahillerde mesafenin korunması açısından daha fazla denetim yapılması lazım. Bunlar olmadığı takdirde Eylül ayını düşünemiyorum bile. Eylül’de çok ciddi bir dalga kaçınılmaz olacak gibi görünüyor. Önlemlerin tamamen kaldırılması, 9 günlük tatilde insanların turistik bölgelere yığılmasının da bunda önemli bir payı var. Hepsi bir araya gelince beklenen oldu. Bundan sonra durum daha da kötüleşecek. Çünkü delta varyantı çok daha hızlı yayılıyor. Bugün 12 bin olan vaka sayısı iki gün önce 9 bindi. Geometrik olarak çok hızla artıyor. Çük büyük bir sıkıntı hepimizi bekliyor” diye konuştu.

 

“12 YAŞ AŞILANSIN”

Öte yandan Eylül ayında okulların açılmasının gündemde olduğunu da anımsatan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, son olarak şunları söyledi: “Ancak okulların açılması için de özel önlem alınmasına ihtiyaç var. Okullar mutlaka açılmalı, çocuklar iki yıldır doğru dürüst okula gitmiyorlar. Hükümetin eğitim politikasındaki kayıtsızlığından kaynaklı eğitimden uzak kaldılar.

Milli Eğitime yönelik özel önlemlerin en azından bugünden itibaren alınması çok öncelikli olmalı. Gerekirse Milli Eğitim çalışanlarına zorunlu aşılama uygulaması gündeme gelmeli. Hatta bugün dünyada belli ülkelerin uygulamaya soktuğu Biontec aşısının 12 yaşa uygulanması ile ilgili Türkiye’de de adımlara atılmalı”.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA