HEDİYE EROĞLU
Tarımsal üretimde ülkenin söz sahibi kentlerinden olan, limonun başkenti Mersin’de erkenci ürün olarak da tanımlanan mayer cinsi limonun hasadına başlanırken, ihracattaki artış ve kırılan rekorlar yüzleri güldürüyor.
Türkiye’de 360 bin dekar limon üretim alanının yüzde 52’sine tekabül eden 193 bin 567 dekar limon alanı mevcut olan Mersin’de bu sayede ülkedeki limon üretiminin yüzde 65’i gerçekleştiriliyor. Türkiye’de 1950 yılında 50 bin ton civarında olan bugün ise 9 milyona ulaşan limon ağaçlarının 6 milyon 94 bin 300 adeti Mersin’de bulunuyor.
Mersin yaklaşık 600 bin ton limon üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.
MAYER LİMON KESİM VE İHRAÇ TARİHLERİ BELLİ OLDU
Limon üretimi ve ihracatında ki en önemli kalemlerden biri olan erkenci ürün olara da bilinen Mayer Cinsi limonun 2021-2022 dönemi hasadına başlanması ile kentte sevinç yaşanıyor. Geçen yıl kilosu 2,5 TL’den alıcı bulan bu yıl ise henüz pazarlığın sürdüğü Mayer Cinsi limonun hasadı, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde kurulan Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından, 14-20 Ağustos olarak belirlendi. Komisyon kararı doğrultusunda kesim işleminin ardından Mayer cinsi limonun 20 Ağustos itibariyle ihracatına başlanabilecek.
TURUNÇGİL İHRACATINI LİMON SIRTLADI
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, turunçgilde bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 734 bin 791 ton ihracat geçekleştirildiğini söyleyerek, “Bu dönemde elde edilen 382 milyon dolarlık gelire en fazla katkıyı limon sağladı” dedi.
Ocak-Temmuz döneminde 286 bin 855 ton limon ihracatı karşılığında 147 milyon 964 bin dolar döviz girdisi sağlandığını vurgulayan Kaçmaz, “Limon ihracatı, geçen yılın ocak-temmuz dönemine göre miktarda yüzde 91, değerde ise yüzde 59 artış gösterdi. Limondaki ihracat artışı hem üreticiyi hem de ihracatçıyı sevindirdi. İhracatta limonu 141 milyon 982 bin dolarla mandalina, 51 milyon 229 bin dolarla greyfurt, 40 milyon 827 bin dolarla portakal takip etti” dedi.
FİYAT PAZARLIĞI SÜRÜYOR
Mersin’de erkenci tür olarak da bilinen Mayer cinsi limonunun kesimine başlanmasının sevincinin yaşadığını da dile getiren Başkan Kaçmaz, “Bu sene rekolte çok daha iyi durumda. Ürün kalitesi güzel. Artık üretimde Avrupa standartlarındayız, bir sıkıntı yok. Eğer yağmur, sıcak çarpması gibi doğal afet olmaz ise iyi bir sezon geçiririz. Ama artık küresel ısınma var ve bundan dolayı bir çok tehlikelerle karşılaşıyoruz. Fiyatla ilgili ise piyasa henüz netleşmedi, pazarlıklar sürüyor. Geçen yıla göre her üründe fazlalık var” dedi.
AYIN 15’İNDEN SONRA PİYASA NETLEŞİR
Limonda geçen ay beklenenin üzerinde ihracat gerçekleşmesinin nedenlerine de değinen Kemal Kaçmaz, “İthalatçı ülkelerdeki kısıtlamanın ortadan kalkması, turizm faaliyetlerini hızlanması, Güney Afrika’da yaşanan iç sorunlar nedeniyle sevkıyatların gecikmesi böyle bir talebi doğurdu. Bu ayın 15’inden sonra piyasanın normal şartlarda seyretmesini bekliyoruz. Biz Kuzey Yarım Küre’de ve Akdeniz çanağında önemli bir turunçgil üreticisi ülkeyiz. Artık bizim ürünlerimiz dünyada tercih edilen ürünler. Ayrıca pandemi turunçgil üretim alanlarının da artmasına neden oldu. Çünkü insanlar pandemide tarımın ne kadar önemli olduğunu anladı. Tarımsal üretime yöneliş çok daha arttı” diye konuştu.