Hediye Eroğlu
Mersin’de girdi fiyatlarının sürekli artmasında dert yanan fırıncılar toplantı yaparak ekmek fiyatının artırılmasını istiyor. Bu nedenle ekmekte rayiç fiyat değerlendirme toplantısı Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer Başkanlığında gerçekleştirildi.
“MALİYETLAR YÜZDE 50 ARTTI”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlık makamında gerçekleştirilen rayiç fiyat değerlendirme toplantısına Mersin ve Tarsus Fırıncılar Odası temsilcileri ile ilçelerde fırıncı esnafının kayıtlı olduğu Esnaf Odası başkanları katılım gösterdi. Değerlendirme toplantısında, fırıncı esnafının hammadde ve işletme maliyetlerindeki artışın yüzde 50’yi geçtiği belirtilerek, ekmek fiyatında yeni düzenlemenin zorunluluk olduğuna vurgu yapıldı. Toplantıda; fırıncı esnafının sorun, beklenti ve talepleri değerlendirilirken, artan girdi maliyetleriyle birlikte fırıncı esnafının mağduriyetinin giderilmesi adına ekmek fiyatlarıyla ilgili gerekli girişim ve görüşmelerin yetkili mercilerce paylaşılması yönünde oy birliğiyle tavsiye kararı alındı.
“MERSİN’DE REKABET VAR DİYE İLÇELERDE DE ÇEKECEK DEĞİLİZ”
Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Suat Yaşar, gazetemize yapılan toplantı ve fırıncıların talepleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede sadece Mersin ve Tarsus’ta fırıncılar odasının diğer ilçelerde ise esnaf odalarının bulunduğunu söyledi. Mersin’de Fırıncılar Odası’nın şu an kayyum yönetiminde olduğunu hatırlatan Yaşar, “Biz Mersin’deki tüm oda başkanları ile bir araya geldik. Mersin merkezde rekabet olduğu için ekmek fiyatları 1 ile 1.5 lira arasında oluyor. Bu nedenle ilçelerde sorun yaşanıyor. Merkez böyle olunca bizim fiyat almamız zorlaşıyor. Mersin’de ekmek 1 lira iken Tarsus’ta veya Erdemli’de ekmeği 2 lira yapmamız Valiliğinde, halkın gözünde de biraz abes oluyor. Bu sorunla karşılaşıyoruz. Mersin merkezde rekabet var diye diğer ilçelerde de bunun sıkıntısını çekecek değiliz. Bizler farklı farklı ilçeleriz arada mesafeler var. Tarsus Mersin’e çok yakındır bu ayrı konu ama sonuçta Mut, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı, Anamur gibi ilçeler uzak. Bu yüzden biz fiyat müracaatında bulunduk. Kendi aramızda bir karar aldık. Biz şu anda ekmeğin gramajının 230 grama çıkarılmasını ve fiyatının 2 lira olmasını istiyoruz” dedi.
“MALİYETLER ÇOK YÜKSELDİ”
Maliyetlerin çok yükseldiğini 1.5 liralık fiyatın artık kurtarmadığını anlatan Yaşar, “Biz 1.5 lira ekmek fiyatını geçen sene Kasım ayında aldık. O zaman un fiyatı 130 lira idi. Şu anda un fiyatı 180-200 lira arasında. Un fiyatı yüzde 50 arttı. Bunun yanında elektrik, doğalgaz, maya, susam ve diğer giderler yüksek şekilde artış gösterdi. Biz bu nedenle işin içinden çıkamaz hale geldik. Fırıncı esnafı 1.5 liraya bugün zarar ediyor. Çünkü buğday her gün zamlanıyor. Buğdayın zamlanması una yansıyor. Una yansıyınca fırıncıya yansıyor. Fırıncı bunu anında ekmeğe yansıtamıyor. Biz geçen hafta unu 160 liraya alırken bu hafta biz unu 180 liraya almaya başladık. Dolar arttığı an un fiyatları artıyor. Buğday fiyatlarını devlet açıkladığı an bu una yansıyor ama fırıncı bunu ekmeğe yansıtamıyor. Yansıttığı zaman tepkiye sebep oluyor. Keşke girdi fiyatları artmamış olsa idi bizde bunu ekmeğe yansıtmamış olsaydık. Ama böyle bir şansımız kalmıyor” şeklinde konuştu.
“UN FİYATLARINI SABİTLEYİN”
“Devletimizden isteğimiz bize ekmek fiyatları vermeyin ama en azından un fiyatlarını sabitleyin. 160 lira ise 160, 150 lira ise 150 lira kalsın” diyen Yaşar, “Ama öyle değil. Biz 1 buçuk yıl içinde un fiyatı 90 liradan 180 liraya çıktı. Yüzde yüz zam aldı. Geçen yıl 90 liraya aldığım unu bu sene 180 liraya alıyorum. Oysa benim geçen seneki ekmek fiyatım ile bu seneki ekmek fiyatım arasında herhangi bir fark yok. Sadece yüzde 25’lik bir artış oldu. Artış tatmin etmedi. Biz esnaflar odasında bütün ilçe fırıncıları olarak bu taleplerimizi dile getirdik. Maliyet hesabı çıkardık. Bu fiyatların kurtarmadığını söyledik. Bunu birlik başkanımızla görüştük. Kendileri de bunun farkında. Ekmekte fiyatı kendi kafamıza göre alamıyoruz.
“BÖYLE GİDERSE ÇOĞU FIRINCI EKMEK ÇIKARAMAYACAK”
Ticaret İl Müdürlüğü olsun Ticaret ve Sanayi Odası olsun bunlardan onay aldıktan sonra fiyat artırıyoruz. Fırıncı bu fiyatı söyledi diye bunu hemen uygulayamıyor. Komisyondan geçiyor. Biz kendi aramızdaki komisyon olarak taplandık. Ekmek gramajını ve fiyatını kararlaştırdık. Bunu sunacağız. Geçirebilirsen fiyat alacağız geçiremezsek işimiz zor. Böyle giderse çoğu fırıncı ekmek çıkaramayacak hale gelecek. Şu anda 200 gram 1.5 lira biz 230 gram 2 lira olarak talepte bulunduk. Vatandaşı düşünerek gramaj artışıda yaptık. 5 ekmek artı 1 ekmek olsun gibi” ifadelerini kullandı.