Haber Merkezi
Tarsuslu gazeteci yazar Uğur Pişmanlık, Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu şair, matematikçi ve gökbilimci filozof Aratos’un mezarının Mersin Soli’de olmadığını, Yunanistan’nın (Makedonya) antik Pella kentinde olduğunu iddia etti.
Tarihi gerçeklerin saptırılamayacağını ve arkeolojik kanıtların önemli olduğunu ileri süren Pişmanlık, “Prof. Dr. Remzi Yağcı hoca da biliyor ki Tarsuslu filozof Aratos’un mezarı Soli’de değil. Bunu iddia etmek hem gerçekçi değil hem de etik değil. Aratos’un mezarının Soli’de olduğunun söylenmesi, kanıtı olmayan bir iddia ile başta Mersin halkı, Mersin Valiliği, Mezitli Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile basın yanıltılmıştır” diye konuştu.
Daha çok yerel tarih araştırmaları ile çalışmaları bulunan ve bu alanlarda kitapları yayınlanan Uğur Pişmanlık, Aratos’un gerek nereli olduğu gerekse mezarına dair bilgilerin bilimsel olmadığı için gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Aratos’un anıt mezarı diye iddia edilen yapıda gerçekleştirilen 70 gün süren kazılarda, anıt mezarın ayrıntıları ortaya çıkarıldığının yer alan haberde, bu ayrıntılara dair tek bir bilginin paylaşılmadığına dikkat çeken Uğur Pişmanlık, “Prof. Dr. Remzi Yağcı hoca, Mersin Valisi ve Mezitli Belediye Başkanı başta olmak basın mensuplarına kazı alanında yaptığı açıklamalarda, Aratos’un mezarının iç duvarlarına ulaşıldı diyor, aradan biraz zaman geçiyor, başka bir basın toplantısında mezarın ayrıntıları ortaya çıktı diyor. Her yıl birkaç basın açıklamasıyla kamuoyu oyalanıyor ve ortaya bir şey çıkmıyor. Prof. Dr. Remzi Yağcı hocanın kazdığı yerin, bırakın Aratos’un mezarı olmayı, mimari açıdan mezar yapısı bile değil. Bunu üniversitelerdeki arkeologlara sorun” dedi.
Pişmanlık, Antik çağda Kilikya bölgesinde dairesel formda mezar ya da anıt mezar olmadığını iddia ederek, burasının soli/Pompeipolis antik kent limanına ait bir deniz feneri, gözetleme kulesi, bir çeşme ya da şehir tanrısında adak törenlerinin yapıldığı sunak/tapınak alanı olabileceğini ifade etti.
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur pişmanlık, ayrıca kültür bakanlığına, çeşitli üniversitelerden arkeologların hatta felsefecilerin yer aldığı bir bilir kişi heyeti oluşturularak söz konusu yerin öncelikle mezar olup olmadığının ve Aratos’a aitliğine dair araştırma yapılması çağrısında da bulundu.
Uğur Pişmanlık açıklamasında, Aratos’un olmayan mezarı üzerinden “Yani burası turistik olarak da ziyarete açılacak. Burası bölgeye bir canlılık getirecek” denilerek asıl niyetin ortaya konulduğunu ve Mersinlilerin yanıltıldığı ileri sürdü.
Pişmanlık, Soli’de geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve Prof. Dr. Remzi Yağcı hocanın 1700 yıllık portre büst için “Şu an bir yönetici, bir üst sınıf kişi olduğunu söyleyebiliriz" diye tanımladığı eseri şimdi Aratos’a mal etmeye çalışıyor. Aslında büstün ilk çıktığında aklına gelseydi bunu o zaman söyleyecekti. Şimdi Aratos’un hem Tarsuslu olduğu hem de mezarının Makedonya'nın bugünkü Yunanistan’ın Pella kentinde olduğu iddialarına karşılık. 1700 yıllık büstü 2.300 yıl önce yaşamış Aratos’a uyarlamaya çalışıyor. Prof. Dr. Remzi Yağcı hoca şimdi bu kral büstü üzerinden Aratos’un Solili olduğunu ve mezarının Soli’de olduğunu kanıtlama çabasına girişti. Aratos Solili değil Tarsusludur. Mezarı da Soli’de değil Makedonya'nın bugünkü Yunanistan’ın Pella kentindedir. Söz konusu büst, Avrupa'nın çeşitli müzelerindeki Aratos'un büstüne hiç benziyor mu? Remzi hoca zorluyor ama olmuyor. Bilimde zorlama ve uydurma olmaz. Prof. Dr. Remzi Yağcı hocamız artık resmi kurumları, basın ve kamuoyunu yanıltmaktan vazgeçmelidir” dedi.
Gazeteci Uğur Pişmanlık, ayrıca söz konusu alanda Aratos’un mezarı ya da anıt mezarı olmadığı gibi ortada iddia edildiği şekilde UNESCO Kültür Miras listesine girecek kriterlere sahip bir eser olmadığını da vurguladı.