DOĞASEVERLERİN YENİ GÖZDESİ: GÜLDÜRGÜ KANYONU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOĞASEVERLERİN YENİ GÖZDESİ: GÜLDÜRGÜ KANYONU


 

Mersin Gülnar ilçesi İshaklar Mahallesinde bulunan Güldürgü Kanyonu son zamanlarda doğa severlerin gözdesi olmaya başladı. 1 kilometrelik patikadan yürüdükten sonra inilebilinen kanyon dev sarmaşıkları ile dikkat çekiyor.

Gizem EKİCİ

 

Mersin Gülnar ilçesi İshaklar Mahallesindeki Güldürgü Kanyonu son zamanlarda doğa severlerin gözdesi olmaya başladı. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Mersin’den bölgeye gelen yürüyüş  grupları  gördükleri güzellikler karşısında hayranlıklarını gizleyemiyor. Gülnar’a 35 kilometre olan kanyona araçtan indikten sonra 1 kilometre patika yoldan yürüyerek ulaşılıyor. Dağ çayı, kekik başta olmak üzere aromatik bitkiler, dev sarmaşıkların, şelalelerin, çeviz ve çınar ağaçlarının bol olduğu kanyonun şuanda 3 kilometrelik kısmını gezmek mümkün. Gerekli düzenlemelerin yapılması durumunda 6  kilometre patikalar ile 8 km bir parkurun oluşacağı ve Türkiye de Kanyon turizmde Gülnar’ın  söz sabihi olacağına kesin gözü ile bakılıyor.

 

ÜNÜVAR: KANYONUN TANITILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, Gülnar’ın 0 rakımdan 1500 rakıma kadar doğal güzellikleri ile zengin bir çoğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek, “İlçemiz kanyonları, şelaleleri ve doğal güzellikleri ile meşhur bir yerde bulunuyor. Bu güzelliklerden biriside Güldürgü Kanyonu. Gülnar Belediyesi olarak kanyonun tanıtılması, gerekli düzenlemelerin yapılması için çalışmalar yürütüyoruz. Ankara’dan ve yurdun çeşitli yerlerinden yürüyüş grupları gelerek kanyonu geziyor. Önümüzdeki günlerde gelecek olan gruplar var. Herkesi Gülnar’ımızın doğal ve tarihi güzelliklerini keşfetmeye bekliyorum” dedi. Ünüvar, kanyonun tanıtılması için emek harcayan ilçe esnaflarından Eyyup Arıcı’ya da teşekkür etti.

 

DOĞA HARİKASI GÜLDÜRGÜ KANYONU’NUN ÖZELLİKLERİ:

Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü’nün internet sayfasında yer alan bilgilere göre kanyonun özellikleri şöyle: Kanyon Yapısı; Güldürgü, Karnaz, Çatalebek olmak üzere 3 bölümde incelenebilir.

Güldürgü: Form olarak sağlam olmayan toprak/kaya arası bir formdadır, yaklaşık 2 km uzunluktadır, suyun katman katman oyduğu geniş bir yapıda olan kanyonda duvar yüksekliği 50-150 metre arasında değişmektedir. Güldürgü etabı çoğunlukla toprak ve çürük kayalardan oluşur, 35 metrelik bir uçurumla Karnaz Mevkii’ne açılır. Karnaz: Yaklaşık 2 km uzunluktadır. Karnaz’ın yarısı büyük kayalardan oluşmaktadır. Diğer yarısında ise çapı 20-30 metre arası değişen şelalelerin oluşturduğu havuzlar ile birlikte suyun şekillendirdiği düzgün bir kanyon formu barındırmaktadır.

Karnaz, Güldürgü Deresi’nin 35 metrelik bir şelale ile döküldüğü Çatalebek Mevkii’nde son bulur. Duvar yükseklikleri Karnaz’ın girişinde hiç bulunmamakta sonlarına doğru 50 metre civarına çıkmaktadır.

 

KANYON İÇİNDE KANYON

Çatalebek: Güldürgü ve Kazıklı derelerinin birleştiği yerdir. Kazıklı Deresi yukarıda Kızılca Köyü’nden gelmekte ve ayrı bir kanyon formu oluşturmaktadır. Kızılca'dan gelen su miktarı Güldürgü'den gelen su miktarının yaklaşık 2 katı daha fazladır. Çatalebek sonrasında duvar yüksekliği 300 metrelere kadar çıkmakta olup 50-100 metre arası kanallar, büyük havuzlar bulunmaktadır. Çatalebek'ten devam edildiğinde Karamanastır Şelaleleri Mevkii’ne ve kanyonun sonuna ulaşılır.

Kanyonda; Güldürgü etabında ikinci iniş ile dördüncü iniş arası, Karnaz etabında ilk şelale ile Çatalebek arası, Çatalebek ile Karamanastır öncesi son şelale arası haricindeki kısımlara teknik malzeme kullanmadan ulaşılabilmekte/çıkış imkanı bulunmaktadır.

Arıcılar mevkiinden kanyon girişine 25 dakikalık yürüyüş mesafesi var. Kanyon 55 metrelik kazan inişi ile başlamaktadır. İniş öncesindeki dere kurumuş durumdadır. Kazandan kaynayan ve yanlardan eklenen sularla beslenen Güldürgü Deresi kanyon hattı boyunca devam ediyor. Güldürgü Çatalebek mevkiinde Kazıklı Deresi ile birleşmeden öncesine kadar kirlenmiyor.

 

KAMP YAPMAK İÇİN GÜZEL BİR ALAN

İkinci iniş öncesi alan kamp yapmak için çok güzel bir alan ama sonrasında 1 günde kanyonu geçmek için çok erken hareket etmek gerekiyor.

Risk alınmaması için kanyon geçişinin 2 gece kalacak şekilde planlanması veya 1 gece kalınacaksa kampın 4. inişten sonra yapılması önerilir.

İkinci iniş öncesi kamp yapılan yerde yan duvarlardan kaynayan temiz su bulunmaktadır.

Son 150 metrede çıkışa doğru sağ duvarlarda Karamanastır şelaleleri bulunuyor. Görsel güzelliği muhteşem olan bu şelalerden akan sularla birlikte su Bakırçay adını alıyor.

Buradan sonra Bakırçay oldukça yüksek su debisi ile devam ederek Bozyazı'da Akdeniz'e dökülüyor.

İshaklar Kanyonu başlangıcından sonuna kadar farklı formlar içeren, görsel güzellikler barındıran etkileyici bir kanyon.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA