MERSİN’DE TEHLİKEDE!


 

Suriye’de bir rafineriden Doğu Akdeniz’e yayılan petrol sızıntısı sahillerin kabusu oldu. Mersin’de petrol sızıntısından olumsuz etkilenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu açıklanırken, çevre felaketine neden olabilecek sızıntının 15 Eylül’de başlayacak balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Suriye'nin kuzeybatısında Akdeniz kıyısında yer alan Banyas kentindeki bir rafineride geçen hafta başında oluşan petrol sızıntısının hızla doğu Akdeniz açık sularında yayılımı sürdürürken, gözler sahillere çevrildi. Bakanlık sızıntıyı bariyerlerle durduracağını açıklarken, Mersin’de 15 Eylül’de başlayacak balık avı sezonu için de endişeli bir bekleyiş gündümü geldi.

 

YANGINA DİKKAT!

İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, tehlikeye dikkat çekerek, "Uydu verileri, mevcut akıntı sistemi ve meteorolojik veriler kullanılarak yaptığımız değerlendirmelere göre oluşan petrol sızıntısının Doğu Akdeniz mevcut kuzeykuzeybatı yönlü küçük Asya akıntı sistemi ve çarşamba ve perşembe günleri güney güneybatıdan esecek 3 ila 5 kuvvetindeki rüzgar ile kötü ihtimalle Mersin ve İskenderun Körfezleri'ni de tehdit edebilir" dedi.

Petrolün ulaşması durumunda kıyısal ekosistemi olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Turan, “Petrol sızıntısı birçok sucul canlıya ev sahipliği yapan Körfezimizin kıyısal alanlarında bir çevre felaketine neden olabilir. Bu nedenle yetkililerin açık sularda müdahale etmesi çok önemlidir, zaten yetkililer bu yönde çalışmalara başlamıştır. Bunun için elimizde yeterince deniz pedlerinin mevcudiyeti önemlidir ve ayrıca yangın riskine karşı da gerekli önlemler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ DEVREDE OLMALI”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can da, Suriye'nin kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında yer alan Banyas kentindeki bir rafineride geçen hafta başında oluşan petrol sızıntısının hızla Doğu Akdeniz açık sularında yayıldığını belirterek, sızıntının durdurulamaması halinde Mersin’in de tehlike altında olacağını söyledi.

“Akıntılar bu yöne doğru. Muhtemel ki Mersin, İskenderun’dan sonran sonra potansiyel tehlike altında olan bir bölge” diyen Can; “Akdeniz havzası bir çanak şeklinde. Bu nedenle önlemlerin Mersin’de de alınması gerekiyor. Akıntılarla birlikte İskenderun’dan sonra Mersin hatta Antalya kıyılarında da tehlike söz konusu. Mersin’in de önlem alması gerekiyor.

Sahil güvenlik ekipleri devrede olmalı” diye konuştu.

 

BALIKTA ‘SIZINTI’ ENDİŞESİ

Öte yandan Mersin’de 15 Eylül’de başlayacak balık sezonu öncesi yaşananlar endişeye neden oldu. ÇMO Şube Başkanı Sinan Can, petrol sızıntısının bariyerlerle durdurulmasının, 15 Eylül’de başlayacak balık avı için hayati öneme sahip olduğunu söyleyerek, “Bölgemizde önümüzdeki günlerde balık avı başlayacak. Bu petrol sızıntısı balıkçılık faaliyetlerini ciddi bir şekilde etkileyebilir. Karaduvar’dan Erdemli’ye, Silifke’ye kadar olan bölgede ciddi balıkçılık faaliyetleri sürdürülüyor ama dikkatli olunmalı. Konu takip edilmeli. Çevre felaketine neden olabilecek sızıntının balıkçılık faaliyetlerini etkileyebilecek noktaya ulaşmaması gerekiyor. Sızıntının bariyerlerle durdurulması şart” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA