AKDENİZ MECLİSİ’NDE PLAN GERGİNLİĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ MECLİSİ’NDE PLAN GERGİNLİĞİ


 

Akdeniz Meclisinde HDP’li Salih Akbaş’ın 1/1000’lik imar planı ile ilgili kendileri ile paylaşılmayan bilgilerin emlakçıların elinde olduğu yönündeki sözleri ortalığı gerdi. Cumhur İttifakı üyeleri bürokratların zan altında bırakıldığını ifade ederek Akbaş’a tepki gösterirken Başkan Gültak, Akbaş’ın iddiasını ispatlamadığı takdirde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz Belediye Meclis toplantısının Eylül ayı birinci toplantısına bir türlü hayata geçirilemeyen 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planı tartışmaları damga vurdu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde 8 Nisan 2021 yılında onaylanan ve askı süresi tamamlanan, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli İlçeleri 1/5 bin Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı kararlarına uygun olarak hazırlanan ve daha önce komisyonlara havale edilen Akdeniz İlçesi, 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’nda komisyon üyeleri yeterli incelemeyi yapamadıkları için oy birliği ile aldıkları ek süre talebi görüşmeleri meclisi gerdi.

 

“EK SÜRE VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Konu ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanı Muhittin Ertaş, “1/1000’lik konu önemli bir konu, Kentimizin en önemli konularından birini konuşuyoruz. Konunun haritalarının çalışmalarının bize elektronik ortamda verilmesini talep ettik. Önce talep kabul edilir gibi oldu ancak sonra bu bilgilere ulaşamadık. Ağustos ayında meclis tatil edilmişti. Buna rağmen bize 1/1000’lik  konunun görüşüleceği bir toplantı yapılacağını söylendi. Meclisin tatilde ve bizlerin de başka programları olması nedeniyle bu toplantıya katılamayacağımızı söyledim. Buna rağmen bazı STK’larla toplantı yapılmış. Ama bizim grubumuzdan kimse katılamadı. Bazı arkadaşlarda katılmış ve karar alınmış. Komisyon bu sürenin yeterli olmayacağını belirterek ek süre istemiştir. Biz ek süre verilmesini istiyoruz. Çalışmanın elektronik ortamda ve yazılı olarak verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

HDP’li Ali Tanrıverdi de tatil nedeniyle il dışında olduklarının bilinmesine rağmen toplantı yapıldığını söyledi. Tanrıverdi, “Şirketin elemanlarının, belediye bürokratlarının elinde geçiyor. Bunu onaylayacak grupların temsilcilerinin önceden değerlendirmelerinin önünde sanki bir güvensizlik ortamı izlenimi yaratılıyor. Şirketin elemanları buna vakıf, belediye bürokratları buna vakıf ama bunu imzalayacak grup yetkililerinin ulaşmalarının sakıncalı olarak ifade edilmesi bizi kırdı. Bir an önce bunun sonuçlanması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

“HERKESİN PLANDAN HABERİ VAR”

AKP Grup Sözcüsü Aydın Eğin ise “Yetkili odaların temsilcileri ile STK’larla toplantı yapıldı. Sadece meclis üyesi Halil Kara vardı. İnşaat yapacak bir sürü insan var. Bir an önce inşaata başlamak istiyorlar. Tadilat yapmak isteyenler var. Ev yapmak isteyen insanları sabırsızlıkla bu planın çıkmasını bekliyor. Bir an önce çıkması hepimizin temennisi. Akdeniz’de yaşayan insanlara sıkıntı yaşatmadan bunu onaylamalıyız. Notu alan kendisi. Burada herkesin haberi var” şeklinde konuştu.

 

AKBAŞ’IN SÖZLERİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

HDP’li Salih Akbaş’ın 1/1000’lik planla ilgili bilgiye ulaşamadıklarını söyleyerek, “Bir bakıyoruz ki şu anda hangi emlakçının yanına gidersen git 1/1000’likler emlakçıların elinde mevcut. Bizim bilmediğimiz bilgiler emlakçılarda mevcut” şeklindeki sözleri bir anda ortalığı gerdi.

Cumhur ittifakı meclis üyeleri bürokratların itham edildiğini söylerken Akbaş bunların itham değil tespitler olduğunu kaydetti.

 

“İDDİLARI İSPATLAMAZSANIZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Başkan Gültak ise Akbaş’ı sözlerini ispata davet ederek “Bu dediklerini ispatlamalısınız. Çünkü bürokratlarımızı zan altında bırakıyorsunuz. Hukuken zor durumda bırakıyorsunuz. Bunu ispatlayın, ispatlanmadığı takdirde Savcılığa suç duyurusunda bulunalım. İmar Müdürü Mustafa Burhan bu konuyu savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Salih Bey bunu ispatlamadığı takdirde hukuki olarak gereğini yapacağız. Belki ke Salih bey dışarıya kendisi çıkardı. Çünkü bunların hepsi elinizde vardı” ifadelerini kullandı.

Akbaş ise Gültak’ın bu sözleri ile kendisini zan altında bıraktığını iddia etti.

Meclis üyeleri arasındaki tartışmaların sona ermesi üzerine söz alan Başkan Gültak, “1/1000’lik planın son halini burada onaylamıştık. Komisyon üyeleri hatırlar. Büyükşehir’de 1/5 binlik  onaylanmamıştı. Bir iki belediye sıkıntıya girmişti. 1/5 binlik  onaylanmadığı için. Bu 1/1000’likleri geri yollamıştı. O zaman 1/1000’lik onaylanmıştı aslında. 12.ayda 1/1000’liği geri çekmesem onaylanmıştı. Herkes kabul etmişti ama hukuksal sıkıntı çıkabilir diye geri almıştık. 1/5 binlik planlar büyükşehirden geçtikten sonra gündeme alalım dedim. Meclis olarak geri çekmiştik” diye konuştu.

 

“BURADA GÜZEL BİR TİYATRO OYNANIYOR”

Yaşananlara çok güldüğünü ve burada bir çok güzel bir tiyatro oynandığını belirten Gültak şunları söyledi: “İyi tiyatro seyrederim bende. Gerçekten başarılı bir tiyatro. İleride vizyona girebilir. Biz bunları bitirdik. Biz 1/5000’lik yok diye geri çektik. Burada bir değişiklik yapılmadı. Hukuksal nedenle geri çektik. Süreci yeniden başlattık. Burada bu kadar beklemenin görmenin bir anlamı yok. Dejavu yaşamayalım. Yeniden neyi tartışalım. Hepinizin bildiği 1/1000’lik planı nasıl bilmiyorsunuz? Nasıl oy verdiniz o zaman. Çok komik. Vallahi çok güzel bir tiyatro var burada. Çok hoşuma gitti. Eğitim yılı başladı. Çocuklarımıza örnek olur bu tiyatro. Hiçbir şeyi saklamıyoruz. İstediğiniz bütün evraklara ulaşabilirsiniz. Gizli bir şey yok. Yasal yetkileriniz var. Görevlimizi size izahat vermek zorunda. Herşeyi milimine kadar göstermek zorunda. Mersin merkezde hiçbir belediyenin 1/1000’liği bu kadar masaya yatırılmadı.”

Tartışmaların ardından komisyona Cuma gününe kadar süre verilmesi oy birliği ile kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA