KASAPLAR ÇARŞISI KADERİNE TERK EDİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KASAPLAR ÇARŞISI KADERİNE TERK EDİLDİ


 

Mersin’de içinde 98 dükkanın bulunduğu Kasaplar Çarşısı esnafı 3 defa proje yapılmasına rağmen restorasyonun bir türlü yapılmamasına tepkili. Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer’den randevu alamamaktan yakınan esnaf son günlerde proje yapacağız diye ölçüm yapanlardan tedirgin olduklarını ifade ediyor.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de İtalyanlar tarafından yaptırılan içinde lokanta, market ve çok sayıda kasabın bulunduğu Kasaplar Çarşısı kaderine terk edilmiş durumda. 98 dükkanın bulunduğu Kasaplar çarşısı esnafı , restorasyon maliyeti ve SİT kanunu engeli nedeniyle bir türlü köklü düzenleme yapılaması nedeniyle perişan. Esnaf, her gelen belediye başkanın restorasyon sözüne ve 3 defa proje yapılmasına rağmen gelişme yaşanmamasına tepkili. Çarşıdaki en büyük sorunu sorumsuzluk diye özetleyen çarşı esnafı proje yapacağız diye sürekli ölçüm yapıldığını ifade ederek çalışma yapacağız diye gelen insanlardan tedirgin olduklarını belirtiyor.

 

YASSI: “1950’DEN BERİ ESNAFIZ”

Mersin Kasaplar Çarşısı Derneği Başkanı Mustafa Yassı, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte çarşıda yaşananları Haberci Gazetesine anlattı.  Kasaplar çarşısında içinde kasap, lokanta, market gibi çeşitli işletmelerin bulunduğu 98 dükkanın bulunduğunu ifade eden Yassı, 1950 yılından beri buda esnaflık yaptıklarını söyledi. Geçmişte belediyenin buraları açık artırma ile sattığını ve atalarının buraları satın aldığını anlatan Yassı, “Buradaki dükkanlar bizim mülkümüzdür. Atalarımız yaptırırken deve ile taşlarını taşıyarak yaptırmış” dedi.

 

“ESNAF YORGAN BOĞMASINA GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Buradaki esnafın yorgan boğmasına getirilmeye çalışıldığını öne süren Yassı, “Burasının restorasyonu için 3 defa proje yapıldı. Projelerin parası ödendi. Ondan sonra hiçbir şey yapılmadı. Mersin Büyükşehir Belediyesi 3 defa proje yaptırdı. Ben fiilen daha önceki Büyükşehir Belediye Başkanları ile görüştüm. Hala proje yapacağız deyip ölçüm yapıyorlar. Ne yaptıklarını bilmiyorlar. Esnaf tedirgin ediliyor” şeklinde konuştu.

 

“EN BÜYÜK SORUN SORUMSUZLUK”

Çarşıdaki en büyük sorunu sorumsuzluk olarak özetleyen Yassı,”3 tane proje yapıldı. Bu projelerin masraflarının belediyeden nasıl alındığının araştırılmasını istiyoruz” dedi.

Kaya Mutlu döneminden Okan Merzeci Dönemine ve Burhanettin Kocamaz dönemine kadar yapılan çizilen 3 proje ile ilgili şu ana kadar bir gelişmenin bulunmadığını anlatan Yassı, “3 dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Macit Özcan burası ile hiç uğraşmadı. Şimdiki Başkan Vahap Seçer ile bir araya gelip bir türlü görüşemedik. Bir defa ben şehir dışında iken çarşıya gelmiş” diye konuştu.

 

“VAHAP BEY İLE TANIŞMAK NASİP OLMADI”

Geçen dönemki Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz zamanında burasının tadilatının yapılması için esnaflardan muvafakatlar alındığını hatırlatan Yassı, “Restorasyonun yüzde 95’ini devlet yüzde 5’ini belediye karşılayacaktı. Burhanettin Kocamaz’a tadilatı yapacak diye çok güvenmiştik ama seçim zamanı geldi. Kocamaz seçimi kaybetti. Ondan sonra bir şey çıkmadı. Şimdi yine çizim yapılıyor ama şu ana kadar bir gelişme yok. Onlara bakarsan her şey yolunda. Vahap Bey ile tanışmak şu ana kadar nasip olmadı. Bu konu ile ilgili Mimar Özlem Hanım ile görüştük. Herşey hazır diyor ama bir gelişme olmuyor. Tadilatını biz yapalım, masrafını biz karşılayalım diyoruz oda kabul edilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

“SEÇER’DEN RANDEVU TALEP ETTİK AMA BİR TÜRLÜ ALAMADIK”

Dükkanların zaman zaman akması nedeniyle zor durumda kaldıklarını anlatan Yassı şunları söyledi:  “Dükkanlar akıyor. Tadilat yapmak istiyoruz. Koruma kararı olduğu için tadilat yapamıyoruz. Biz buraların restore edilmesini istiyoruz. Burada dükkan sahibi olmadığı halde dükkan sahibi gibi hareket eden insanlar var. Mülk sahiplerinde daha fazla söz sahibi olan insanlar var. İşgaliyeciler var. Mülk sahipleri olarak restore edilmesini isterken bazı işgalciler bunun önüne geçmeye çalışıyor. Kasaplar çarşısı esnafları olarak Başkan Vahap Seçer’den randevu talep ettik ancak şu ana kadar bir türlü randevu alamadık.”

 

“SEÇER SEÇİM ÖNCESİ SÖZ VERDİ AMA BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI”

Çarşıda lokantası bulunan esnaf  Yunus Köy ise, “Vahap Seçer başkan yerel seçimler öncesi buradaki esnafı ziyaret etmişti. Bize burayı pırıl pırıl yapacağım diye söz vermişti. Seçimlerin üzerinden 2 buçuk sene geçti ancak bir çivi bile çakılmadı. Şu ana kadar bir gelişme yok” dedi.

 

“FAYANS DÖŞEDİM DİYE CEZA ALMAKTAN ZOR KURTULDUM”

Çarşıda 3 dükkanının bulunduğunu anlatan Necati Pakalınlı ise fayans döşediği için Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığını ve ceza almaktan zor kurtulduğunu söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA