TAŞUCU LİMANI MERSİNLİ CEYNAK’IN OLDU


 

Silifke ilçesindeki yıllardır kaderin terk edilen Taşucu Limanı ve geri sahasında bulunan 714 bin 200 metrekarelik sanayi tesis alanı özelleştirildi. Özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklif; 684 milyon TL ile Mersinli CEY Grubu Ortak Girişimi’nden geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Yaklaşık 2003’ten buyana özelleştirme kapsamına alındığı için atıl durumda olan ancak ihalesi son 5 yılda 3 defa ertelenen Mersin’in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı, geri sahası ile birlikte 4’üncü ihalede özelleştirildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının duyurusuna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait, Mersin'in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi'ndeki Taşucu Limanı'nın ve geri sahasında yer alan sanayi tesis alanı ile üzerinde bulunan tüm yapı ve tesislerin bir bütün halinde yapılan özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesi sonuçlandı.

 

DEVLER YARIŞTI

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait tesisler için ihaleye; Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi, Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Saray Holding Anonim Şirketi, CEY Grubu Ortak Girişimi, Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. ve Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret A.Ş. teklif verdi.

İhalede en yüksek teklifi, 684 milyon lirayla Mersinli CEY Grubu Ortak Girişimi, Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ ve Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret AŞ verdi. İhale kapsamında limanın işletme hakkı 40yıllığın verilirken, 714 bin 200 metrekarelik sanayi tesis alanını geri sahanın satışı yapıldı.

 

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ YAKLAŞIK 20 YILDA TAMAMLANDI

2003 den bu yana özelleştirilmeye çalışılan liman için ilk ihale 2003’te yapıldı. İhalede en yüksek teklifi 4 milyon dolar ile Mersin Deniz Ticaret Odası’nın önderlik ettiği Mersin Ortak Girişim Gurubu vermesine rağmen, teklifin muhammen bedel olarak belirlenen 7 milyon doların altında kaldığı gerekçesiyle ihale sonuçlanmadı. 2017’ye kadarki ihaleler 36 yıllığına sadece liman için yapılırken, 2017’de yapılan ihalede liman kullanma hakkı, geri saha varlık satışı da dahil edildi. İhale bedelinin yükselmesi ihale zora girerken, 2017’de yapılan ihalede tesis için en yüksek teklifi, 410 milyon lirayla Metal Yapı Konut AŞ verdi. Ancak ihalenin iptal edilmesi ile yeniden başlayan süreç adeta kördüğüme döndü. İptalin ardından 2 defa daha ihaleye çıkarılan ancak teklif alınamayan tesis için son olarak 24 Eylül olarak açıklandı. Ancak teklif verme süreci 3’üncü defa ertelenerek, 2 Kasım’a uzatıldı. 3’üncü defa ertelenen ihale özelleştirme sürecinin ilk başladığı süreden buyana aradan geçen yaklaşık 20 yılın ardından sonuçlanmış oldu.

 

İKİNCİ SERBEST BÖLGE GELİYOR

CEY Şirketler Grubu Başkanı Ali Avcı, Mersin iş dünyası adına gurur verici satın almayla ilişkili gazetemize özel yaptığı açıklamada, başarıyla sonuçlanan ihalenin kazananın Türkiye, Mersin olacağını vurguladı. Mersin Serbest Bölge Kurucusu ve İşleticisi AŞ’nin (MESBAŞ) de Yönetim Kurulu Başkanı olan Avcı, planlarının Taşucu’nda kentin ikinci serbest bölgesini kurmak olduğunu söyleyerek, “Burası bölgeye yatırım olarak geri dönecek. Bölgenin potansiyelini, limanı büyüteceğiz. Geri sahadaki araziyi de serbest bölge bünyesine katarak hem yeni istihdam yaratmış, hem de ticaret geliştirmiş olacağız” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA