HEDİYE EROĞLU
Hasat dönemi hazırlıkları sürerken yerli muzdaki fiyat düşüşü üreticilerden tepki çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Yönetimi, “İlçemizin temel geçim kaynağı olan Anamur muzu fiyatları ile ilgili gerçekleştirilen düşüş bu açıklamayı yapma zorunluluğunu doğurmuştur” açıklaması yaptı.
FİYATLAR DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR
Muz hasadı yoğunluğunun başlamadığı bu günlerde ülkemizin en değerli tarım ürünlerinden birisi olan Anamur muzu fiyatlarının, durup dururken kilogramı 7,40-7,50 TL seviyelerine düşürülmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada, “Yoğun olarak muz kesimin yapılmadığı, henüz bir yığılma yada arz-talep dengesinde bir daralma olmadığı halde daha sezona başlamadan muz fiyatlarında gerçekleştirilen fiyat kırma politikası, binbir emek ve büyük maliyetlerle yatırım yaparak Anamur Muzu üretmeye çalışan çiftçilerimizi ve Anamur Muz Üreticileri Birliği olarak bizleri rahatsız etmekte ve piyasanın geleceği ile ilgili derin endişeler duymamıza neden olmaktadır.
“PİYASADA TALEP FAZLASI ÜRÜN YOK”
Yoğun hasat dönemi başlamamıştır. Piyasada talep fazlası ürün bulunmamaktadır.
Dolayısı ile muz fiyatlarının düşürülmesini gerektiren bir durum da bulunmamaktadır.
Anamur Muz Üreticileri Birliği olarak bizlerin ve Anamurlu üreticilerin tek beklentisi istikrarlı fiyat politikasıdır. MUZBİR'e göre piyasa koşulları göz önüne alındığında Anamur muzunun fiyatı 8.50 TL'dir. Anamur Muz Üreticileri Birliği olarak, her koşul ve şartta Anamurlu üreticilerimizin yanında olacağımızı ve konuyu yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verildi.
MUZUN BAŞKENTİ ANAMUR
Açıklamada ayrıca, “Mersin'in Anamur ilçesinde bölgenin başlıca geçim kaynağı olan tescilli 'Anamur muzu' yılın 12 ayı boyunca hem örtü altı hem de açık alanda yetiştirilerek ülke genelinde ekonomiye önemli katkı sunuyor. Son yıllarda üretimin artması ile senede 180 bin tondan fazla üretilen Anamur muzunda özellikle Ekim ayı ortasında başlayan yoğun hasat dönemi Mart ortasına kadar devam ediyor. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 50 muz ihtiyacını karşılayan Anamur sayesinde ithalatında önüne geçiliyor. Örtü altı ve açıkta bin bir emekle doğal olarak yetiştirilen muzlar önce ağaçlarından kesilerek işleme tesisine sevk ediliyor. Burada askıya alınan muzlar tartılarak taraklara bölünüp sudan geçirilerek kasalara alınıp sarartma odalarına alınıyor. 5 ile 10 gün arasında sarartma odalarında bekletilen muzlar tırlarla çevre illerin yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Konya, Diyarbakır, Gaziantep ve Van başta olmak üzere ülke genelinde dağıtıma çıkartılıyor” denildi.