Hediye Eroğlu
Mersin iş dünyasının çatı kuruluşu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) 14 ay sonra yapılacak seçimler için start verildi. Yaklaşık 25 bin üyesi bulunan kentin en büyük meslek odası konumundaki MTSO’da, 4 yıldır görevde olan Ayhan Kızıltan başkanlığındaki yönetime artan tepkiler seçim kulislerini hareketlendirirken uzun yıllardır odada önemli görevler üstlenen iş insanı Ufuk Maya’nın adaylığını açıklaması ile yeni bir boyut kazandı.
Yaklaşık 4 dönemdir oda meclisinde ve zaman zamanda yönetimlerde görev alan lojistik sektörünün tanınmış isimlerinden Maya, sahaya inerek temaslarına başlarken, kentten aldığı destek de günden güne artıyor.
“HER KESİME HİTAP EDECEĞİZ”
Gazetemizi ziyaret ederek Genel Koordinatör Yüksel Ekici ile bir araya gelen Maya, soruları da yanıtlayarak, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Lojistik ve yan sektörlerinin büyük etkiye sahip olduğu oda seçimlerine büyük bir titizlikle hazırlandıklarını açıklayan Maya, yaklaşık 5 komitenin direk ve diğer pek çok sektörün de dolaylı olarak lojistikle ilgili olduğunu vurguladı. Sanayi grubunun çok büyük bir kitleye sahip olmadığı oda üyeleri arasında ticaret erbaplarının ağrılığa sahip olduğunu aktaran Ufuk Maya, “Odanın ve kentin yapısına hakimiz ve her kesime hitap edecek bir yönetim oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
“LOJSİTİK MODERN VE ÇAĞA UYGUN EVRİLMELİ”
“Şehir olarak Mersin’in geleceği lojistik” diyerek, Mersin’in şehir olarak tanınmasa da limanı ile ünlü olduğunu vurgulayan Maya, “Bugüne kadar 36 ülke gezdim. Bu gezilerimde de Mersin’in her zaman lojistik ile anıldığına şahit oldum. Limanımız vesilesiyle şehrimizde ciddi bir lojistik altyapısı var ama bu geliştirilmeli. Geçmişten gelen sektörel yaklaşımlardan uzaklaşılarak, daha modern ve çağa uygun bir seviyeye geçilmeli. Bunun şehre çok büyük katkıları olacak, dünya ticaretinde bizi daha ileriye taşıyacak, her sektörün aldığı pay artacak. Navlunların bu kadar yüksek rakamlara çıktığı günümüzde lojistik altyapısı olan şehirlerin ne kadar avantajlı olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz. Örneğin 6 bin dolarlık navlun ücretleri bugün 20 bin dolarlara çıkmış durumda.
Burası beynelmilel bir liman olduğu için buraya çok fazla armatör gelmekte. Bu her limana nasip olmayacak bir şans. Armatöre para verseniz, kapısında yatsanız yine de getirmeniz zordur. Ama Mersin bunları aşmış durumda. Çünkü doğal bir potansiyele sahip. İskenderun Limanı ağrı yol alıyor çünkü armatörler orayı tercih etmiyor. Armatörler yakın parkurda 2-3 limana birden uğramaz çünkü gemi yanaşma masrafları çok yüksek. Şehrin kimliği yok ve bu lojistik sayesinde oluşabilir” dedi.
“ŞEHRE BORCUMU ÖDEMEK İÇİN YOLA ÇIKTIM”
Mersin’in en önemli sorununu ‘ortak akıl ve tek ses olmak’ olarak da tanımlayan Ufuk Maya, “İnsanlar menfaatlerine göre siyaset ağzıyla konuşuyorlar. Bazen olaylara ideolojik bakıyorlar. Ama odanın olaylara fikrin ve katma değer olarak bakması gerekmekte. Ben de bunun için yola çıktım. Mersin’in layık olduğu potansiyellere ulaşmasında bir nebze faydalı olmak, şehrin bana kattıklarının borcunu ödemek adına bu yola çıktım. Yakın ekibimde çok sayıda genç, kadın ve liyakatlı insanlarla birlikteyim. Kanat önderi büyüklerimizden kesinlikle tavsiyeler alacak, onları dinleyeceğiz.
Şehrin önde gelen yöneticileri ve iş insanları ile görüşmeler yapıyorum. Fikrimi anlatarak, önerilerini, tavsiyelerini alıyorum. Bir çoğu mutlu olduğunu ifade ederek genç ve dinamik insanların önünü açıp, destek vereceklerini söyleyenler oldu. Bu da bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
“ÖNCELİĞİMİZ LİYAKAT”
Geçmişte odada yaptıkları projelerin yapacaklarının örneği olduğunu da dile getiren Maya, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin enlerini yaptık MTSO’da lojistik sektöründe. Bunu genişleterek tüm sektörlerimiz adına projelerimiz var. Şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz. Kamuoyunun taleplerini dinliyor ve yol haritamızı da buna göre oluşturuyoruz. Geçmiş hataları biliyoruz ve gelecek planlamamızı da buna göre yapıyoruz. En büyük düşüncemiz de liyakatlı kadrolarla çalışmak”.