METRO’DA KAYNAK AZ İDDİA BÜYÜK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

METRO’DA KAYNAK AZ İDDİA BÜYÜK


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ihaleyi kazanan Dillingham Cont. Int. Inc + Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı yetkilileri Metro projesi için ilk imzaları attı. Kaynak sorunu olan projenin kentin tüm ulaşım sorununu çözecek şekilde lanse edilmesi dikkat çekti.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım alanındaki projelerinden biri olan Metro’da imzalar atıldı. “Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi Yüklenim Sözleşmesi”, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ihaleyi kazanan Dillingham Cont. Int. Inc + Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından imzalandı.

Yüklenim Sözleşmesi’nin imza töreninde; Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Dillingham Cont. Int. Inc Yönetim Kurulu Başkanı Werdell Henry Gildhouse, Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkazanç, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları, firma yetkilileri ve Prota Mühendislik Genel Müdürü Danyal Kubin yer aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi Yüklenim Sözleşmesi’nin imzalarını, Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ersan Topçuoğlu, Dillingham Cont. Int. Inc Yönetim Kurulu Başkanı Werdell Henry Gildhouse ile Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Özkazanç attı.

 

“MERSİN İÇİN RAYLI SİSTEMLER DÖNEMİNİ BAŞLATIYORUZ”

Başkan Seçer, imza töreni öncesinde yaptığı değerlendirmede, Mersin için raylı sistemler dönemini başlattıklarını belirterek, “Artık Mersin; metrosuyla, tramvayıyla anılacak; modern, çağdaş bir kent hüviyetinde olacak. Biraz sonra imzalayacağımız sözleşmenin bize maliyeti 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 liradır. Bu proje içerisinde Metro’nun vagonları yok. Bunlar daha sonra projeye dâhil edilecek, alımları gerçekleştirilecek. İlk kazmayı, tarihimizin en önemli günü olarak değerlendirdiğimiz Mersin’in kurtuluşunun 100. yılı olan 3 Ocak 2022 tarihinde vurmak istiyoruz” dedi.

 

“48 AYDA BİTİRİLMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”

4 merkez ilçeyi çelikten raylarla birbirine bağlayacak olan Metro projesinin hızla devam edeceğini vurgulayan Başkan Seçer, şunları söyledi: “48 ayda bitirilmesini öngörüyoruz. Mersin Raylı Sistem Projeleri toplamda 34.4 kilometre, 3 etaptan oluşacak. Bugün sözleşmesini imzalayacağımız proje 13.4 kilometre yeraltı metrosu ve 11 istasyondan oluşacak. Yine 2. etap olarak düşündüğümüz Fuar-Üniversite Hastanesi-Mersin Üniversitesi ve tekrar Fuar Alanı bir ring şeklinde 8.4 kilometrelik bir güzergah olacak. Buradaki raylı sistem modelini de tramvay düşünüyoruz. 3. etap, 1. etabın batı noktası olan eski otogar bölgesinden başlayacak. Şehir Hastanesi, Yeni Otogar, toplamda 12.6 kilometrelik hemzemin metro raylı sistem modeli olarak gerçekleştirilecek. İlk etabımızın başlama noktası Mezitli Belediyemizin eski hizmet binasının olduğu nokta batı noktası; doğu noktası ise eski otogarın olduğu bölge olarak planlanmıştır. Hattın işletmeye alındığı ilk yıl öngörülen günlük yolcu sayısı yaklaşık 350 bindir. Bu sayının 2030 yılında 380 binlere, 2048 yılında da 500 binli rakamlara evrileceğini öngörmekteyiz. Projemizin yaklaşık 7 kilometresi TBM dediğimiz, yani yeraltından delgi yöntemiyle, 6.4 kilometresi aç-kapa yöntemi ile gerçekleşecek. Tüneller bu yapı sistemi modeliyle yapılacak. Yine Türkiye’de ilk kez yapılacak bir uygulama, tünel tipi olarak tek tüp çift hat uygulaması. Bunu da Mersin’de biz hayata geçirmiş olacağız.”

 

TRAFİK VE OTOPARK SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

İstasyonların önemli özellikleri olduğundan da söz eden Seçer, “Yeraltından caddenin 2 yakasını birbirine bağlayacak. Biliyorsunuz çok yoğun trafik akışında olan caddelerde, örneğin şu anda Sevgi Katlı Kavşağı’nın hemen batısına Çatı Üst Geçidi’ni gerçekleştirdik. Çünkü orada trafik çok yoğun akıyor, yayalar karşıdan karşıya geçerken güçlük çekiyordu. Bunu yaptığımız yürüyen merdiven sistemli üst geçitlerle sağlamış olduk. Ancak artık GMK üzerinde 11 istasyonumuzun ya da İstiklal Caddesi’nde Özgür Çocuk Parkı’nın olduğu bölgede yani istasyonun olduğu 11 bölgede yer altından tünel marifetiyle yayalar caddenin karşısına geçme imkânına sahip olacaklar. Yine çok önemli bir özellik, çünkü ‘kentimizin en büyük sorunu ne?’ diye vatandaşlarımıza soru sorarsak, ‘trafik’ diyecekler. Trafik içerisinde de otopark sorunundan söz edecekler. İşte 11 istasyonun 7’sinde her birinde 200, toplamda 1400 araçlık otoparklar olacak. Yine bu otoparklar içerisinde her birinde 40, toplamda 280 motosiklet; her birinde 60, toplamda 420 bisiklet park edecek kapasiteye sahip bir yapı olacak” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA