BORÇLANMA YİNE REDDEDİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇLANMA YİNE REDDEDİLDİ


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yine CHP’li idare ile koltuk çoğunluğuna sahip Cumhur İttifakı üyeleri arasında ki borçlanma gerilimi yaşandı. Başkan Seçer’in borçlanma talebi yine reddedildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantı döneminin birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Mecliste yine geçen aylarda olduğu gibi CHP’li idare ile koltuk çoğunluğuna sahip Cumhur İttifakı üyeleri arasında ki borçlanma gerilimi yaşandı. Plan ve Bütçe Komisyonu idarenin Başkan Vahap Seçer’in borçlanma yetki talebine ilişkin olumsuz görüş verirken, oylama öncesi mecliste hararetli tartışmalar yaşandı.

 

KOCAMAZ DÖNEMİ BORÇLANMALARINA TEPKİ

Konuyla ilgili ilk olarak söz alan Başkan Seçer, Cumhur İttifakı’nın borçlanma yetkisi vermemeye ilişkin, “belediyenin hesapsızca borçlanması”nın gösterilmesi iddiasına tepki göstererek, “Zorluklarla geçmiş döneme ait borçları ödüyoruz. Yeni yatırımlar yapıyoruz. Borçlanma istiyoruz. Bizi borçlanma verilmiyor. Adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Herkes bizden hizmet bekliyor. Siyasi saiklerle ayağımıza yapışmayın. Nereye ne yaptığımızı sizlere anlatıyoruz. Geçmişten 11 belediye meclis üyemiz burada görev yapıyor. Eski yönetim gelmiş 3-4 ay sonra 40 milyon lira borçlanmış. Komisyona sevk etmeden. 2 ay sonra 60 milyon lira borçlanılmış. 2016’da 84 milyon dolar 800 milyon lira oy birliği komisyona havale edilmeden borçlanmış. 2016 yılının 23 Eylül’ünde 50 milyon lira oy çokluğu ile geçmiş. Ben neler ile karşı karşıyayım” dedi.

 

MECLİS ÜYESİNE ‘ISIRMA’ TEPKİSİ

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara’nın araya girmesi üzerine Seçer, tepki gösterirken, “Topkara manipülasyon, avukatlık yapma. Sen kendin ile ilgili konuş. Topkara’nın itirazı üzerine benim partim bir şey diyor mu? Kendi dönemimle ilgili mahkemeye götürdüğüm konu var. Avazın çıktığı kadar bağırıyorsun. Niye ısırıyorsun?

2017 yılı 17 Şubat’ta 70 milyon lira borçlanma verilmiş. Gerekçeler aynı. Muhtelif, bulvar ve yol yapım gerekçeleri. Nisan ayında komisyona havale edilmeden yine borçlanma verilmiş. 400 milyon lira borçlanma ödeneği konması gerekçesi ile. 18 Ağustos’ta 200 milyon borçlanma oy çokluğu ile çıkmış. Daha sonra yine borçlanmalar olmuş. Seçime az bir süre kala yine borçlanmaya gidilmiş. Buradaki bazı meclis üyelerinin bunda imzası var. Bankanın bankaya borcunun ödenmesi için yine borçlanmaya gidilmiş. Bu kapütülasyondur. Siz bunu nasıl yaptınız? 1 milyar 235 milyon lira borçlanma yetkisi veriyorsunuz. Böyle hak adalet olmaz. Bu bilgileri ben halkın takdirine sunuyorum. Bu borçlanma talebinin verilmesini yatırımlarımız devam etmesini Mersin’e katkı yapmamızın önünün kesilmemesi için bize yardımcı olun. Gelin hizmetleri yapalım. Sığ sularda boğulmayalım. Sizlerden destek istiyorum” dedi.

 

“AJİTASYON YAPIYORSUNUZ”

Mehmet Topkara ise, “Ajitasyon yapıyorsunuz” diye araya gererek, “Burada görevimizi yaptık. Belediye yasası ile gelen konulara karar vermişiz. Yanlış yaptı isek kurumlar var. Kendinizi birileri ile kıyaslamanızı anlamıyorum. O belediye başkanı görevini yapmıştır. Sizde seçildiniz ekibinizle işinizi yaparsanız. Bunu yaparken eskiyi gündeme getirmenizi anlamıyorum. Dünün belediye başkanı ile sorunu onunla görüşün. Bizim üzerimizden yapmayın.  2 buçuk yıl geçmiş hala dünün hesabını niye yapıyorsunuz. Denizkızı şirketi nasıl batmıştı. Araştırsanız ya. Geçen dönem güzel bir belediyecilik yapılmıştır. Bütçe dahilinde çalışmalar yapılmıştır. Suç varsa mahkemede sorarsınız. Sizin listenize 265 milyona evet dersek gelen belediye başkanı bizi suçlamayacak mı? 900 milyon lira metroya borçlanma verirken belediyenin mallarını ipotek etme yetkisi veriyorsunuz. Çalışma yönetmeliğinde yanlış yapılmış 2 yıl yanlış yönetmişi. Meclis üyesinin kararı nedeniyle ismini okuyarak isim vermeniz doğru değil. Bizde aile reisiyiz. Siyasetinizi başka yerde yapın” diye konuştu.

 

“EKSEN KAYMASI GÖRÜYORUM”

Başkan Seçer ise “Bizim kimse kendimizi mukayese etme derdimiz yok. İkna etmek için referans noktanız olmalı. Benim konuştukların bilime dayalı” diyerek, 10 yıl önceki belediye yönetimi ile değil bir önceki yönetimle kıyaslama yaptığını söyledi.

Ayrıca Topkara’ya, “Sende eksen kayması görüyorum o takdir arkadaşların” diyen Seçer, “Senin ittifakın böyle mi kalacak. Acaba eksen mi değiştireceksin. Benim gemim 100 yıllık gemi. Mayınlı alana girdin. Bütçeyi konuş. Kapütülasyon uygulamasına nasıl oy verdin onu söyle. Mayınlı alanlara girme. Ben sizin partinizin adını zikretmedim. Zimmi mesajlar vermeye çalıştım. Senin partine saygım vardır. Türkiye’nin en köklü partisi. Benim için AK Parti’de öyle. İzmir HDP’ye yapılan saldırıyı da kınadım”.

 

“DEVRİ SABIK YARATMA GİBİ BİR DERDİMİZ YOK”

MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat ise Seçer’in 2, 5 yıldır mali disiplin vurgusu yaptığını söyleyerek, “Biz bütün olarak proje bazlı borçlanmalara onay verdik. Mersin halkına hizmet verecek projeleri onayladık. Daha önce biz geçen dönem paraların isabetli kullanılmadığını da belirttik. Harcamalarla ilgili komisyon kurulsun dedik. Aradan geçen 2,5 sene sonra kullanılan kredilerden bahsediyorsunuz. Meclisin ilk oturumunda harcanan paraları masaya serelim dedik. Kabul edilmeli. İncelemeyi yapmadığınız için sizi sorgular olduk. Geçmiş dönemi masaya yatırmadığınız için. Kimseyi suçlamadan halkın parasının nasıl kullanıldığını bizde halkta bilsin istedik. Bugün bir şeyleri sorgulamayı bizde kaçırdık. Bizim ayaklarınızı bağlama amacımız olsa idi bugün daha farlı olurdu. Amacımız Mersin için bir şey yapmak. Kullanacağınız paranın daha dikkatli kullanılmasıdır. Şirketler kar amacı gütmese de bu kadar zarar etmemeli. Vahap Seçer, bizim otobüs ve metro borçlanma talebimiz bu kapsam dışında.  Benim devri sabık yaratma gibi bir derdimiz yok. Davalarım var. Mücadele veriyorum. Geçmiş döneme farklı bana farklı bir muamele var” dedi.

AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya da, “Macit Özcan döneminde hizmet olmadığı için borçlanma olmadı.  Ben o dönemde borçlanmaya karşı çıktıklarım oldu. Eski dönemin borçlanmalar komisyonlara gitti oradan çıktı. İlk yılı bilmiyorum” tepkisi verdi.

 

“BORÇLANMAK AYIP, GÜNAH DEĞİL”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, Cumhur İttifakı’nı siyasi bir hareket etmekle suçlayarak, “İşletmenin borçlanması ayıp günah değil. Varlığını sürdürmesi için gerekli bir şey. Borçlanmayan belediye yok gibi. Bizde borçlanıyoruz. Eli ayakları bağlamamak lazım. Ben geçen dönem il başkanlığı yaptım. O dönem belediye başkanının elini ayağını bağlamamak için o dönem borçlanma verilmesini istedik. Bu borçlanmayı gelin verelim. Önceki dönenden borç alınmış. Birde hizmet yapılmaya çalışılıyor. Böyle bir tavır Mersin’in önünü kapatmaktır. Ortak paydamız Mersin. Bu konularla ilgili ve kendimizi ve halkımızı yormayalım” dedi.

 

“BİZDENSEN SORGULAMIYORSUN BİZDEN DEĞİLSİN SORGULUYORUZ”

Başkan Vahap Seçer ise, Burhanettin Kocamaz döneminde 10 borçlanma teklifi geldiğini ve  5’inin komisyona gelmeden direk kabul edilerek, aynı gün onaylandığını aktardı.

 

CHP’li Meclis Üyesi Gülcan Kış da, meselenin ayrımcılık noktasına gelip dayandığını savunarak, “Bizdensen sorgulamıyorsun bizden değilsin sorguluyoruz. Siyasi Saiklerle bunun reddedildiği çok açık ortada.  Sunabileceğiniz bir gerekçe. Belediyenin önüne tıkamak için yaptığınız ortada” dedi.


“PROJE ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRELİM”

Plan Bütçe Komisyon Başkanı Fahrettin Kılınç ise konunun çok konuşulup, tartışıldığını ve her seferinde gerelim yaşandığını aktararak, “Burada iki farklı düşünce var, idarenin talepleri ile ilgili genel anlamda arkadaşlarımız haklı bir gerekçe yaratma peşinde, bizlerde bunun neden olduğu ile ilgili hep bir sorgulama peşine düşüyoruz. Biz ne zaman sorgulasak ne cehaletimiz ne bilim dışılığımız ne gerçekçiliğimiz hiçbir şey kalmıyor. İki farklı anlayış var burada. Bir siz genel bir değerlendirme üzerinde bütçe ile ilgili bir kanaat ortaya koyuyor ve bu paraya ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz.

Biz de nasıl kabul ederseniz edin, siyasi saik diye düşünebilirsiniz biz bunu genel değerlendirme üzerinden değil proje üzerinden değerlendirelim dedik her seferinde. Bize gelen bilgiye göre bir dava konusu var. Buna da mahkeme karar verecek. Mahkeme sizin lehinize karar verirse yapacak bir şey yok. Bu konuyla ilgili bizim daha önceki düşüncelerimizden farklı bir tespitimiz olmadığı kanaatindeyim. Takdir meclisin” dedi.

 

“LAYLAY LOM, POLYANNACILIK İLE BİR KENTİ YÖNETEMEYİZ”
Bunun üzerine Vahap Seçer, “Cahil ya da iş bilmiyor diye kimse kimseyi suçlamadı. Ama gerçeklikten uzak referans noktanız olmalı. Burada bir gerginlik yok. Dönüp dönüp gerilim deniliyor laylay lom, polyannacılık ile bir kenti yönetemeyiz. Ben meramımı, derdimi anlatmak zorundayım. Eleştirim varsa yapmalıyım. Sizde eleştiriyorsunuz. Bu meclis onun için var. Siz istiyorsanız ki gelelim 15 dakikada kabul edelim, etmeyelim gidelim. Olmaz öyle, benim bunu anlatmam lazım. Mahkeme konusu şöyle; siz bu karar ile mevzuatı ihlal ediyorsunuz. Geç gelen adalet değildir. Bu yıla çıkacak mahkeme kararlarını bir faydası veya zararı olacağını beklemiyoruz. Ben bu yılın bütçesini mahkemeye verdim, 2022’de neticelendiğinde bu bana fayda sağlamaz ama emsal karar olur. Hata yapmışım geçen yıl ileride emsal karar olur diye mahkemeye vermeliymişiz. Biz meclis üyelerimiz ile karşı karşıya gelmeyelim dedik ama baktık siz her seferinde proje bazlı değerlendirme diyorsunuz.

Sonuca saygılıyım, siz red veya kabul verirsiniz, bizim çıkıp nara atacak, ortalığı ayağa kaldıracak durumumuz yok. Netice itibariyle bu can simidine ihtiyacımız var. Geçen yıl 200 milyon TL borçlanma istedik vermediniz. İki yılda kaybımız 400 milyon TL civarında. Biz 1 milyar 581 milyon TL’lik borcu 850 milyon TL seviyelerine indirdik. Lütfen önümüzü açın, engellemeyin, bizlere yardımcı olun. Beraberci yaptık diyelim” diye konuştu.

Müzakereler konunda komisyon raporu oy çokluğuyla kabul edildi ve idarenin borçlanma talebi reddedildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA