Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, TBMM Genel Kurulunda tarım sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin konuştu.
Uygulanan yanlış tarım politikaları sebebiyle çiftçinin mağdur olduğunun atını çizen CHP’li Gökçel, “ AKP'nin uyguladığı yanlış ekonomi ve tarım politikaları nedeniyle çiftçi her gün daha fazla borçlanıyor, borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Çiftçi borç ekiyor, haciz biçiyor. Biz "Çiftçiyi ihya edelim, çiftçiye ürettirmezsek yiyecek ekmek bulamayız." diye bas bas bağırdık. Bugün çiftçimiz artık toprağını ekmeyi bıraktı. 2002 yılında lideriniz ‘Çiftçi sayısını azaltacağız.’ dedi, bunu da başardınız” dedi.
“MAZOT ALAMIYOR; SULAMA YAPACAK, ELEKTRİK BORCUNA PARA BULAMIYOR”
Artan maliyetleri vurgulayan Gökçel, gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Gökçel; “Bugün CAN gübrenin fiyatı 4.050 lira, amonyum sülfat 3.600 lira, üre 6.800 lira, DAP 7.400 lira, potasyum nitrat 5.500 lira, mazot 7.650 lira. Çiftçi eskiden yağmur duasına çıkardı, şimdi de elektrik parasını ödeyebilmek için duaya çıkıyor. Mersin, narenciyenin başkenti ancak üreticiler zirai ilaç bile kullanamıyor. Çiftçi, tarlasını sürecek mazot alamıyor; sulama yapacak, elektrik borcuna para bulamıyor; sulama birliğine borcu boyunu aşmış, ödeyemiyor. Çiftçi, gübre vermeden, ilaç yapmadan, su kullanmadan üretim yapmaya çalışıyor, buna rağmen binbir güçlükle yetiştirdiği narenciye dalında kaldı arkadaşlar, dalında; alıcı gelmiyor. Çiftçinin geldiği durum bu” şeklinde konuştu.
“ELDEN GELEN ÖĞÜN OLMAZ O DA VAKTİNDE GELMEZ”
AKP iktidarının pandemi sürecinde çiftçilere destek vermediğini vurgulayan Gökçel, “Pandemi döneminde tüm dünya çiftçisine, üreticisine hibeler verdi, destekler verdi; AKP, çiftçisini borca batırdı. Bugün, Ağustos 2021 itibariyle tarım sektörünün piyasaya, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu 220 milyar lirayı aştı. Siz eğer çiftçinin hakkını çalmasaydınız, çiftçi bugün toprağından ve üretiminden vazgeçmeyecekti. Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez” diye konuştu. Narenciye üreticisinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Gökçel, “Şunu iyi bilin ki bu alanda yaptığınız her türlü baskı aslında çiftçiye zarar veriyor. Hangi alanda biliyor musunuz? Ürün tedarikçilerine, hallere ve tarladan, bahçeden ürün alan tüccara, ihracatçıya yaptığınız ve kestiğiniz ceza onlara bir sıkıntı yaratmıyor; çiftçiye baskı yaratıyor, çiftçiyi bitiriyor. Bugün Çukurova'da mayer limon dalında bekliyor; mandalina yetişti, okitsu dalında bekliyor. Eskiden bu ürünlerin ihracatına tonda 110 dolar verilirdi arkadaşlar, 110 dolar ama siz destekten vazgeçtiniz, çiftçinin bütün mallarını haczedip traktörünü sattırıyorsunuz” diyerek sözlerini tamamladı.