“SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ!”


 

Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen kimi hastanelerde bu sürenin 5 dakikaya düşürüldüğüne dikkat çekerek sağlık hakkı için topluma itirazı birlikte yükseltelim çağrısı yaptı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Tabip Odası’nda ‘Sağlıkta Dönüşüm Programının kabul edilemez sonuçları; Doktor Cinayetleri ve 5 dakikalık muayene randevuları’ konulu basın açıklaması yapıldı. Mersin Sağlık Emekçileri Sendikası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları da  müşteriye dönüştürdüğünü söyledi. Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ettiğini vurgulayan Antmen, “Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır” dedi.

 

“HEKİMLERE GÜNDE 100 HASTA DAYATILIYOR”

Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen kimi hastanelerde bu sürenin 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını iddia eden Antmen, “Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“5 DAKİKADA YETERLİ MUAYENE YAPILAMAZ”

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın ayrıntılı bir öykü almak olduğunu anlatan Antmen, “Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir” şeklinde konuştu.

 

“BU UYGULAMA DAHA ÇOK SAĞLIKTA ŞİDDETİ GETİRİR”

“Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır” diyen Antmen şöyle devam etti: “Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri, hastaneler ticarethane değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim!.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA