BU MENÜ KABUL EDİLEMEZ!


 

Milli Eğitim Bakanlığı’na 2022 için 189 milyar 10 milyon TL bütçe ayrılırken, Tarsus’ta engelli öğrenciler ve öğretmenlere reva görülen menü, bütçeden alınan paydaki adaletsizliği gözler önüne serdi!

HEDİYE EROĞLU

 

Eğim emekçileri, 2022 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu görüşünde birleşirken, iktidara pandemi dönemini hatırlatarak, cemaat, dernek ve vakıflara aktarılan kaynakların eğitimde fırsat eşitliğinin giderilmesi için harcanması çağrısını sürdürüyor.

2022 yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısı, her yıl tekrarlanan “Bütçede en çok pay eğitime ayrıldı” söylemleri eşliğinde TBMM’ye sunulurken, eğitimdeki bütçe yetersizliği acı bir durum ile gözler önüne serildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na 2022 için 189 milyar 10 milyon TL bütçe ayrılırken, Tarsus’ta engelli öğrencileri ve öğretmenlerine reva görülen menü, bütçeden alınan paydaki adaletsizliği ortaya koydu.

 

TARSUS’TA TÜM ÖZEL EĞİTİM OKULLARINDA DURUM AYNI!

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, menü skandalını gazetemize değerlendirerek, “Tarsus'ta engelli öğrencilerimize ve öğretmenlerine reva görülen bu menü kabul edilemez. Tarsus’ta engillerin eğitim gördüğü devlete bağlı özel eğitim uygulama okullarının tamamında menülere dair benzer bir durum söz konusudur. Tarikatlara, cemaatlere, Tüvga gibi paralel yapılara aktarılan kaynaklar okullara aktarılmalıdır” dedi.

 

BÜTÇE EĞİTİMCİLERLE BİRLİKTE YAPILSIN

MEB bütçesinde geçen yıla oranla bu yıl bir puanlık düşüş yaşandığını belirten Sümbül, “MEB’in, imam hatiplere, vakıflara, cemaatlere ayırdığı paya baktığımızda eğitimin durumu anlaşılıyor. Bakanlığın bir an önce bu durumdan sıyrılıp geleceğimiz olan çocuklarımızın geleceğine çok daha fazla bütçe ayırması ve fırsat eşitliği sağlamasını istiyoruz. Eğitimin tüm bileşenlerini işin içine katarak öğrencilerimizin yararına bütçe yapılmasını istiyoruz” dedi.

 

PANDEMİDE EĞİTİM VE SAĞLIK BÜTÇESİ ARTMALI

Öte yandan pandeminin çok daha özgün bir süreç olduğun, sağlık ve eğitime harcanan bütçenin çok daha arttırılması gerektiğini de dile getiren Başkan Mahmut Sümbül, “ancak bütçe artması gerekirken azalıyor. Yani problemler katlanarak devam ediyor.

MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı, başlangıç olarak OECD ortalamasına (%6) çıkarılmalıdır.

Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, özel okullara aktarılan kaynaklar devlet okulları için harcanmalıdır.

Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşulları göz önünde bulundurularak yeniden güncellenmeli, bütün okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.

MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalı, okul binaları ve derslik gereksinmesi karşılanmalı, eğitimi ticarileştirmeyi hedefleyen özel sektör, dini vakıf ve cemaatlerle yapılan ya da yapılacak olan her türlü ortak proje ve protokoller derhal iptal edilmelidir.

Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.

 

“MAAŞLARDA YAŞANAN ERİMEYİ KARŞILAYACAK ORANDA EK ZAM YAPILMALI”

Eğitim ve bilim emekçilerinin satın alma gücünde ve ücretlerinde yaşanan kaybın giderilmesi için maaşlarda yaşanan erimeyi karşılayacak oranda ek zam yapılmalıdır.

Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergesi 3600’e çıkarılmalıdır. 

Vergi diliminden kaynaklanan kayıplara son verilerek, ücretli çalışanlar için gelir vergisi oranı sabitlenmelidir.

Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalı ve bu ücret gelir vergisinden muaf tutulmalıdır. 

Eğitim-öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. 

Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına, esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir.

2022 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, sosyal yardımlara günün koşullarına uygun ve ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır.

Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kadrolu istihdam yoluyla kapatılmalıdır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA