Türkiye’de ilk defa Mersin’in ev sahipliğinde Kasım ayında 2022’de düzenlenecek olan 14. Ulusal Turunçgil Kongresi’ne 60 ülkeden 2 bin 500’ü aşkın katılımcı bekleniyor. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, ülke ve Mersin’e kongreye destek çağrısı yaparak, etkinliğin ayrıca bir turizm faaliyeti olduğuna dikkat çekti.
HEDİYE EROĞLU
Türkiye’de ilk kez 6-11 Kasım 2022 tarihinde Mersin’de düzenlenecek olan 14. Ulusal Turunçgil Kongresi’nin tanıtım ve bilgilendirme toplantısı bir otelde düzenlendi.
Toplantıya; Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Turunçgil Üreticileri Biriliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, Ulusal Turunçgil Kurulu Konseyi Muhasip üyesi Mehmet Ateş, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Davut Keleş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya, Ulusal Turuçnçgil Konseyi Başkan Yardımcısı Enis Hekimoğlu ile Aksu Tarım’dan Neşe Söyleyen katıldı.
60’a yakın ülkeden yaklaşık 2 bin 2,5 kişinin katılması beklenen 5 gün sürecek kongrede bildiri sunumları yapılarak, geziler, sosyal etkinlikler, turistik geziler düzenlenecek. Ayrıca kongre bitiminde Mersin Narenciye Festivali gerçekleştirilecek.
Turunçgil Kongrsi Bilim Kurulu Başkanlığına Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu seçilirken, Kongre Koordinatörlüğüne Okan Özkaya yürütecek.
“MERSİN’DE YIL BOYUNCA TURUNÇGİL KONUŞULACAK”
“2022 yılı bölgemiz için narenciye yılı olacak” diyen Başkan Kaçmaz, ayrıca Turunçgil Expo’su yapmanın da planlandığın söyleyerek “Mersin’de yıl boyunca turunçgil konuşulacak” dedi.
İlki 1968 yılında Amerika’da gerçekleştirilen Uluslar arası Turunçgil Kongresinin bu tarihten itibaren her 4 yılda bir turunçgil üreticisi ülkelerin katılımı ile dünyanın muhtelif ülkelerinde gerçekleştirildi.
14. Uluslar arası Turunçgil Kongresi’nin Türkiye ve Mersin’de yapılması için ilk müracaat İspanya’da yapılan 12. kongrede gerçekleşmiş ve bu kongrenin temelleri atıldı.
Dört yıl sonra 18-23 Eylül 2016 tarihlerinde Brezilya’da 13’üncüsü gerçekleştirilen Uluslar arası Turunçgil Kongresi’ne Türkiye’den katılım gerçekleştirilmiş ve 2020 yılında Mersin’de yapılacak 14 Uluslar arası Turunçgil Kongresi’nin yapılması kararı kesinleşti.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda akademisyen, üretici ve ilgili paydaş kuruluşu temsilcilerinin katıldığı kongreye Türkiye’den giden ekip Brezilya’da Türkiye’yi Çukurova’yı Mersin’i ve turunçgil sektörünü başarılı bir şekilde tanıttı ve kongrenin bayrağını devraldı.
Kongre katılımcılarının Türkiye’ye gösterdikleri ilginin beklentilerin üzerinde olması ve oybirliğiyle bu kararı alması umut ve gurur verici oldu.
KONGRE EYLEM PLANI HAZIR
2022 yılında bu kongrenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi adına çalışma komitemiz Eylem Planını hazırlamış kongre teması, kongre logosu, web sitesi ve bilim kurulu oluşturulması gibi çalışmaları tamamlamış dünyanın değişik ülkelerinde fuar kongre ve benzeri etkinliklerde bu kongrenin tanıtımını ve bilgilendirmesini gerçekleştirmiştir.
2019-202 yıllarında tüm dünyanın yaşadığı Covid-19 salgını sebebiyle kongre uluslar arası yönetim kurulu kararı il önce 2021 yılına ertelenmiş daha sonra salgın sürecinin devam etmesi nedeniyle 6-11 Kasım 2022 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir.
Tüm dünyada turunçgilin başkenti olarak anılan Mersin’de yapılacak olan bu kongrede bilim insanlarının sunumlarını gerçekleştirecek eş zamanlı yapılacak olan turunçgil Expo’su ve festivalinde 2022 yılı adeta bir turunçgil yılı olarak yaşanacaktır.
Kongrede bilimsel sunumlar, teknik ve turistik geziler gerçekleşecek turunçgil sektöründeki yapılan çalışmaları yenilikleri öğrenme fırsatı bulacağız. Diğer taraftan Türkiye’de üretilen turunçgil ürünlerini, ülkemizi, bölgemizi bir kez daha tanıtma fırsatı bulacağız. En önemlisi Türkiye turunçgil üretiminin gelişmesi ve ihracatının artmasına çok büyük katkısı olacaktır” dedi.
TÜRKİYE’NİN YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI MERSİN’DEN YÜRÜTÜLÜYOR
Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanlığı’nın genel sekreterliği Mersin’de bulunan AKİB üzerinden yürütüldüğünün altını çizen Kaçmaz, “Tüm Türkiye’nin ihracatı buradan koordine ediliyor. En çok ihraç edilen illerin Başında geliyor Mersin, bu nedenle Mersin tüm dünyada narenciyenin başkenti olarak anılıyor.
Çukurova’da Adana’da önemli bir üretim merkezi. Bu bölge dünyada iyi bir şekilde tanıtılıyor. Ülkemizde ilk kez böyle bir büyük kongrenin yapılacak olması dünyada ilgiyle karşılanıyor Mersin’in nerede olduğu soruluyor. Bu aynı zamanda bir turizm faaliyeti ki bu açıdan bölgemize, ülkemize çok büyük katkısı olacak. Mersin’de kongre altyapısı var mı deniliyor? Bu da kentimiz. Bölgemiz için çok önemli. Tüm Mersin’in sahip çıkmasını arzu ve talep ediyoruz” diye konuştu.
SEKTÖRÜN GELECEĞİ MERSİN’DE ŞEKİLLENECEK
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya da, “Kongreye 2 bin katılımcı bekliyoruz. Bunlar sadece bilim insanı değil, binin üzerinde sunum yapacak insanlar. Bunun yanı sıra uluslar arası turunçgil kongresinin şöyle bir özeliği var; tüm dünyada danışman, üretici ve bilim insanları bir araşa getirilip hem güncel değerlendirmeleri hem de geleceğin ele alındığı bir buluşma. Sektör paydaşlarının katılımı ile bu kongre gelecekte yapılacak projeler ve sahada yapılacak çalışmaların tartışılması adına önemli” dedi.