Hediye Eroğlu
Mersin’de 11 Mart’ta Fukuşima felaketinin yıldönümünde ölenleri anmak için Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulduğu Büyükeceli Mahallesi’nde basın açıklaması yapmak ve havaya balon uçurmak isteyen Nükleer Karşıtı Platform Üyesi 17 kişi güvenlik güçlerinin engeli nedeniyle yapamadıkları etkinlik için haklarında dava açılmıştı. Eyleme katılan NKP üyelerinden 17’sinin kimliği jandarma ekiplerinin çektiği fotoğraflardan belirlenmişti. Kimlikleri tespit edilen NKP’nin o dönemdeki sözcüsü Aycan Özkan’ın da aralarında bulunduğu Çiğdem Serin, Elmas Kara, Eren Türker, Ful Uğurhan, Gülbahar Şofer, Halil Kara, İhsan Derinöz, Onur Abdullah Turgut, Sedat Başkavak, Turan Kanık, Uğur Tülay, Yenal Kanık, Yıldırım Akpınar, Yusuf Uçay, Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 28/1, Türk Ceza Kanunu 53/1 maddesine göre Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma suçundan yargılanmasına karar verilmişti.
SAVCI BERAAT İSTEDİ
28 Ekim’de görülen davanın ilk duruşması öncesi 25 Ekim’de Mersin 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifade veren Nükleer Karşıtı Platform üyeleri 2. kez hakim karşısına çıkmak için Gülnar yolunu tuttu. Sabahın erken saatlerinde Mersin’den yola çıkan NKP’liler Gülnar’da 2. kez hakim karşısına çıktı. Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada NKP üyeleri kendilerini tek tek savunarak beratlarını istedi. İddia makamında mütalaasını NKP üyelerinin beraatından yana kullandı. Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme hakimi NKP üyelerinin hepsinin beraatına karar verdi.
“DERDİMİZİ ANLATTIK”
NKP üyelerinin avukatı Sevim Küçük, gazetemize mahkeme yaşananları anlattı. Nükleer karşıtı olma nedenlerini ve basın açıklama yapma taleplerini mahkemede dile getirdiklerini anlatan Küçük, “Çevrenin ve doğanın durumu ortada. Çevre sorunlarını, amacımızı derdimizi anlattık. Hakim ve savcı gayet iyi bir şekilde dinledi. Savcı mütalaasını beraat yönünde verdi. kararını açıklayan hakimde beraat kararı verdi” dedi.
“DAVA AÇILMASI ABES BİR DURUM”
Böyle bir davanın açılması aslında hukuken abes olduğunu vurgulayan Küçük, “Zaten farklı bir karar çıkması mümkün değildi. Ama biz Gülnar’da derdimizi anlattık. Çevre felaketleri nedeniyle doğanın yaşanılamaz hale geldiğini ifade ettik. Bu yönde politika izleyenlerin bu politikalarından vazgeçmeleri gerektiğini anlattık” şeklinde konuştu.
“ÇEVRE SORUNLARI YAŞANIRKEN AÇILAN DAVALAR YILDIRAMAZ”
Müvekkillerinin de savunmalarında çevre sorunlarına dikkat çektiğini anlatan Küçük, “Arkadaşlarımız çevre sorunları devam ederken açılacak davaların ve adliye koridorlarının kendilerini yıldıramayacağını söyledi. Savcıların dava açmasına mahkemelerin yargılamaya devam etmesine rağmen çevre ve doğayı savunmaya devam edeceklerini dile getirdiler” şeklinde konuştu.
“TUHAF BİR DURUM VAR”
Eyleme konu olan Akkuyu Nükleer Santrali sadece çevre sorunları ile ilgili değil diğer hak ihlalleri ile de gündeme geldiğini vurgulayan Küçük, “İşçi ölümlerinin olduğu söyleniyor. Kazalar, patlamalar, yangınlar oluyor. Çatlaklar bir türlü bitmiyor. İroni midir, bir taraftan 26. BM İklim Değişikliği Konferansında doğanın yaşanamaz hale gelmesine sebep olanlar toplanıp ne yapabileceklerini konuşurken biz burada yaşam ve çevre hakkını savunmak için yapılamayan bir basın açıklamasından dolayı yargılanıyoruz. Tuhaf bir durum söz konusu” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Fukuşima'da meydana gelen nükleer felaketin onuncu yıl dönümünde Akkuyu Nükleer santralinin önünde yapmak istediği anma etkinliği jandarma engeline takılmıştı. 11 Mart’taki eylemde jandarmanın basın açıklamasına izin vermemesi üzerine NKP bileşenleri Büyükeceli Mahalle merkezinde sarı balonları gökyüzüne bırakarak projeye yönelik tepkilerini dile getirmişti. Eyleme HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu'da katılmıştı.