KURAKLIK ÜRETİCİYİ VURDU


 

Tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklık riski sürerken Mersin’de yeterli su alamayan narenciyede kalite yüzde 30’a kadar düştü. Sonbaharda yeterli yağışın olmaması nedeniyle üreticiyi önümüzde yılda kuraklığın süreceği endişesi sardı.

Hediye Eroğlu

 

Tüm dünyada baş gösteren kuraklık her kesimi endişelendiriyor. Ülkenin yanında Mersin’de de  özellikle yıl içerisinde etkisini hissettiren kuraklık nedeniyle üretimde rekolte ve verim kayıpları yaşandı. Su kaynaklarının kuruması ve bilinçsiz su kullanımı göllerin, barajların çekilmesine yol açtı. Yaşanan kuraklıktan Mersin’de nasibini aldı. Yaşanan kuraklık nedeniyle ürünlerde rekolte kaybının yanında kalite kayıpları yaşandı. Bu yılı yüzde 30 kalite kaybı ile kapatmayı bekleyen narenciye üreticileri kuraklığın sürmesi ile önümüzdeki yıl rekolte kaybının büyük olacağı endişesini yaşıyor.

 

“KURAKLIK PORTAKALDA YÜZDE 30 KALİTE KAYBINA NEDEN OLDU”

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kış mevsiminin girmesine sayılı günler kalmasına rağmen kuraklığın hala devam ettiğini söyledi. Aralık ayı yaklaşmasına rağmen hala yeterli yağışın olmadığını ifade eden Yılmaz kuraklıktan özellikle portakalın büyük oranda etkilendiğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle bu yıl için rekolte düşüklüğü olmadığını ancak yüzde 30 kalite kaybı yaşandığını anlatan Yılmaz, “Portakal yeterli su alamadığı için boy yapmadı. Boy yapmayınca kalite yüzde 30 düştü” şeklinde konuştu.

 Kuraklığın şu an hasat zamanı olan portakalda büyük sıkıntıya neden olduğunu anlatan Yılmaz, “Kuraklık böyle devam ederse sert çekirdekliler belki kurtardı ama özellikle narenciye bahçeleri ve meyveli ağaçlar önümüzdeki yıla çok kötü girecek. Kendini geliştiremeyecek, göz oluşturamayacak. Su alamadığı için yeterli beslenemeyecek. Şu ün üzerinde meyvede olduğu için ağaç durdu” ifadelerini kullandı.

Şu anda buğdayda da ekim zamanı olduğunu anlatan Yılmaz, yeterli yağış almazsa ürünün çimlenemeyeceği söyledi.

 

ŞAHİN: “DERELERDE SU YOK”

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise kuraklık nedeniyle çiftçinin bu sene su balamadığını söyledi. Yeterli suyun olmamasının ürünleri olumsuz etkilediğini anlatan Şahin, “Mevsim kurak olduğu için üretici tarlasını ekemedi ya da az ekti. Ektiği üründe zaten para etmiyor. Çiftçi domates ekecekti ekemedi. Yaylalarda, köylerde ekilemedi. Kasım ayı bitmek üzere derelerde su yok” dedi.

 

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL ETKİSİ DAHA BÜYÜK OLACAK”

Kuraklık nedeniyle az sulanan narenciye ürünlerinde yeterli büyüme olmadığını anlatan Şahin,  “Kuraklık nedeniyle meyveler yandı. Bu sene bir şey yok önümüzdeki yıl için Allah’a yağmur yağdırması için yalvaracağız. Böyle giderse ve meyveler yeterli su almazsa gözü patlamaz. Bu sene susuz kalırsa önümüzdeki yıla verim düşecek. Bu sene fazla etkilenmemiş gibi gözükse de böyle gitmesi durumunda önümüzdeki yıl kuraklığın etkisi büyük olacak.” şeklinde konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA