“ZAMLAR GERİ ALINSIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ZAMLAR GERİ ALINSIN”


 

Mersin’de KESK üyeleri halkı açlığa ve yoksulluğa mahkum eden zamlara tepki göstermek için sokağa inerek “Zamlar geri alınsın” diye haykırdı. Eyleme katılan KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçilerinin son 10 günde 200 dolara yakın kayıp yaşadığını vurguladı.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de KESK üyeleri “Geçinemiyoruz, emekten, halktan yana bütçe için omuz omuza” diyerek Özgür Çocuk Parkı yanında basın açıklaması yaptı. KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in de katıldığı basın açıklamasını Tüm Bel Sen Mersin Şube Başkanı Mustafa Özbay yaptı.  Açıklamasına tüm zamlar geri alınsın diyerek başlayan Özbay, “  Tek adam rejiminin, halktan ve emekçiden yana olmayan, sermayenin çıkarları doğrultusunda aldığı kararlar ve bu yöndeki politikaları sonucu biz emekçileri, emeği ile geçinenleri,  yoksul halk kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm ederken, sermayedarları, patronları, milyon dolarları olanları onlarca kat zenginleştirmiştir” dedi.

 

“KAMU EMEKÇİLERİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ”

Yoksulluk sınırının 10 bin, açlık sınırının 4 bin TL’ ye ulaştığı bu günlerde başta işsizler, yoksul halk kesimleri ve asgari ücretli işçiler olmak üzere, emeğiyle geçinen bütün emekçiler ve aybaşını getiremeyen biz kamu emekçilerinin yaşam ihtiyaçları karşılanamaz duruma geldiğini anlatan Özbay, “Geçiş garantili köprü, tünel ve otoyolları, uçuş garantili havaalanları, yatış garantili şehir hastaneleri vb. projelere dolar üzerinden verilen taahhütler nedeniyle inşaat şirketlerinin kasalarına para akarken; işçinin, emekçinin, emeklinin, üretici köylünün cebindeki para pula  dönüşmektedir. Paranın değerinin her geçen gün erimesi, halkın daha fazla yoksulluğa ve açlığa sürüklenmesine yol açarken; başta yandaşlar olmak üzere, büyük sermaye için rant ve vurgunun büyümesi demektir” şeklinde konuştu.

 

“ÜCRETLERİMİZ DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 60 DEĞER KAYBETTİ”

23 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan satış sözleşmesinden tam üç ay sonra ücretlerinin dolar karşısında yüzde 60 civarında değer kaybetmesiyle  emekçilerin cebindeki paranın pul olduğunu anlatan Özbay, “Alım gücümüz düşmüştür. Durdurulamayan hatta bilerek durdurulmayan bu gidişat nedeniyle sadece fakirleşmiyoruz aynı zamanda sırtımızdaki borç yükü de artıyor.  Bu nedenle; Memur Sen ile yapılan Ağustos ayı satış sözleşmesi iptal edilmeli, yeni ekonomik duruma göre kamu emekçileri ile kamu işçilerinin iki yıllık ekonomik ve sosyal hakları, tüm kamu emekçileri sendikalarıyla birlikte, yeniden belirlenmelidir” diye konuştu.

 

“YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE ZAM İSTİYORUZ”

Emeği ile geçinen tüm halk kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden tüm zamlar geri alınmasını isteyen Özbay şunları söyledi: “Tüm emekçilere yoksulluk sınırının üstünde zam yapılmalıdır. Yaşanan bu ekonomik iflas dikkate alınarak 2022 Bütçesi halktan ve emekçilerden yana bir bütçe olarak hazırlanmadır. Ülkemizi bir günde dolara ve uluslararası sermayeye karşı bu kadar yoksullaştıranlar ve sosyal-ekonomik olarak iflasa götürenler istifa etmeli, hukuk önünde hesap vermelidir. KESK olarak Emek ve Demokrasi güçleriyle birlikte “Geçinemiyoruz, İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan yana Bütçe için Omuz Omuza” şiarıyla 18 Aralık 2021 Diyarbakır ve İzmir, 19 Aralık 2021 İstanbul ve Ankara olmak üzere 4 ilde Bölge Mitingi yapacaktır. Bizleri yoksulluğa, açlığa ve sefalet ücretlerine mahkûm eden, saray rejimine karşı, tüm emekçileri ve halklarımızı iş, eşitlik, özgürlük, adalet, emek ve barış için mücadeleye çağırıyoruz.”

 

BOZGEYİK: “10 GÜNDE 200 DOLAR KAYIP YAŞADIK”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise dövizde yaşanan artış nedeniyle son 10 günde çalışanların aldıkları ücretlerde 200 dolara yakın kayıp yaşadığını söyledi. Bugünlere zor bir zamandan geçildiğini anlatan Bozgeyik, “Emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler, çiftçiler, ülkede yaşayan tüm kesimler olarak pandemi döneminde artan ekonomik krizin baskısı ve iktidarın bu krizi ötelemeye dair geliştirmiş olduğu tutumlar ile karşı karşıyayız. Hem kamu emekçileri hem işçiler açısından çok zorlu bir döneme  girdik. Sadece 10 gün içerisinde kamu emekçileri açısından aldığımız ücretlerle 200 dolara yakın kayıp yaşadık” şeklinde konuştu.

 

“YOKSULLAŞIYORUZ”

Asgari ücretle çalışan işçilerin yoksullukla karşı karşıya olduğunu anlatan Bozgeyik, “Asgari ücretle çalışan işçiler 150 dolarlık bir kayıp yaşadı. Tarım zamanı olduğunu biliyoruz. Çiftçilerimizin ne mazot ne gübre alabiliyor. Esnafımız borçlanma nedeniyle çok büyük bir ekonomik kriz içinde.  Bu işsizlik bu yoksulluk bu baskıdan kurtulmamızın tek yolu mücadeleyi büyütmektir. Bugünlerde TBMM de bütçe görüşmeleri tamamlanıyor. 2022 yılı yılı bütçesine baktığımızda halkımıza çok fazla payın ayrılmadığını görüyorum, 2022 bütçesi savaş politikalarına ayrıldığını, geçmediğimiz oto yollara köprülere, yatmadığımız hastanelere milyonların aktarıldığını biliyoruz. İşçiler, emekçiler açısından yoksulluk büyüyor ancak kamu özel iş birliği ile sermayesi büyüyen bir beşli çete var, sermaye gruplarının gelirleri büyüyor ancak işçilerin emekçilerin gelirlerinin sürekli küçüldüğünü görüyoruz. Biz en başından biri gasp edilen bütçe hakkımıza sahip çıkmak için bir mücadele yürüyoruz. Geçmiş bütçelerin de Danıştay’a açılmasını halka açıklanması gerekiyor. İstanbul, İzmir ve İstanbul Ankada ve Diyarbakır’ da 18-19 Aralıkta yapacağımız bölge mitinglerine halkımızı mücadeleye çağırıyorum”ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA