“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ KORUNMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI VE MAHREMİYETİ KORUNMALI”


 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi 3 yaşındaki Müslüme’nin şüpheli şekilde ölü bulunması ile ilgili sosyal medya paylaşımları ve çıkan haberler ile gizlilik kararının ihlal edilmesinin çocukların üstün yararının ve mahremiyetinin ağır şekilde ihlal edildiği ifade edilerek gizlilik kararına uyulması çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden yapılan açıklamada, Gülnar’da meydana gelen Müslüme Yağal’ın şüpheli  ölümü üzerine başlatılan soruşturma dosyası ile ilgili olarak yaşanan gelişmelerin, sosyal medya paylaşımlarının ve yapılan haberlerin endişe ve üzüntü ile takip edildiği ifade edildi.

Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı’nın  22/11/2021 tarih ve 2021/3 sayılı  kararı ile Müslüme Yagal davasında soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılması, atılı olan her türlü suçun ve failinin tespiti, etkili bir soruşturma yapılması ve delil karartılmasının önlenmesi amacıyla yayın yasağı kararı verildiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“YASAĞIN AMACI MAĞDURU KORUMAKTIR”

“Unutulmamalıdır ki, yayın yasağı kararlarının öncelikli amacı faili değil, mağduru korumak ve bir suçun tüm faillerinin yakalanmasını sağlamaktır. Bu nedenle soruşturmanın tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, söz konusu olan her türlü suçun ve failinin tespiti için gizlilik kararının uygulanması gerekmektedir.  Öte yandan maalesef Müslüme’yi  acı bir şekilde  kaybetmiş olmakla birlikte, Müslüme’nin  kardeşlerinin  olduğunu  da hatırlatmak isteriz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 27/11/2021 tarihli basın açıklaması ile de belirtildiği üzere, Müslüme’nin 1 ve 15 yaşındaki kız kardeşleri ile 18 yaşından küçük iki erkek kardeşi Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altına alınmıştır. Söz konusu sosyal medya paylaşımları, yerel ve ulusal haberlerde gizlilik kararının ihlal edilmesi en başta bu çocukların üstün yararını ve mahremiyetini ağır şekilde ihlal etmektedir. Paylaşılan her bir bilgi ile çocukların unutulma hakları ve mahremiyetleri ihlal edilmiş olacaktır. Yapılan her paylaşımın ve haberin, bu çocukların ölen kardeşleri Müslüme hakkında yapıldığı unutulmamalıdır.

 

“ERİŞİM YASAĞI İÇİN TALEPTE BULUNULDU”

Ve daha önceki açıklamalarımızda da tek amacımız olan hususları yeniden vurgulamak gerekir ki; hem Müslüme’nin kardeşleri hem de yine Bakanlık tarafından kadın konukevine yerleştirilen annesinin, diğer bir deyişle Müslüme’nin mağdur edilen aile üyelerinin bu süreçte daha fazla yıpranmaması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 27/11/2021 tarihli basın açıklamasında belirttiği gibi ve soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve tüm suçların ve faillerin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla Mersin Barosu olarak “Gerçeklerle, haber alma ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayan bir kısım haberlerle ilgili erişim yasağı kararı alınması” hususunda 26/11/2021 tarihinde tarafımızca talepte bulunulmuştur.

“PAYLAŞIM VE HABERLER ÇOCUKLARI MAĞDUR EDİYOR”

 

Kamuoyu baskısı oluşturma adına yapılan paylaşımlar, haberler, yorumlar önce çocukları mağdur etmektedir. Sosyal paylaşım alanlarında paylaşılan bilgi, resim ve haber alıntılarının kaybolmayacağı artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu bilgilerin gizliliği esasına uyulması gerekmektedir. Yaşanan olaylar nedeniyle tüm hayatı etkilenecek olan bu çocukların tekrar tekrar örselenmesine sebep olacak bu tür paylaşımlar, unutulma hakkını açıkça ihlal etmektedir. Önemle belirtmek isteriz ki, yapılan bir kısım paylaşımlar ve haberler, cezasızlık ve çaresizlik  algısına sebep olabilecek nitelikte olup, bu algı istismarcılara yol gösterici ve onları cesaretlendirici etki yaratabilmektedir.

 

“ÖNCELİK ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI OLMALI”

 Biz hukukçular olarak, konuyla ilgili duyarlılık göstererek paylaşım yapan herkes ve haber yapan tüm yayın kuruluşlarının önceliklerinin çocuğun üstün yararı, unutulma hakkı ve kişilik hakları olması gerektiğini vurguluyor, herkesi Müslüme’nin hatırasına ve kardeşleri olan çocukların haklarına saygıya davet ediyoruz.

 

“GİZLİLİK KARARINA UYGUN DAVRANIN” 

Müslüme yağal davasının sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve bu takip sırasında çocuğun üstün yararının ve mahremiyetinin ihlali gibi çocuğun ikincil örselenmelerine neden olacak hak ihlallerinin de karşısında olacağımızı bildirir, tüm kamuoyunu duyarlı olmaya, işlenen suçun tüm detayları ile ortaya çıkması ve bu süreçte geride kalan çocukların üstün yararını ve ilerideki hayatlarını korumayı amaç edinerek gizlilik kararına uygun davranılması hususunda gereken tüm çabayı göstermeye ve bu konuda duyarlı olmaya davet ederiz.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA