EKMEKTE SİYASET Mİ YAPILIYOR?


 

Mersin Büyükşehir Meclisi’nde, ekmek büfelerinin yetersizliği eleştiri konusu oldu. Muhalefet belediye yönetimini siyasi amaçla bilinçli bir şekilde ekmek üretimini sınırlı tutmakla eleştirirken, Başkan Seçer iddiaları kabul etmedi.

Hediye Eroğlu 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayı meclis toplantısının ilk birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Gündem dışı konuşmalarla başlayan mecliste, belediye halk ekmek büfelerinde ki ekmek satışına ilişkin tartışma yaşandı. Belediye yönetimini siyasi amaçla bilinçli bir şekilde ekmek üretimini sınırlı tutmakla eleştiren muhalefet uzun kuyrukların bitirilmesi için kapasitenin arttırılmasını istedi.

 

UZUN KUYRUKLAR MAĞDUR EDİYOR

MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat, Mersin Büyükşehir Belediyesi iştiraki İmar AŞ bünyesindeki Mer-Ek Ekmek fabrikasını eleştirerek, belediyenin siyasi amaçla vatandaşlara bilinçli olarak mağduriyet yaşattığını ileri sürdü.

Belediyenin ekmek fiyatlarında yapılan bazı düzenlemelerle sıkıntılar yaşayan vatandaşların mağduriyetine çare olma durumunda olduğunu aktaran Tat, ancak bu süreçte halk ekmek konusunda vatandaşlardan ciddi şikayetler aldıklarını vurguladı.

“Eskiden vatandaşlar halk ekmekten istediği zaman istediği miktarda ekmeğe rahatça ulaşabiliyordu” diyen Mahmut Tat, son zamanlarda bunun mümkün olmadığını kaydetti.

“Son gelişmelerle birlikte halk ekmek büfeleri önünde uzun kuyruklar oluştuğunu görmekteyiz” diyen Tat, “Bu durum vatandaşı rahatsız etmekte. Büfeler belli saatte ekmeğin geleceğini beyan etmekte ve vatandaşın o saate gelmesini bildiriyor. Bu durumda da olumsuz görüntüler sergilenmektedir. Vatandaşlar kuyrukta belli bir süre sıkıntılı vaziyette bekliyorlar” diye konuştu.

 

“HALK EKMEK KAPASİTE Mİ DÜŞÜRDÜ?”

Yaşanan mağduriyetin bazı soruları gündeme getirdiğini bildiren Mahmut Tat, “Halk ekmeğin kuruluş amacı, sıkıntıda olan vatandaşlara alacakları bu önemli gıdada belli oranda ucuz ve kaliteli ekmek ihtiyacını karşılamak olsa da en önemli hizmetlerinden biride piyasa fiyatlarını dengede tutmasıdır. Belediyeler olağanüstü durumlarda daha fazla üretim yaparak bu sıkıntıya yardımcı olma durumundadır.

Halk ekmek son gelişmelerden sonra kapasite mi düşürdü?

Ekmek fiyatları ile ülkemizde istisnai durum yaşanmaktadır. Bu durumdan ekmek kapasitesini azaltarak belli saate ekmek satışı yapıp kuyruklar oluşmasına neden olunarak siyasi bir reklam mı yapılmaya çalışılıyor?

Halka sıkıntı yaratacak bu gibi durumlar hiç de hoş olmayan ayıp durumlardır. Bunu vatandaşlara belediyle olarak yapmaya hiç hakkımız yok.

‘Zarar ediyoruz. Yeterli ekmek çıkartamıyoruz. Kapasitemizi çoğaltamıyoruz’ diyorsanız bunun nedenlerini vatandaşa anlatmanız gerekiyor.

Oysa ki hemen yanı başımızda Tarsus Ekmek Fabrikası 25 yıldır üretim yapmaktadır. 200 gram ekmek bir liraya satılmakta ve belediyenin zarar etmediği ifade edilmektedir.

Mersin Belediyesi’nce 200 gram ekmek halk ekmek büfelerinde bir lira 25 kuruşa satılmaktadır. Demek ki belli oranda kar da elde edilmektedir.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Halk ekmeğe 200 gram ekmeğin maliyeti nedir?

Fabrika kapasitesi nedir?

Günlük kaç adet üretim yapılmaktadır?

Pazar günleri neden üretim yapılmamakta, büfeler neden açık tutulmakta, neden ekmek satışı yapılmamaktadır?

Ekmek büfelerinin işleyiş şekli nasıldır?

Personeller belediye çalışanları mı yoksa özel işletme çalışanları mıdır?

Büfeler özel işletmeye verildi ise hangi şartlarda, hangi kriterler ile verilmiştir?” diye konuştu.

 

“GÜNDE 70 BİN EKMEK ÜRETİLİYOR, BİR LİRADAN 40 NOKTADA SATILIYOR”

CHP’li Meclis Üyesi Ali Uyan ise Mer-Ek İmar AŞ’ye devredildiğinde günlük üretim kapasitesinin 25-22 bin civarında olduğunu ve 55-60 büfe olduğunu söyledi. O dönem çalışanların belediye personeli olduğunu aktaran Uyan, çalışanların sosyal haklarından kaynaklı mesai saatleri içinde hizmet verdiğini ve keyfi uygulamalar nedeniyle vatandaşın mağduriyet yaşandığını anlattı. 

Ekmek fabrikasının şuan ise günlük 70 bin adet ekmek üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Uyan, fiyatı bir liradan şuan 40 satış noktası ile hizmet verildiğini söyledi.

 

BİR EKMEĞİN MALİYETİ 1,8 TL

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise bir ekmeğin kendilerine maliyetinin 1.8 TL olduğunu dile getirerek, hizmetin sosyal katkı adına önemine dikkat çekti.

Yeni ekmek fabrikası projelerinin olduğunu açıklayan Seçer, “Yer arayışı içerisindeyiz. Toroslar’da bazı belediye hizmet alanlarında lokasyon olarak uygun bir yer belirlemeye çalışıyoruz. Muntazam daha modern bir fabrika yapacağız. Şuanki fabrikada maliyet biraz fazla, ayrıca yeni fabrikada yeni ürünlerde üreteceğiz.

Buğday, un ya da akaryakıt gibi girdi fiyatları her şey alt üst oldu. Bu şartlarda en iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

 

HDP’DEN ZAM TEPKİSİ

HDP’li Meclis Üyesi Bedriye Kuş ise iktidara yüklenerek, zamları eleştirdi. Kuş, “Bu toplumu ekmek kuyruğuna sürükleyen zihniyeti biraz sorgulamak gerekiyor. Toplum neden bu kuyruklara muhtaç ediliyor? Benzine mazota gelen zamları neden konuşmuyoruz bunları belediyeler yapmıyor” dedi.

 

“SORULAR CEVAPSIZ KALDI”

Bunun üzerine MHP’li Mahmut Tat tepki göstererek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak dünya, Türkiye ekonomisine yön verecek bir yetkimiz yok, haddimizde değil. Biz halkımızın çektiği sıkıntıları anlatıyoruz. Türkiye’nin bunları neden yaşadığına dair burada özel bir gündemle toplanıp, saatlerce konuşabiliriz. Kuşatıldığımızdan gireriz, terden çıkarız oda uygun olmaz.

Mersin Büyükşehir olarak yıllardan beri halkımıza belli bir kapasitede dilediği saatte dilediği miktarda ekmeğe ulaşan vatandaşlara bugün şu saatte geleceksiniz, deniliyor. Sorularıma cevap vermediniz. Ekmek büfelerinde ekmek 1 lira 25 kuruşa satılıyor. Yaptığımız tespit budur.

Belediye olarak bizim gücümüz neye yetiyor ekmekte, şurda biz bunun çabasındayız.

Un fiyatlarıyla ilgili maliyet tespitlerinden sonra ekmeğin bir liraya satılarak cüzi, bir kuruş da olsa zarar edilmediğini ortaya koyan Tarsus Belediyesinden aldığımız analiz raporları var. İyi niyetimizle halkımızın çektiği sıkıntılara istinaden ekmek konusunda küçük de olsa bir katkı yapabiliriz diyoruz” dedi.

 

“BÜFE ÇALIŞANLARI BELEDİYE PERSONELİ DEĞİL”

Başkan Seçer de, belediye ekmek büfelerinde kadınların çalıştığını söyleyerek, “İşletmeci değil” dedi. Bunun üzerine Mahmut Tat, “Belediye personeli mi?” sorusunu gündeme getirdi. Seçer, “Değiller” yanıtı vererek, “Bazı olumsuzluklar nedeniyle o yöntemden çıktık. Bunlar kendi ekmeklerini kazanma peşinde olan kadınlarımız, biz onlara böyle bir imkan açtık. Sabah 6’da açılıyor büfeler, 10’da kapanıyor. Fabrika çok demode bir teknolojiye sahip. Yenilemek için yaklaşık 6 ay kapattık ve bazı aksamlarını yeniledik. Şimdi daha iyi ama yenileyeceğiz” diye konuştu.

 

“EKMEK 1 TL, BUNUN DIŞINDAKİ SATIŞ SUÇTUR!”

Ekmek büfelerinde standart ekmeğin fiyatının 1 TL olduğunu da belirten Vahap Seçer, “Bunun dışında bir satış varsa bu uygun bir satış değildir. Gerekli müeyyideyi biz uygularız. O büfeyle protokolü, sözleşmeyi feshederiz. Bunu yapamazlar. Yapıyorlarsa aykırı iş yapıyorlardır. İlk kez sizden duyuyorum. Ama büfelerde farklı ekmek tipleri var örneğin kepekli ekmek 1 TL 25 kuruş ama standart ekmek 1 TL” dedi.

MHP’li Mahmut Tat, “1,25’e satan büfeleri ben size ileteceğim” derken, Seçer, “Bu suçtur. Bu yanlış bir uygulamadır. Böyle bir şey varsa yetkililere bildirsinler” dedi.

 

“AĞLANACAK HALİMİZE GÜLÜYORUZ”

Trajik bir durum yaşandığını söyleyerek, “Ağlanacak halimize gülüyoruz” diyen Seçer, “Şuna inanın; bunu bir siyasi tartışma konusu yapmak benim için hicap verici bir konu. Belediyemiz mevcut koşullarda dezavantajlı insanlarımıza ekstra katkı sağlamak için elinden geleni yapıyordur, yapmaya devam edecektir. Ekmekte bunlardan bir tanesi. Türkiye’de ekmek fabrikalarından satılan ekmeğin en ucuz satıldığı yer Büyükşehir bazında Mersin’dir. Büyükşehirlerde ekmek fiyatlarını biliyoruz” diye konuştu.

 

SEÇER KENDİNİ İHBAR ETTİ

CHP’liler muhalefete borçlanmaya destek çağrısı yaparken, Vahap Seçer, “Aralık ayı esnaf için iş insanı için dert ayıdır. Bize hizmet satanlar patır patır hak edişlerini getiriyor bizden para istiyor. Ekmek fabrikası unsuz kalmasın diye kendimi de ihbar edeceğim ama oradan buradan kıstık un bedellerini ödedik” dedi.

 

MUT HALK EKMEK BÜFESİ İSTİYOR

CHP’li Selahattin Arslan, “Mut’ta satış noktası açma durumu var mıdır?” derken, Başkan Seçer, “İmkanlarımızı zorlayacağız” dedi.

 

64 BİN AİLEYE UN DAĞITTIK

Başkan Seçer ayrıca, geçtiğimiz günlerde 64 bin aileye un dağıttıklarını anımsatarak, şunları söyledi; “64 bin aileye un dağıttık. Her aileye 5’erli paketler halinde 10 kilo un dağıttık. Bunu akşamdan sabaha yapamazsınız. Bunu en az 6 ay önce planlayacaksınız. Biz bugünlerin dünya tahıl piyasaları, döviz kurlarındaki oynaklık, iç dış ekonomik gelişmeleri göz önüne alarak gıdaya erişimde büyük sıkıtılar olacağını öngördük ve hazırlığımızı yaptık. Bu olay patlak verdiğinde ekmek fiyatları arttığı dönemde biz vatandaşlarımıza un dağıtıyorduk. Bu da Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin  politikalarını belirlerken ne kadar gerçekçi, işini takip eden yapıda olduğunu göstermesi açından çok önemli”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA