Hediye Eroğlu
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan 2021 Yılı Aralık Ayı İkinci Birleşiminde Güneykent Mezarlığının dolması nedeniyle vatandaşların Çiftlikköy ve Davultepe’ye yönlendirilmesi mezarlık tartışmasına neden oldu.
“VATANDAŞ YAKIN MEZAR TALEBİNDE BULUNUYOR”
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde söz alan AKP Grup Sözcüsü Zafer Şahin Özturan, Güneykent mezarlığımız mevcut fiziki konumuna göre hemen hemen dolduğunu ifade ederek “Akbelen mezarlığımızda aynı şekilde. Mersin’de mevcut mezarlığın dışında yeni yapılan mezarlıkla ilgili eğer burada bir kamuoyuna bir bilgi paylaşımı yaparsanız seviniriz. Vatandaşlarımız bizi aradıkları zaman özellikle yakın bölgelerde Güneykent, Akbelen gibi bölgelerden talepler oluyor. Bununla ilgili kamu oyuna bir açıklama yaparsanız onlarda bilgilenmiş olur” dedi.
“GÜNEYKENT MEZARLIĞI DOLDU “
Başkan Seçer ise 120 dönüm alana sahip Güneykent Mezarlığının dolduğunu ifade ederek cenazeleri Çiftlik ve Davultepe’ye yönlendirdiklerini söyledi. Şu anda daha birkaç yıl sorunları olmadığını ifade eden Seçer, “Aynı şekilde Tarsus’ta Merkez Mezarlığı ve Güney Mezarlığı doldu. Tarsus’ta bir sorun yok. Sucular’da 2. etabına başladık. İlk etap bitti. Oraya definler de başladı. Üst yapı yapılıyor. Biraz zemin zorluyor” şeklinde konuştu.
Özturan’ın Güneykent’teki mezarlığın yan tarafından bir genişleme olacak mı şeklindeki sorusuna Seçer, “Şu an bizim orada arazimiz kalmadı. Bizim genişleyebilmemiz için makul rakamlarla bir kamulaştırma bir satın alma olursa buna amin deriz ama fahiş bedellerle bunu alamayız. Zaten böyle bir sorunumuz yok. Vatandaşlarımıza Allah gecinden versin mevtaları defnedecekleri yerler var. Mezarlık Daire Başkanımız bu konuda gerekli tedbirleri almış durumda bir sorun yok” diye konuştu.
Anayurt’ta 258 dönümlük alanı projelendirdiklerini ve bitmek üzere olduğunu anlatan Seçer, “Etap etap zaten orayı yapacağız. Çiftlikköy’ü zaten genişletmiştik, orayı kullanıyoruz. Mezitli de genişletilmişti orası da doldu. Yalnız yeni mezarlıkta; Anayurt’ta otoban bağlantısı ile ilgili bir sorunumuz var. Arkadaşlarımız Karayolları’ndan takip ediyor bunu. Sizin de katkılarınız olursa biz onu bir an önce yapabilirsek oraya ulaşım daha rahat olacak. Her türlü çalışmaları yapıldı, gerekli kurumlardan izinleri alındı. Bir sorun görünmüyor” dedi.
“MEZARLIK KONUSUNDA SIKINTI OLDUĞU BİR GERÇEK”
AKP’li İsmail Yerlikaya ise mezarlık konusu ile ilgili sıkıntı yok denildiğini ama gerçekte olduğunu kaydetti. Toroslar bölgesinde oldukları için vatandaşların Güneykent Mezarlığı için her gün yer arayıp sorduğunu ifade eden Yerlikaya, “Şu an hiçbir şekilde orada yer kalmadı. Çiftlikköy’e yönlendiriliyor. Akdeniz’deki ve Toroslar’daki vatandaşları Çiftlikköy’deki mezarlığa yönlendirmekte zorlanırken Anayurt biraz daha uzak bir mesafe” diye konuştu. Güneykent Mezarlığı’nın biten kısmının devamı incelendiğinde zeytinlik olan işaretledikleri 40 dönüm bir alanın bulunduğunu anlatan Yerlikaya, “Şimdi siz fahiş fiyatlar isteniyor gibi bir bilgi söylediniz. İstiyorsanız Emlak İstimlak Dairesi ile bir görüşsün. Elinizde gerçek bir done olsun. En azından meclisi de bilgilendirirsiniz. Şu fiyatları istiyorlar ben nasıl kamulaştırayım dediğinizde bizde destek veririz. Ama yok kimse ile görüşülmeden fahiş fiyatlar isteniyor denilmesi yanlış olur. Orada zeytinlik olan bölge ve onun farklı alternatifleri var. Şu an oranın 5 binlik planları bir daha gündemde. O bölgede 18 uygulama ile çıkabilecek alanlar olabilir. Onun harici 3. Bir alternatifimiz var. Mezarlık alanının hemen doğusunda Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığının yaklaşık 25 dönüm arazisi var. Başka yerlerde kullanılabilir. Daha önceki dönemde orayı çöp depolama aktarma istasyonu yapmak istemişti dönemin belediye başkanı. Şehir Hastanesi’ne yakın olduğu için biz ısrarla karşı çıkmıştık. Nihayetinde 25 dönüm arazi zeytin alanı çıktığı o günün şartlarında bozulmuştu. 25 dönüm Büyükşehir’in var, bitişiğinde 25 dönüm Toroslar’ın var Bitişiğinde 25 dönümde kamulaştırılacak alan var. İki başkan iradesini ortaya koyarsa 50 dönüm var. 25 dönümde kamulaştırılarak çözülürse orada 75 dönüm, diğer tarafta da 40 dönüm zeytinlik alanı var. Değerlendirilirse iyi olur” ifadelerini kullandı.
“KOMİSYONUMUZ BİR AN ÖNCE BU KONUYU KARARA BAĞLAMALI”
CHP’li Tuncay Gökçel, “O bölgede Güneykent Mezarlığı genişleme alanı tabi mezarlık dolunca genişlemesi gerekiyor. Şu anda 5 binlikleri komisyonda. Daha doğrusu binlikler geldi ama geçmişten kaynaklı sıkıntılar olduğu için sizlerde biliyorsunuz. Tekrar revize edilmesi gerekiyor. Komisyonumuz bir an önce bu konuyu görüşüp karara bağlarsa Güneykent Mezarlığı sorunu çözülür”diye konuştu.
Oradaki alternatiflerin belli olduğunu vurgulayan Seçer ise “Çevre Koruma Dairesinin orada bir yeri var. Şu an biz alternatif bir yer bulamıyoruz. Ama imar çalışmaları ile ya da diğer ilçe belediyelerine ait yerlerde farklı bir tahsis bir uygulama ile yer temin edebilir miyiz? Birde orada özel bir mülkiyet olduğunu biliyorum. Tabi bunların bir bedeli var. Bedellerin makul seviyede olması gerekir” şeklinde konuştu.
“25 DÖNÜM KALICI ÇÖZÜM OLMAZ, FARKLI ÇÖZÜM ÜRETELİM”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise mezarlık konusu önemli olduğunu kaydederek, “Oradaki 25 dönüm kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Bunun yerine daha geniş maliyet değerlendirmesi de yaptık daha uygun yayla yolu üzerinde önümüzdeki 10-20 yılı hesaplayarak farklı bir çözüm üretelim. Bu konuda bir çalışma yapalım. Büyükşehir Belediyemizde çalışırsa en azından merkez için kalıcı çözüm bulabiliriz” dedi.
“TOROSLAR’A YENİ BİR MEZARLIK YERİ ÇALIŞMASI YAPALIM”
Tekrar söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Toroslar bölgesinde daha geniş bir yer bulup; bu Hazine’nin olur, bu imarda farklı bir uygulamalar sonucu elde ettiğimiz ilçe belediyesinin ya da Büyükşehir’in; nihayetinde halkın hizmetine sunulacak. Mezarlık İşleri ile Emlak İstimlak Daire Başkanlıkları ve diğer ilgili, yetkili arkadaşlar; Toroslar Belediyesi ile iletişim halinde olalım. Toroslar’a özel bir çalışma yapalım, yeni bir mezarlık yeri, Anayurt’ta olduğu gibi. Anayurt’un toplam büyüklüğü 258 dönüm. Tarsus’unki 600 dönüm. Böyle büyük alanlar. Dediğiniz gibi; gelecek yüzyılın problemi çözülmüş olur” ifadelerini kullandı. Başkan Seçer şunları kaydetti: “Bir de şu var; bunu vatandaşlarımıza izah etmek zorundayız. Şehrin içinde kalıyor mezarlıklar. Uzak şikâyetini ben çok anlamlı bulmuyorum. Bugün için doğrudur ama şehir büyüyor, kentleşme var, imara açılıyor ve belli bir süre sonra da şehrin içinde kalıyor. İşte ona göre de bir yer tesis etmek lazım. Bu Anayurt, otoban bağlantı yolu olması durumunda son derece uygun diye düşünüyorum.”