BU İĞNE CAN YAKAR!


 

Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır; tıbbi malzeme teminindeki krizinin büyüklüğünü; “Hastaneler enjektör bile temin edemeyebilir” diyerek tanımladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Döviz kurlarındaki artışlar ile tıbbi malzeme temininin yanı sıra ilaç bulunamaması krizi de büyürken hedef haline getirilen eczacılar, iktidarı harekete geçmeye çağırdı.

Tıbbi malzeme teminindeki krizinin büyüklüğünü; “Hastaneler enjektör bile temin edemeyebilir” diyerek tanımlayan 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır,  “Tıbbi cihaz sorunu ülkenin içinde bulunduğu döviz girdabından kaynaklanmaktadır. Çünkü tıbbi cihazlarda tamamıyla dışa bağımlıyız. Daha ucuz üretildiği için de birçok ürün Çin’den ithal edilmekte. Bu ithalat döviz ile yapıldığından dolayı ürünlerin fiyatları arttı. Dövizde ki belirsizlikten kaynaklı, ithalatçılar ürün getirmekten çekiniyor” dedi.

 

ZAMMIN ACISI ŞEKER HASTALARINDAN ÇIKTI

Kriz nedeniyle eczanelerde ağırlıklı olarak satılan tıbbi cihazlardan şeker ölçüm çubukları ve iğne uçlarında dahi ciddi fiyat artışları olduğunu işaret eden Sağır, buna rağmen SGK’nın  ödeme rakamını değiştirmemesi ile hastaların bu ürünler için ödediği fiyat farklarının arttığını işaret etti.

“Bu iki ürün grubuna 1 Aralık itibariyle ortalama yüzde 30 zam geldi” diyen Özgün Sağır, “Ancak SGK; şeker ölçüm çubuğuna 29.70 TL; iğne ucuna ise 28,04 TL ödemekte. Hastalar şeker ölçüm çubuklarında (marka ve modele göre değişkenlik gösterir) 10 TL ile 70 TL arası fiyat farkı ödemekte. Yine iğne uçlarında 5 TL ile 60 TL arası fiyat farkı ödemekte. Burada fiyat farkının az ödendiği ürünlerin bazıları satış fiyatlarını daha güncellemedikleri için, ilerleyen günlerde bu rakamlarda artacaktır” dedi.

 

“FİRMALARIN BİR ENJEKTÖRDEN 30 KURUŞ ZARARI VAR”

Yine bir tıbbi cihaz olan ve sıklıkla kullanılan enjektör fiyatlarının da aynı durumda olduğunu ifade eden Sağır, “SGK bir enjektör için 17 kuruş öderken, eczanenin bir enjektörü temin bedeli 47 kuruştur. Aldığı fiyata kar eklemese dahi bir enjektörden 30 kuruş zararı var demektir.

Enjektörlerin hastanelerde ki kullanım miktarlarını göz önüne aldığınızda bu fiyat politikası ile hastanelerin yakında enjektör temin etmesi bile zor demektir” şeklinde konuştu.

 

ÇÖZÜM; TEŞVİK İLE ÜRETİM

Söz konusu ürünlerin satış fiyatı 100 TL’den daha az olan gruptan olduğuna da dikkat çeken Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, fiyatı yüksek olan tıbbi cihazlarda ise bu artışın daha fazla olacağından, tedarik sıkıntısının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Sağır’ın çözüme ilişin son sözleri ise şöyle oldu: “Bu işin çözümü temelde ekonomik parametreler. Ancak kalıcı çözümler ise bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi. Bunun içinde devletin bu alanla ilgili teşvikleri olmalı”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA