Hediye Eroğlu
Mersin’de üreticiler artın döviz fiyatları gerekçe gösterilerek sürekli artan gübre fiyatlarının döviz fiyatlarının düşmesi ile makul seviyeye çekilmesini bekliyor. Akdaniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bugüne kadar döviz fiyatları düşünce artan ürün fiyatlarının düşmesine şahit olmadıklarını kaydetti. Döviz yükseldiği zaman artan fiyatların döviz düştüğü zaman yerinde kaldığını anlatan Yılmaz, “Bugüne kadar dövize endeksli bir fiyat indirimi duymadık. Fiyatların düşmesi yönünde bir beklentimiz var. Gübre ilaç bayileri ile görüşeceğiz. Durum değerlendirmesi yapacağız” dedi.
Dövizde ciddi bir düşüş olduğunu bu nedenle fiyatların ciddi oranda güncellenmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, “Fiyat artışlarını döviz artışına göre yapıyorlar. Döviz düşüşüne göre güncelleme yapmaları lazım” ifadelerini kullandı.
“BÖYLE GİDERSE KÜÇÜK ÇİFTÇİ TARIMI BIRAKACAK”
Yılmaz, ürecinin gübre ve zirai ilaç bulamama sıkıntısı olup olmadığı yönündeki soruya “Şartlar böyle devam ederse önümüzdeki 2022’nin kış gübresini çiftçi atamayacak. Özellikle artan fiyatlardan dolayı küçük çiftçinin gübre kullanımı 2022’de çok sıkıntılı geçecek. Çiftçi gübre kullanmazsa verimde düşün yaşar. Verim düşürse ürün olmaz. Böyle giderse küçük çiftçi tarımı bırakacak. 8-10 dönümlük arazisinde tarım yapan çiftçi tarımdan ağır ağır kopacak. Gözüken o” şeklinde konuştu.
“KÜÇÜK ÇİTFÇİ TARIMI BIRAKRSA İŞSİZLİK PATLAYACAK”
Küçük çiftçinin tarımı bırakması ile işsizliğin patlayacağını vurgulayan Yılmaz, “Küçük çiftçi tarımı bıraktığı zaman bizim yanımıza gelecek, gidecek belediye başkanlarının yakasına yapışacak. Bana asgari ücretle çalışacak iş bul diyecek. İşsizlik artacak. Ürünlerde zaten rekolte eksikliği var. Çiftçi tarımdan koparsa üretmeyecek. Üretmeyince zaten piyasa fiyatlar konusunda sıkıntılı. Aşırı fiyat yüksekliği var. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat uçurumu zaten sıkıntılı. Üretim azaldıkça fiyatlar daha çok artacak” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİ KIŞ GÜBRESİ VEREMEYECEK”
Kış gübresi dedikleri 18-46’nın baharın 150-200 TL olan fiyatının 600 TL civarına çıktığını anlatan Yılmaz, aynı şekilde diğer gübre fiyatlarında da aşırı bir artış olduğunu kaydetti.
Yılbaşından itibaren verilmeye başlanacak kış gübresinin bu fiyatlar nedeniyle verileyeceğini vurgulayan Yılmaz, “Çoğu çiftçi özellikle kış gübresi kullanmayacak. Bahar ayında da damlamadan o günün şartlarında ne verebilirse o. Ya da baharında veremeyecek” diye konuştu.
“TEMENNİMİZ FİYATLARIN DÜŞMESİ YÖNÜNDE”
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim ise dövizdeki düşüş sonrası piyasayı takip edeceklerini ve yansıma olup olmadığına bakacaklarını kaydetti. Temennilerinin fiyatların düşmesi yönünde olduğunu ancak piyasanın çok oynak olması nedeniyle net bir şey söylemenin yanlış olacağını ifade eden Birim, “Bir şeyin fiyatı dolar yükseldiği zaman yükseliyorsa düştüğü zamanda fiyatların düşmesi lazım. Doğrusu budur. Ama bakacağız ve takip edeceğiz. Kısa sürede netleşir diye bekliyoruz” dedi.
“ZİRAİ İLAÇLARLA İLGİLİ SIKINTI SÜRÜYOR”
Birim, zirai ilaçların piyasada bulunmama sıkıntısı yaşanıp yaşanmadığı yönündeki soruya, “Zirai ilaçla ilgili sıkıntılar var. Zirai ilaç üreten firmalar hammadde bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle satışları durdurmuşlardı. Bazı firmalar ellerinde olan malzemeleri vermeye devam ediyorlar ama bu böyle sürdürülebilir bir şey değil. Bunun bir an önce desteklenmesi ve hammaddelerin acilen piyasanın arzına sunulması gerekiyor. Şu anda zirai ilaç satışları var ama yeterli değil. Firmaların üretimlerini artırıp ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor” şeklinde cevap verdi.