Hediye Eroğlu
Mersinliler 2022 yılında bitirilmesini beklediği projelerin başında yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı geliyor. Yaklaşık 10 yıllık inşaat sürecinde 9 ihale, 3 temel atma töreni gören, 6 farklı ‘tamamlanma tarihi’ açıklanan ancak hala açılamayan Çukurova Havalimanı’nda istenen sona bir türlü ulaşılamadı. Eski Bakan Lütfi Elvan’ın 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesi 30 Mart 1999’da ilk uçağın indirileceğine dair söz vermesine rağmen aradan 3 yıla yakın zaman geçmesine rağmen o uçak bir türlü indirilemedi. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yeni açılış tarihi olarak bu defa 29 Ekim 2022 yılı verildi. Havaalanın ihalesini alan Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada taahhütlerinin 2023 sonu olmasına rağmen 29 Ekim 2022’ye yatırımı tamamlayıp açılışı yapacaklarını söyledi. Havalimanı tamamlandığında hem yolcu hem kargo taşımacılığına hizmet edecek. Çukurova bölgesine ihracat ve turizm alanlarında büyük katkı sağlaması hedeflenen havalimanı, istihdam açısından da bölgeyi besleyecek. Çukurova Bölgesel Havalimanının üstyapı işlerini üstlenen Kozuva Şirketler Grubunun yıllık hedeflediği yolcu sayısı 12 milyon. Yatırım tamamlandıktan sonra şirket işletme süresi boyunca devlete toplam 297 milyon 100 bin Euro kira bedeli ödeyecek.
ÇEŞMELİ-KIZ KALESİ OTOYOLU İHALE YAPILDI KAZMA VURULMADI
Mersinlilerin 2022’de bitirilmesinden daha çok başlamasını bekledikleri önemli bir proje ise Çeşmeli-Taşucu Otoban yolu. Yazın Kızkalesi- Mersin arasında çekilmez hale gelen trafiği rahatlatacak otoyolun Çeşmeli-Kız Kalesi yapımıda yılan hikayesine döndü. İhalesi 3. kez ertelenen Taşucu-Çeşmeli Otoyol projesi’nin yapımına bir an önce başlanması bekleniyor. Otoyolun Çeşmeli’den Kızkalesi’ne kadar olan kısmı olan ilk etabı için ihale 23 Eylül 2021 yılında yapıldı. İhaleye katılan tek firma olan Kolin İnşaat 4 milyar 889 milyon 885 bin lira teklif verdi. Kolin İnşaat, yol projesini 3 yıl içinde tamamlayacak. Yolu 13 yıl boyunca işletecek. İhaleyi alan firmaya yer tesliminin yapılıp yapılmadığı ve yapım işlerine başlanıp başlanmadığı konusunda kamuoyuna henüz bir açıklama yapılmadı.
Araştırmacı yazar Abdullah Ayan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu Projesinin Çeşmeli-Kızkalesi Kesimi Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılması, İşletilmesi ve Devri İşi Yapım Döneminin Müşavirlik Hizmeti İşininde ihaleye çıkarıldığını açıklayarak 19 Ocak 2022' de yapılacak ihaleyi kazanan firmanın projeyi karayolları adına denetleyeceğini kaydetti.
ANA KONTEYNER LİMANI HAYAL Mİ?
Mersinlilerin beklediği bir başka proje ise Ana Konteyner Limanı yapımı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı ile Millet ittifakı üyelerinin zaman zaman sert tartışmalarına konu olan Ana Konteyner Limanı konusu Mersin komuoyunun gündemini de uzun süredir meşgul ediyor.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda
Mersin’e yapılacak Konteyner Limanı için ‘Mersin’ yerine, ‘Doğu Akdeniz’ ibaresinin yer aldığı görüldü.
İlk olarak Mersin’de planlanan Ana Konteyner Limanı’nın daha sonra Kalkınma Planında "Akdeniz'de yapılması planlanan" olarak değiştirilmesi, Mersin’deki lojistik ve iş dünyasının tepkisini çekmişti. Muhalefet, Ana Konteyner limanının Mersin’den alındığını iddia ederken iktidar mensupları söz konusu limanın Mersin’e yapılacağını ifade etmişti.
Toros Gübre yanındaki araziye yapılması planlanan polipropilen tesisine mahkemenin dur demesi üzerine Mersinlilerin ana konteyner limanının genişleme alanı olarak gördükleri söz konusu alanın bu defa Cumhurbaşkanlığı kararı ile Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesi ise şaşkınlık yarattı. Sivil Toplum örgütleri alınan kararın Ana Konteyner Limanının önünü kapattığını savunarak karardan dönülmesi çağrısı yapmıştı. Mersinliler 2022 yılında Ana Konteyner Limanın yapılacağı yerin netleşmesini ve temelinin bir önce atılmasını bekliyor.
ANTALYA-MERSİN KARAYOLU TAMAMLANMALI
Mersinlilerin yapımını tamalanmasını bekledikleri diğer projeler ise Mersin ile Antalya’yı bir birine bağlayan Akdeniz Sahil Yolu Projesi. Mersin ile Antalya arasındaki 440 kilometrelik yolun 394 kilometresi tamamlanarak bölünmüş yol olarak trafiğe açıldı. Kalan 46 kilometrelik kesimde çalışmalar sürüyor. 2 kenti bağlamak için planlanan 34 tünelden 19'u, 83 olarak planlanan köprü ve viyadükten 61'i tamamlandı. Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla Mersin-Antalya kara yolunun 483 kilometrelik güzergahı 43 kilometre iki kent arasındaki seyahat süresi yaklaşık 140 dakika azalacak.
23 YIL GERİDE KALDI KAZMA VURULMADI
Bir ömre bedel olan kentin bir başka hayali olan Tarsus- Kazanlı Turizm Projesinde ise 23 yıl geride kaldı. Yatırımcıların talep ettiği yol ve altyapı tamamlansa da hala kazma vurulmayan bu projenin akıbeti de belirsizliğini koruyor. 7 bin 500 yatak kapasitesine sahip olacak proje hayata geçtiğinde 5 bin kişiye istihdam sağlayacak.
17 YIL GERİDE KALDI
Mersin’in bir başka ‘turizm hayali’ ise Karboğazı Turizm Merkezi. Tarsus’a bağlı Gülek beldesi sınırları içindeki Karboğazı Turizm Bölgesi Projesi yaklaşık 17 yıldır kent gündeminde bulunuyor. Karboğazı 3 bin 500 metreye kadar uzanan bir büyük pist ve bu pistin yanında 6 farklı boyutta küçük pistle çevre üç ile hizmet edebilecek ve bu kentlerdeki termal, deniz ve güneş turizminin yanında kayak turizminden de yararlanılacağı dünyadaki sayılı merkezlerden biri olacaktı.
Mersinlilerin çalışmaları duran OSB otoban bağlantı yolunda ise çalışmaların yeniden başlatılmasını bekliyor.