Hediye Eroğlu
Akdeniz Belediye Meclisinin Ocak ayı Olağan toplantısının birinci oturumu Tırmıl Sanayi Sitesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak başkanlığı’ndaki toplantıda çeşitli gündem maddeleri görüşüldü. Mecliste personel Değerlendirme Yönetmeliği ile ilgili teklifin görüşülmesi sırasında zaman zaman tartışma yaşandı.
Belediye Başkanlığı bünyesinde görev yapan personelin terfi, eğitim, kariyer planlaması, ikramiye ile ilgili kararlarda kullanılmasını sağlamak maksadıyla hazırlanan ve 01/11/2021 tarihli ve 145 sayılı meclis kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen Performans Değerlendirme Yönetmeliği ile ilgili komisyonların idaresine iadesine oy çokluğu ile ilgili karar verdiği teklif görüşülürken zaman zaman tartışmalar yaşandı.
“MECLİSTEN GEÇMELİ”
Teklif ile ilgili söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi, “Performans değerlendirme yönetmeliği çıkarılmak isteniyor. Personelin performansının değerlendirmesi meclisten geçmesi lazım. Yönetmeliğe meclis ile ilgili bir madde konmamış. Bu mevzuata uygun değil. Aslında bu değerlendirme tüzüğü ile sicil tüzüğü biraz farklı şeyler. Arkadaşlar bunun gizli kalması gerektiğini söylediler. Birim amirlerinin uhdesinde kalması gerektiğini söylediler. Bunun meclise gelmesine gerek yok dedikleri zaman meclisin asli görevini yönetmelikle bertaraf edildiğini düşündüğümüz için bu nedenle idaresine iadesine karar verdik. Reddedebilirdik ama yumuşak olsun diye idaresine iadesine karar verdik” diye konuştu.
“PERFORMANS YÖNETMELİĞİNE İHTİYAÇ YOK”
Emek Partili Meclis Üyesi Halil Kara ise Performans Yönetmeliği’nin iki aydan beri görüşüldüğünü ifade ederek “Geri gidecek tekrar geri gelecek. Ben performans yönetmeliğine ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Belediyemiz kamusal hizmet üretim yapıyor. Özel sektör değil. Dolayısıyla buradaki hizmet nitelikli olur. Yani kaliteli değil. Bir işletme ürünlerini kaliteli üretebilir ama bir belediye bir okul yani devletin hizmetinde olan kamusal alandaki hizmetler nitelikli olması lazım. Nitelikli kalite eş anlamlı kelime olarak değerlendirilebilir ama aynı şey değildir. Nitelik daha insani daha çalışmaya bağlı, daha kariyer inceleme araştırma ve benzeri işlere bağlı bir şeydir. Belediyemizde çalışan kamu personelinin hemde işçi arkadaşlarımızın değerlendirmesi ile ilgili elimizde yönetmelikler var. Bir performans yönetmeliğinin kamu idarelerinde ihtiyaç olmadığı düşüncesindeyim. Birimde çalışan insanlar ekiptir. Ordaki 5 arkadaştan bir tanesinin başarılı olmasının anlamı yoktur. Ekip olarak başarılı olması gerekir. Belediyenin hizmetlerinin daha nitelikli olması için ekip çalışma yapması gerekir” şeklinde konuştu.
“3 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILIRKEN BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE KONUŞMA YAPTINIZ MI?
AKP’li Celal Kurt ise konuyu Büyükşehir Belediyesi’ndeki işten çıkarılan işçilere getirerek “Performansla ilgili Ali Başkan güzel bir açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi çok güzel performansla alakalı 3 bin 500 kişiye sağlama yaptı. Bunlarda yapınca acaba bu şekil Büyükşehir Belediyesi’nde performansla alakalı konuşma yaptılar mı?”diye konuştu.
“ZORUNLULUK DEĞİL”
HDP’li Yıldırım Akpınar ise, İçişleri Bakanlığı müfettişlerden belediyeye ait performans değerlendirme ölçütlerinin belli olmadığı yönünde uyarı geldiğini hatırlatarak “Esas itibari ile sicil, ceza ve ödüllendirme ile ilgili kıstasların liste halinde belirtilmesi isteniyor. Bu anlamı ile bir yönetmelik ihtiyacı olduğuna dair bir ibare değildir. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerde ya da Türkiye’deki belediyelerin yüzde 85-90’ında performans yönetmeliği ihtiyaç duyulan bir iş değildir. Bu bir zorunluluk değildir” dedi.
GÜLTAK REST ÇEKTİ
Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak ise “Performans değerlendirme konusu İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu teftişlerde bizi uyardığı bir konu. Biz kendimiz getirmedik bunu. Sonuçta müfettiş beyin bizi eksik gördüğü konulardan biri. Sen bu performansı dağıtıyorsun neye göre dağıtıyorsun, kriterlerin ne diyor. Biz de size alalacele kaçırır saklar gibi bir şey yapmadık. Önünüze getirdik. İtiraz ettiğiniz istemediğiniz problemli gördüğünüz hangi kriter varsa çıkartın. İlle şu kriter olsun dediğiniz bir kriter varsa onu da koyun dedik. Çok şeffaf samimi bir davranış gösterdik. İlla şunları istiyoruz şunlar değiştirilemez demedik. Buyurun hep beraber yapalım. Eğitimine mi, çalışma saatine mi, kılık kıyafetine mi bakacağız, ne istiyorsanız anayasaya uygun kriterleri belirleyin meclis belirlesin dedik. Bundan daha doğal bir şey var mı? Anladığım kadarı ile siz bunu istemiyorsunuz. Bende belediye başkanı olarak idareden geldiği gibi oylayacağım. Takdir meclisin” ifadelerini kullandı.
Müzakerelerin ardından idareden geldiği şekliyle onaylanan teklif CHP, HDP ve Emek Partili meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedildi.